Laukia kažkas ypatingo? Ukrainiečiai paskelbė apie Rusijos laivyno Kryme laukiantį siurprizą

Apie dar vieną laukiantį smūgį Rusijos laivynui, galimai ne mažiau pražūtingą nei kreiserio „Moskva“ sunaikinimas, paskelbė Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas.

 2022 m. balandžio 13 d., Juodoji jūra: Rusijos karinių jūrų pajėgų Juodosios jūros flagmanas „Moskva“ patyrė didelę žalą, o vėliau nuskendo.<br> Zumapress / Scanpix nuotr.
 2022 m. balandžio 13 d., Juodoji jūra: Rusijos karinių jūrų pajėgų Juodosios jūros flagmanas „Moskva“ patyrė didelę žalą, o vėliau nuskendo.<br> Zumapress / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-12 07:54, atnaujinta 2023-04-12 08:12

„Mes galime jiems pasiūlyti dar vieną „siurprizą“ jūroje, dar vieną „medvilnę“ [turimas omenyje sprogimas], susijusią su jų laivais. Mes tik laukiame tinkamo momento, kad galėtume pakartoti šią istoriją“, – Ukrainos žiniasklaidos centre pareiškė O. Reznikovas. Daugiau detalių nebuvo atskleista dėl „susitarimo su Ukrainos karinio jūrų laivyno vadu Oleksijumi Neižpapa, kurio dėka tai vieną kartą jau įvyko“, nurodė ministras.

„Defense Express“ pripažįsta, kad tokie pranešimai gali būti veiksmingas būdas atitraukti Rusijos kariuomenės dėmesį ir priversti ją eikvoti išteklius ieškant nežinomos grėsmės, kuri galbūt net nėra reali. Tačiau ši naujienų svetainė trumpai apžvelgia galimybes, kurios galėtų būti realiai įgyvendintos – ir padėtų Ukrainai atgrasyti rusų laivyną.

Be abejo, čia nebus kalbama apie kažką paprasto – kaip, pavyzdžiui, apie daugiau raketų „Neptun“, kurios anksčiau buvo panaudotos rusų kreiserio „Moskva“ likvidavimui. Užpuolikai jau prisitaikė – leisdami sparnuotąsias raketas, patys jie laikėsi gerokai toliau: prie pat įplaukos į Sevastopolio įlanką.

Raketų „Neptun“ šaudymo nuotolis yra 280 km, o to nepakanka pasiekti rusų laivų dabartinėse dislokacijose, nes priešlaivinis ginklas negali būti paleistas tiesia linija – jis turi aplenkti Tarchankuto pusiasalyje esančią priešlėktuvinę gynybą.

Tačiau žinoma, kad jau kurį laiką buvo kuriama iš oro paleidžiama „Neptun“ raketos versija. Oro platforma pakankamai padidintų šaudymo nuotolį – beliktų tik surasti nenuspėjamą kryptį, iš kurios būtų galima paleisit raketą.

Be priešlaivinių raketų, rusai taip pat nukentėjo nuo Ukrainos jūrinių dronų atakų. Dronai kamikadzės galėtų būti perspektyvus būdas sunaikinti karo laivą, tačiau tam reikėtų išskirtinės sinchronizacijos ir savalaikio dronų starto likus kelioms valandoms iki rusų laivų išplaukimo iš Sevastopolio įlankos, kurią saugo patikima gynybinė užtvara.

Galiausiai, taip pat yra galimybė smogti rusų laivams, kol jie dar yra užnugaryje – tačiau tam reikia tolimojo nuotolio raketų. Galbūt vienos iš tų, kokios anądien sėkmingai smogė Feodosijoje.

Poveikis padidėtų kelis kartus, jei tokia raketa pataikytų į rusų laivą tuo metu, kai jis pakrautas „Kalibr“ raketomis, pastebi „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.