Pamatykite: ukrainiečiai paslaptingu dronu sunaikino rusų raketines sistemas Pateikė versiją, kas galėtų būti šie mįslingi „paukščiai“

Panašu, kad užfiksuotas pirmas kartas, kai panaudojami paslaptingi dronai „Phoenix Ghost“ – nors visai gali būti, kad tai gali būti ir kitas mįslingas dronas kamikadzė.

 Panašu, kad užfiksuotas pirmas kartas, kai panaudojami paslaptingi dronai „Phoenix Ghost“  (asociatyvinė iliustr.)<br> 123rf iliustr.
 Panašu, kad užfiksuotas pirmas kartas, kai panaudojami paslaptingi dronai „Phoenix Ghost“  (asociatyvinė iliustr.)<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 13, 2023, 8:20 PM

Ukrainos saugumo tarnyba oficialiame puslapyje pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame parodomas naujo tipo dronų kamikadzių darbo fronte rezultatas.

Visų pirma įkeltame vaizdo įraše sunaikintos dvi Rusijos priešlėktuvinės raketų sistemos „Tor M2“ ir „S-300VM“. Pastaroji sistema Rusijoje yra itin reta – tai yra modernizuota sovietinė „S-300B“ ir buvo sukurta XXI a. pradžioje.

Smūgių vieta ir laikas, amunicijos tipas ir savybės neatskleidžiami. Tačiau pademonstruotas vaizdo įrašas leidžia kalbėti apie tikrai dideles naujojo bepiločio orlaivio galimybes.

Visų pirma apie pačius taikinius, į kuriuos buvo smogta. Tokia priešlėktuvinės gynybos sistema kaip „S-300VM“ šiaip jau nėra ta ginkluotė, kuri įprastai dislokuojama netoli fronto. Pagrindinė šio komplekso paskirtis – pasinaudojant unikalia galimybe naikinti balistinius taikinius.

Portalas „Defense Express“ pažymi, kad patį „S-300BM“ turi dengti trumpojo nuotolio oro erdvės gynybos raketų sistemos, ir šį vaidmenį greičiausiai atliko „Tor“, kuri buvo sunaikinta jai judant.

Tai reiškia, kad vienos iš „S-300BM“ komplekso transporto priemonių sunaikinimas greičiausiai įvyko ne Ukrainos bazinės artilerijos pažeidimo zonoje, o didesniu atstumu.

Matyt, signalui perduoti naudojamas kitas dronas, kuris atlieka kartotuvo vaidmenį ir padidina valdymo nuotolį. Tačiau tai vis tiek byloja apie bendrą naujojo kamikadzės drono skrydžio nuotolį.

Kitas svarbus aspektas, kuriuo šis dronas išsiskiria iš kitų, yra didelis atakos kampas. Orlaivis atakavo „S-300BM“ 70–80 laipsnių kampu. Tai – įspūdingas parametras, nepasiekiamas daugumai kamikadzių dronų, dėl aerodinaminių savybių turinčių švelnią skrydžio trajektoriją. O dėl galimybės atakuoti taikinį praktiškai vertikaliai, įrangos apsauga tampa visiškai bejėge.

Atsižvelgiant į daugelį veiksnių, t. y. taikinius, naudojimo nuotolį, dronų atakos gebėjimus, o taip pat kovinio vieneto dydį, galima daryti atsargią prielaidą, kad tai visiškai nauji dronai. „Defense Express“ primena, kad pernai buvo pasirodžiusi informacija, jog Ukraina gaus „Phoenix Ghost“.

Dabar galima palyginti informaciją apie šį orlaivį ir tai, ką parodė Ukrainos saugumo tarnyba:

  • tai yra dronas, skirtas naikinti vidutiniškai šarvuotus taikinius;
  • panašus į „Switchblade“;
  • gali pakilti vertikaliai;
  • skrydžio trukmė – apie 6 valandas;
  • įrengta infraraudonųjų spindulių kamera.

„Defense Express“ pažymi, kad viena iš efektyviausių „Phoenix Ghost“, kuris JAV karinių oro pajėgų užsakymu buvo sukurtas iki 2022 m., užduočių yra priešo priešlėktuvinių raketinių sistemų medžioklė. Praėjusią vasarą Pentagonas paskelbė, kad Ukrainos naikintuvai puikiai naudoja „Phoenix Ghost“ sistemą. Tačiau nebuvo nė vieno vaizdo įrašo, įrodančio, kad Ukrainos kariuomenė juos panaudoja.

Tačiau nepaisant visko, negalima atmesti, kad tai ir visiškai kitoks dronas kamikadzė.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.