Kiniškas technologijas stumia į užribį

Kai kurios valstybės pradėjo riboti Kinijos kompanijos „Tencent“ socialinį tinklą „TikTok“. Tuo metu jau anksčiau įtarimų sulaukusi kinų technologijų bendrovė „Huawei“ pateko į dar vieną skandalą.

Kinų „TikTok“ tinklą nepageidaujamu skelbia vis daugiau pasaulio valstybių.
Kinų „TikTok“ tinklą nepageidaujamu skelbia vis daugiau pasaulio valstybių.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 12, 2023, 9:35 AM

Šią savaitę JAV vyriausybės darbuotojams buvo uždrausta naudoti „TikTok“ programėlę tarnybiniuose išmaniuosiuose įrenginiuose. „Esame susirūpinę dėl amerikiečių duomenų rinkimo ir galimo pavojaus nacionaliniam saugumui“, – paskelbė Baltųjų rūmų atstovė Karine Jean-Pierre.

Tuo metu Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komitetas parengė įstatymo projektą, kuris leistų uždrausti „TikTok“ visose JAV.

„Tai yra šiuolaikinis kinų komunistų partijos Trojos arklys, naudojamas asmeninei amerikiečių informacijai rinkti“, – teigė komiteto pirmininkas respublikonas Michaelas McCaulas.

Draudimai. Panašiai elgiasi toli gražu ne vien JAV valdžia.

Kanados vyriausybė irgi uždraudė šią programėlę tarnybiniuose įrenginiuose, o premjeras Justinas Trudeau užsiminė, kad galimi ir griežtesni sprendimai.

Europos Komisijos (EK) darbuotojams irgi neleidžiama naudotis „TikTok“.

Draudimas taikomas ir privatiems įrenginiams, kurie įregistruoti EK patalpose. Taip siekiama užtikrinti kibernetinį saugumą.

Vokietijos duomenų apsaugos tarnyba dar 2021 m. rekomendavo nebeįdiegti šio socialinio tinklo tarnybiniuose išmaniuosiuose telefonuose.

Tokią pat rekomendaciją neseniai paskelbė ir Latvijos užsienio reikalų ministerija.

Pernai taip pat pasielgė ir Taivano, kurį Pekinas laiko Kinijos dalimi, vyriausybė. O Pakistanas „TikTok“ yra uždraudęs net keturis kartus – pastarasis draudimas dėl neva amoralaus ir įžeidžiančio turinio baigė galioti 2022 metų lapkritį.

Net ir Afganistano valdžia nori uždrausti „TikTok“.

Talibano teigimu, ši programa blaško šalies jaunimo dėmesį. Savo ruožtu Indija dar 2020 m., išaugus įtampai su Kinija, uždraudė tiek „TikTok“, tiek daugelį kitų kiniškų programėlių.

Atsakymas. Pekinas tokį kitų šalių elgesį laiko neadekvačiu.

Antai Indijos sprendimas buvo netgi pavadintas Pasaulio prekybos organizacijos taisyklių pažeidimu.

Bet Kinijoje dar 2017 metais buvo priimtas įstatymas, pagal kurį vietos kompanijos valdžios institucijoms pareikalavus privalo pasidalyti bet kokiais savo surinktais duomenimis.

„TikTok“ taip pat yra kaltinamas, kad šiame tinkle skelbiami vaizdai pernelyg atitraukia vartotojus nuo realaus pasaulio. Tai, regis, jau suvokia ir jo savininkė „Tencent“.

Šią savaitę paskelbta, kad 18 metų neturintiems naudotojams bus įvestas vienos valandos per parą programėlės limitas.

Norint ja naudotis toliau, teks iš naujo įvesti slaptažodį.

Skandalas

Bėdų turi ne tik „TikTok“, bet ir kita Kinijos technologijų milžinė „Huawei“. Ji dar prieš keletą metų buvo paskelbta nepageidaujama ne tiktai JAV, bet ir kai kuriose kitose šalyse.

Priežastis ta pati – galimas neteisėtas duomenų rinkimas.

Danija ir Belgija iš viso pašalino „Huawei“ iš savo mobiliojo ryšio tinklų, kinų kompanijos veiklą diegiant 5G technologijas smarkiai apribojo Jungtinė Karalystė. Su ja atsisakė bendradarbiauti netgi „Google“, o dėl to gerokai sumažėjo naujausių „Huawei“ įrenginių paklausa Vakarų valstybėse.

Praėjusią savaitę Barselonoje vykusiame Pasaulio mobiliųjų technologijų kongrese „Huawei“ stengėsi atkurti savo įvaizdį įrengusi itin didelį stendą. Bet šios pastangos, atrodo, galėjo duoti priešingų rezultatų.

Kinijos įmonės atstovai kažkodėl primygtinai reikalavo grąžinti identifikavimo ženkliukus, kurie buvo išduodami į stendą užsukusiems lankytojams.

Pasirodo, ženkliukais, pasitelkus RFID ir „Bluetooth“ technologijas, buvo galima nustatyti tikslią lankytojo buvimo vietą realiuoju laiku.

Kompanija apie tai įspėjo smulkiomis raidėmis, taip pat paskelbusi, kad pagal jos privatumo politikos nuostatas buvo sukurtos atsarginės duomenų kopijos.

Bet Barselonoje, net ir „Huawei“ stende, galioja Europos duomenų apsaugos įstatymas, kuris reikalauja, kad piliečiai raštu turi duoti sutikimą rinkti ir tvarkyti jų duomenis. Tiktai „Huawei“ tokio sutikimo neprašė.

„Toks elgesys nėra nei teisingas, nei protingas. Jis rodo, kad „Huawei“ atsakingi asmenys nesuvokia gero elgesio duomenų apsaugos srityje taisyklių“, – teigė telekomunikacijų ekspertas Johnas Strandas.

Parengta pagal Manager-Magazin.de, Wiwo.de.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.