Rusija giriasi naudojanti „nematomas“ raketas – tačiau tyrimai parodė visai ką kitą

Iš trijų „nematomos“ (angl. stealth) technologijos komponentų sparnuotoji raketa „Kh-101“ turi tik vieną – „kampuotą“ korpuso formą, tačiau ir ji netvarkinga ir mažai veiksminga.

Iš trijų „nematomos“ (angl. stealth) technologijos komponentų sparnuotoji raketa „Kh-101“ turi tik vieną – „kampuotą“ korpuso formą, tačiau ir ji netvarkinga bei mažai veiksminga.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Iš trijų „nematomos“ (angl. stealth) technologijos komponentų sparnuotoji raketa „Kh-101“ turi tik vieną – „kampuotą“ korpuso formą, tačiau ir ji netvarkinga bei mažai veiksminga.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 7, 2023, 7:31 PM

Radarai skleidžia radijo signalus ir stebi jų atspindžius. Jei objektas neatspindi šių bangų, tai jis radarui nėra matomas. Tačiau Rusijai nepavyko atkartoti medžiagų, sugeriančių radijo bangas (angl. radar-absorbent materials, RAM), gamybos proceso, kad jų orlaiviai būtų mažiau aptinkami priešo žvalgybos sistemomis.

Ukrainiečių mokslininkai iš specializuoto projektavimo biuro ištyrė Ukrainoje numuštų raketų „Kh-101“ dangą.

Tyrimų rezultatai rodo, kad, nepaisant rusų teiginių, „Kh-101“ iš tiesų nėra padengta specialiais dažais, mažinančiais radijo bangų atspindėjimą. Tokie dažai yra vienas iš neatsiejamų „nematomos“ technologijos komponentų, kartu su savita „kampuota“ korpuso forma ir radijo bangas praleidžiančių medžiagų naudojimu.

Pirmiausia, tirtų Rusijos „Kh-101“ raketų korpusai buvo pagaminti iš aliuminio lydinio, su kai kuriais elementais iš nerūdijančio plieno. „Nematomų“ medžiagų dalis sparnuotosios raketos korpuse yra nereikšminga.

Tyrėjai išmatavo „Kh-101“ paviršiaus atspindžio koeficientą – paaiškėjo, kad jis per mažas, jog darytų įtaką raketos „nematomumui“.

Taip pat svarbu pabrėžti, kad raketos korpusas nėra tinkamas šiai technologijai – nes net jei raketa ir turėtų reikiamas savybas, kad būtų „nematoma“, jos sienelės yra per storos, kad sugertų radijo bangas dažnių spektre, kuriame veikia radarai – t. y. nuo 2 iki 12 GHz.

Kitaip tariant, visi rusų pasakojimai apie RAM dangą ant „Kh-101“ korpuso pasirodė esantys tik propaganda – o tai, pasak „Defense Express“, kelia klausimų ir dėl jų naujojo naikintuvo „Su-57“ dangos.

Tačiau svarbi ypatybė yra ta, kad „Kh-101“ korpuso forma yra sukurta palengvinti raketos skrydžio trajektoriją nedideliame aukštyje. Skrisdama žemai, raketa natūraliai dėl fizikinių priežasčių turi mažesnį aptikimo nuotolį, todėl yra mažiau pastebima radarų.

Nepaisant to, šios išvados apie „Kh-101“ yra įrodymas, kad rusai naudoja tik vieną, patį paprasčiausią „nematomos“ technologijos elementą. Bet ir šis elementas ne pilnai įgyvendintas – nes raketos variklis yra išorėje.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.