Vis daugiau šalių ruošiantis uždrausti „TikTok“, kilo klausimas: kodėl šios kiniškos programėlės nėra pačioje Kinijoje?

„TikTok“ kovoja, kad išliktų Jungtinėse Valstijose – nes Vašingtone didėja spaudimas uždrausti šią programėlę, jei jos savininkai iš Kinijos neparduos bendrovės.

„TikTok“ kovoja, kad išliktų Jungtinėse Valstijose, nes Vašingtone didėja spaudimas uždrausti šią programėlę, jei jos savininkai iš Kinijos neparduos bendrovės.<br>123rf nuotr.
„TikTok“ kovoja, kad išliktų Jungtinėse Valstijose, nes Vašingtone didėja spaudimas uždrausti šią programėlę, jei jos savininkai iš Kinijos neparduos bendrovės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2023, 12:16 PM

Itin populiari platforma „TikTok“, sukurta naudojant vietinę kinų technologiją, Kinijoje neprieinama. Tiesą sakant, ji ten niekada ir neegzistavo. Vietoj to Kinijoje egzistuoja kita „TikTok“ versija – seserinė programėlė „Douyin“.

Abi jos priklauso Pekine įsikūrusiai bendrovei „ByteDance“. „Douyin“ pradėjo veikti anksčiau nei „TikTok“ – ir tapo sensacija Kinijoje. Jos galingas algoritmas tapo „TikTok“ pagrindu ir yra jos pasaulinės sėkmės pagrindas.

Tačiau šios dvi iš pažiūros panašios platformos veikia pagal labai skirtingas taisykles.

Abi programėlės labai populiarios

„Douyin“ kasdien naudojasi 600 mln. vartotojų. Kaip ir „TikTok“, tai yra trumpos formos vaizdo įrašų programėlė.

2016 m. pradėjusi veikti „Douyin“ buvo pagrindinis „ByteDance“ pinigų šaltinis prieš sukuriant „TikTok“– įmonė generavo pajamas iš arbatpinigių programėlėje ir tiesioginių transliacijų.

Įmonę „ByteDance“ įkūrė buvęs „Microsoft“ darbuotojas Zhangas Yimingas, o pirmą kartą ji išgarsėjo savo naujienų programėle „Jinri Toutiao“ (angl. „Today's Headlines“), kuri debiutavo 2012 m., netrukus po įmonės įkūrimo.

„Jinri Toutiao“ kūrė kiekvienam naudotojui pritaikytus naujienų kanalus. Žmonės greitai susižavėjo platforma ir joje vidutiniškai praleisdavo daugiau nei 70 minučių per dieną.

Panašų algoritmą „ByteDance“ pritaikė ir „Douyin“.

2017 m. privati technologijų bendrovė nusipirko JAV įsikūrusį vaizdo įrašų startuolį ir išleido „TikTok“ kaip „Douyin“ versiją užsienyje. Ji taip pat nusipirko populiarią programėlę „musical.ly“ ir 2018 m. perkėlė šios vartotojus į „TikTok“.

Nuo to laiko programėlės populiarumas tapo pasauliniu. 2021 m. „TikTok“ pasiekė daugiau nei 1 mlrd. kas mėnesį aktyvių vartotojų visame pasaulyje.

Skirtingai veikiantys grožio filtrai

„TikTok“ ir „Douyin“ sąsajos atrodo panašiai, bet kai vartotojai įjungia savo kameras, išryškėja vienas skirtumas: „Douyin“ turi automatinį grožio filtrą, kuris išlygina odą ir dažnai pakeičia žmogaus veido formą.

Moterys Kinijoje jau seniai patiria didžiulį spaudimą atitikti grožio standartus, kurie pabrėžia liekną figūrą, dideles akis, rausvą odą ir aukštus skruostikaulius.

Ten taip pat auga plastinės chirurgijos paklausa. Nuo 2014 m. iki 2017 m. Kinijoje plastines operacijas atliekančių žmonių skaičius išaugo daugiau nei dvigubai. Tuo tarpu grožio programėlės konkuruoja kurdamos filtrus, kurie vartotojams rodo gražesnes jų pačių versijas.

Nors „TikTok“ taip pat turi grožio filtrų, vartotojai juos gali pasirinkti jau filmuodami – jie neįsijungia automatiškai.

„Douyin“ sukurtas apsipirkimui

Dar vienas svarbus skirtumas tarp „TikTok“ ir „Douyin“ yra didžiulė Kinijos internetinės prekybos rinka.

Produktų pardavimai per tiesiogines transliacijas yra daugiamilijardinė žemyninės Kinijos pramonės šaka, kuriai didelį postūmį suteikė pandemija.

Praėjusių metų birželio duomenimis, Kinijos žemyninėje dalyje buvo daugiau kaip 460 mln. gyvų transliacijų e. prekybos vartotojų, skelbia Kinijos tarptautinės prekybos skatinimo tarybos akademija.

„Douyin“ yra pagrindinė gyvai transliuojančiųjų platforma kartu su „Taobao“ – į „eBay“ panašia internetine prekyviete. Apsipirkti programėlėje paprasta: produktai ir nuolaidos rodomi ekrane gyvų transliacijų metu, o pirkinius galima nusipirkti vos perbraukus pirštu arba spustelėjus.

Įsivyravusi cenzūra

Kinijoje galioja vienas griežčiausių pasaulyje cenzūros režimų, todėl „Douyin“ privalo laikytis taisyklių. Interneto prižiūrėtojai nuolat slopina nesutarimus internete ir blokuoja politiškai jautrią informaciją.

Kai CNN „Douyin“ paieškoje suvedė žodžius „Tiananmenis 1989 m.“, nepavyko nieko rasti.

Tiananmenio žudynės, per kurias Kinijos kariuomenė žiauriai susidorojo su už demokratiją pasisakančiais protestuotojais Pekine, išbrauktos iš Kinijos istorijos vadovėlių. Bet kokia diskusija apie šį įvykį griežtai cenzūruojama ir kontroliuojama.

Kai CNN ieškojo tos pačios frazės „TikTok“ paieškoje, buvo gauta daugybė rezultatų, įskaitant vaizdo įrašus, kuriuose vartotojai kalba apie tai, kas įvyko, ir trumpą įvykio santrauką „Vikipedijoje“.

„Labai įdomu matyti šį prieštaravimą vienoje bendrovėje [ByteDance]“, – pastebi investicijų konsultacijų bendrovės „BDA China“ pirmininkas ir įkūrėjas Duncanas Clarkas.

Apribojimai jauniems vartotojams

Dar vienas esminis skirtumas: „Douyin“ jauniems vartotojams taiko daug griežtesnius apribojimus.

Jaunesni nei 14 metų vartotojai gali naudotis tik vaikams saugiu turiniu, ir tik 40 minučių per dieną. Jie negali naudotis programėle nuo 22 val. vakaro iki 6 val. ryto.

Kinija jau daug metų bando pažaboti priklausomybę nuo vaizdo žaidimų ir kitų nesveikų interneto įpročių. 2019 m. ji paskelbė komendanto valandą nepilnamečiams, o vėliau darbo dienomis visiškai uždraudė jiems žaisti internetinius žaidimus.

Net ir daugumą savaitgalių jaunesniems nei 18 metų vartotojams leidžiama žaisti tik tris valandas.

„Kinijos vyriausybė ankstyvaisiais „Douyin“ augimo etapais buvo kur kas labiau linkusi reguliuoti programėlės naudojimą, ypač saugodama jaunesnius žmones“, – sakė D.Clarkas.

Šį mėnesį „TikTok“ ėmėsi panašių veiksmų: paskelbė, kad netrukus visų jaunesnių nei 18 metų vartotojų paskyrose bus nustatytas vienos valandos dienos laiko limitas, tačiau paaugliai vartotojai galės išjungti šį numatytąjį nustatymą.

Grėsmė ir kitoms programėlėms

„TikTok“ nėra vienintelė Kinijai priklausanti platforma, sulaukusi didelės sėkmės Jungtinėse Valstijose.

Iš 10 populiariausių nemokamų programėlių JAV „Apple“ programėlių parduotuvėje keturios buvo sukurtos naudojant Kinijos technologijas.

Be „TikTok“, populiariausių programėlių sąraše taip pat yra apsipirkimo programėlė „Temu“, greitosios mados parduotuvė „Shein“ ir vaizdo įrašų redagavimo programėlė „CapCut“, kuri taip pat priklauso bendrovei „ByteDance“.

„TikTok“ išlieka labai populiari Jungtinėse Valstijose, kur kas mėnesį ja naudojasi daugiau kaip 150 mln. vartotojų – beveik pusė šalies gyventojų.

Dar neaišku, ar „TikTok“ pavyks įtikinti JAV įstatymų leidėjus, kad ji nekelia jokios grėsmės – tačiau ginčas Vašingtone išryškino svarbesnius saugumo ir duomenų privatumo klausimus, dėl kurių gali kilti grėsmė ir kitoms programėlėms.

D.Clarkas teigia, kad JAV reikia „sudėtingesnės didelių technologijų bendrovių reguliavimo sistemos“, atsižvelgiant į JAV investuotojų ir naudotojų skaičių užsienio platformose.

Kaip lrytas.lt rašė anksčiau, kai kurios šalys svarsto ar jau ir uždraudė „TikTok“ naudojimą pareigūnų tarnybiniuose telefonuose. Tarp tokių šalių yra Prancūzija, Naujoji Zelandija, Jungtinė Karalystė, Danija, Latvija, taip pat ir Lietuva.

Parengta pagal CNN.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.