Ukrainiečiai parodė, kaip dirba su čekiška daugkartinio paleidimo raketų sistema „RM-70 Vampir“

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų artileristai pademonstravo savo kasdienybę dirbant su čekiška daugkartinio paleidimo raketų sistema (MLRS) „RM-70 Vampir“. Apie tai pasakoja Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Strateginės komunikacijos departamentas, su nuoroda į Tavrijos krypties Jungtinį gynybos pajėgų spaudos centrą.

 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų artileristai pademonstravo savo kasdienybę dirbant su čekiška daugkartinio paleidimo raketų sistema (MLRS) „RM-70 Vampir“.<br>lrytas.lt mont.
 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų artileristai pademonstravo savo kasdienybę dirbant su čekiška daugkartinio paleidimo raketų sistema (MLRS) „RM-70 Vampir“.<br>lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 20, 2023, 7:44 PM

„RM-70 Vampir“ yra modernizuota čekiška MLRS, sukurta ant universalios 8x8 „Tatra T813“ važiuoklės“, – rašoma pranešime.

Pasak kariškių, bene sunkiausia MLRS įgulos tarnybos dalis yra valandos, kai laukiama įsakymo sunaikinti taikinį.

„Sunkiausia yra tos valandos, kai reikia laukti leidimo atidengti ugnį... Karo mašinos su šaukiniu „Bul'ka“ (liet. burbuliukas) įgula nenuilstamai smaugia okupantus“, – rašoma pranešime.

Tai – ne pirmas šios raketų sistemos panaudojimo atvejis Ukrainoje: pirmą kartą ši kovos mašina buvo užfiksuota beveik prieš metus, praėjusių metų gegužę.

Čekoslovakijoje sukurta 122 mm daugkartinio paleidimo raketų sistema buvo gaminama 1971–1989 m, o naudojamas nuo 1972 m.

Kovos mašina buvo buvo gaminamas Dubnicos prie Vaho (Slovakija) gamykloje. 2010 m. Čekijos kariuomenė šios sistemos atsisakė, bet Slovakija ir toliau leidžia atnaujintą versiją su amerikietiška amunicija.

„RM-70“ didele dalimi yra sovietinio „BМ-21 Grad“ kopija, tačiau RM-70 turi keletą svarbių patobulinimų – pavyzdžiui, čekų sistema turi šarvuotą kabiną, kuri gerokai padidina įgulos išgyvenamumą.

Kovotojai pasakoja, kad jų darbą koreguoja bepiločių orlaivių operatoriai. Jie taip pat pažymi, kad šūvio nuotolis priklauso nuo užtaisų ir gali siekti 20, 35 ir net 40 kilometrų. Raketų paleidimo įrenginys gali šaudyti pavieniais šūviais ir salvėmis.

„RM-70 Vampir“ turi dėtuves, į kurias galima įdėti papildomą paketą užtaisų, kurie gali būti automatiškai pakraunami. Ši funkcija taip pat padeda kovinės mašinos įgulai per kuo trumpesnį laiką apšaudyti okupantus ir palikti poziciją. Apšaudymui reikalingi skaičiavimai trunka tik 5–7 minutes.

Na o svarbiausia – pasirodė, kad „čekų vampras“ yra gana lengvai naudojama kovos mašina, ir kiekvienas įgulos narys prireikus iš esmės gali pakeisti savo kolegą.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.