Ukrainai perduoda tik penkias priešlaivines raketas – bet paaiškino, ką įspūdingo galima su jomis nuveikti

Ispanijos gynybos ministrė Margarita Robles kaip dalį karinės pagalbos, kurią šalis iki šiol suteikė Ukrainai, nurodė „penkias karinio laivyno sistemas“. Vietos žiniasklaida „Infodefensa“ mano, kad šios „užuominos“ nurodo į priešlaivines raketas „Harpoon“.

 „Harpoon“ raketa paleidžiama iš JAV laivo.<br> Wikimedia commons.
 „Harpoon“ raketa paleidžiama iš JAV laivo.<br> Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2023, 4:26 PM

Laikantis departamento politikos, sąraše esančių objektų pavadinimai, kiekiai ir tiekimo sąlygos neatskleidžiami. Nepaisant to, tai pirmas paminėjimas, kad Ispanija siunčia jūrinę ginkluotę Ukrainai. Iki šiol buvo žinoma tik apie Didžiosios Britanijos ir Nyderlandų tiekiamas „Harpoon“ raketas bei Danijos tiekiamas jų paleidimo sistemas.

Ispanija galėjo pasidalinti tik penkiomis raketomis, ir iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad tai gana mažas kiekis. Tačiau tikrąjį šios pagalbos poveikį galima pamatyti nubrėžus kelias paraleles, rašo „Defense Express“. Be to, nėra atvirų duomenų, kiek raketų „Harpoon“ perdavė Jungtinė Karalystė ir Olandija – tad galbūt palyginus su šiomis šalimis, Ispanijos indėlis yra gana reikšmingas pastiprinimas.

Taip pat Ukrainos karinių jūrų pajėgų vyriausiasis vadas Oleksijus Neižpapa, komentuodamas Ukrainos žiniasklaidai, priminė, kad prireikė tik dviejų „Neptun“ raketų, kad būtų sunaikintas raketinis kreiseris, Rusijos Juodosios jūros laivyno flagmanas „Moskva“.

Standartinėmis sąlygomis tokiam taikiniui prireiktų maždaug 5–7 raketų – pavyzdžiui, to paties tipo „Harpoon“. Verta prisiminti, kad „Harpoon“ buvo sukurtos specialiai prieš didelius Rusijos antvandeninius karo laivus – pavyzdžiui, „projekto 1164“ raketinius kreiserius.

Kitaip tariant, Ispanija apginklavo Ukrainos karinį jūrų laivyną raketų atsargomis, kurių pakanka užtikrinti liūdnai pagarsėjusio kreiserio sunaikinimą.

Taip pat verta paminėti, kad Ukrainos karinės jūrų pajėgos praėjusią vasarą per mūšius dėl Gyvačių salos panaudojo pakrančių gynybos sistemą „Harpoon“ – ir kai kuriais duomenimis, šios raketos numušė du rusų laivus. Pirmasis yra žinomas – tai buvo paramos laivas „Vasilijus Bechas“ – o antrasis kol kas nežinomas.

Atsižvelgiant į tai, kad pats „Harpoon“ raketų atvykimo faktas atgrasė rusus nuo pietinės Ukrainos pakrantės ir užkirto kelią desanto operacijai netoli Odesos uostamiesčio, galima nubrėžti ir dar vieną paralelę.

Paprastai į jūrinį taikinį paleidžiamos dvi raketos: viena, kuri turi pataikyti, o kita – kaip apsidraudimas, jei kas nors nesutaptų su planu. Taigi, Ispanijos pateikto kiekio pakanka sunaikinti ar bent jau apgadinti du rusų desantinius laivus.

Galiausiai galima prisiminti ir istoriją: 1982 m. Folklendų karo pradžioje Argentina turėjo tik penkias priešlaivines raketas „Exocet“ – ir prireikė trijų iš jų, kad būtų sunaikintas britų „HMS Sheffield“, logistikos „širdis“ konteinerinis laivas „Atlantic Conveyor“ ir pagalbinis lėktuvnešis, o ketvirtoji raketa 1982 m. birželio 12 d. naktį apgadino eskadrinį minininką „HMS Glamorgan“. Ir kaip vėliau pripažino patys britų kariškiai, tokie dideli nuostoliai beveik grasino sužlugdyti visą Folklando salų išvadavimo operaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.