Paskelbė versiją, kas ir kaip nutekino slaptus JAV dokumentus apie karą Ukrainoje

Slaptus JAV dokumentus dokumentus apie karą Ukrainoje internete galėjo nutekinti dvidešimtmetis JAV karinės bazės darbuotojas, kuris jais pasidalijo su nedidele grupe draugų, kuriuos vienijo susidomėjimas ginklais ir internetiniais žaidimais. Tai teigiama dienraščio „The Washington Post“ publikacijoje, praneša Censor.NET.

 Slaptus JAV dokumentus dokumentus apie karą Ukrainoje internete galėjo nutekinti dvidešimtmetis JAV karinės bazės darbuotojas (asociatyvinė nuotr.)<br> 123rf nuotr.
 Slaptus JAV dokumentus dokumentus apie karą Ukrainoje internete galėjo nutekinti dvidešimtmetis JAV karinės bazės darbuotojas (asociatyvinė nuotr.)<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 14, 2023, 10:58 AM

Leidinys su anonimiškumo sąlyga kalbėjosi su vaikinu, kuris yra uždaros internetinės grupės, kurioje pirmą kartą buvo paskelbti dokumentai, nariu. Tai maždaug 25 „vyrų ir berniukų“ grupė iš viso pasaulio – Jungtinių Valstijų, Europos, Azijos ir Lotynų Amerikos. Pusė jų yra JAV piliečiai, kiti – užsieniečiai.

Grupė buvo įkurta 2020 m. internetinėje platformoje „Discord“. Jos narius vienija susidomėjimas ginklais, karine įranga ir krikščionybe. Grupės nariai palaikė vieni kitus pandemijos metu, diskutavo apie ginklus ir internetinius žaidimus.

Praėjusiais metais vienas iš grupės vartotojų, pasivadinęs slapyvardžiu OG, pradėjo joje skelbti slaptus dokumentus. Jis teigė juos parsinešęs iš savo darbo karinėje bazėje ir gyrėsi žinąs „paslaptis, kurias vyriausybė slepia nuo paprastų žmonių“. OG ragino grupės narius neperduoti jo paskelbtos informacijos kitiems.

Iš pradžių OG rankiniu būdu perrašydavo dokumentų turinį, paskui ėmė juos fotografuoti. Kalbama apie šimtus dokumentų nuotraukų, apimančių pačius įvairiausius dalykus – aukščiausių politikų keliones, kariuomenės dislokacijos vietas, geopolitinės padėties analizę ir kitų šalių bandymus kištis į rinkimus.

OG visą žiemą siuntė dokumentus į serverį. Vasario 28 d. kitas jaunas vartotojas pradėjo skelbti šiuos dokumentus kitame „Discord“ serveryje, susietame su „YouTube“ vartotoju „wow_mao“. Kovo 4 d. kelios dešimtys dokumentų pasirodė trečiajame „Discord“ serveryje, pavadintame „Minecraft Earth Map“. Nutekėjimo nepavyko sustabdyti.

„Washington Post“ kalbintas paauglys sakė, kad OG dėl nutekėjimo „įsiuto“. Jis nustojo skelbti naujus dokumentus, buvo nusiminęs, sutrikęs ir ketino „dingti“. OG ragino savo bendrininkus iš pirmosios uždaros grupės „tylėti ir ištrinti bet kokią informaciją, kuri galėtų jį įpainioti“.

Platforma „Discord“ pareiškė, kad bendradarbiaus su JAV valdžios institucijomis dėl informacijos nutekėjimo ir susilaikė nuo tolesnių komentarų.

Primename, kad kariniai dokumentai, kuriuose išsamiai aprašyti slapti JAV ir NATO planai stiprinti Ukrainos kariuomenę prieš planuojamą puolimą prieš Rusiją, balandžio pradžioje buvo paskelbti „Telegram“ ir „Twitter“.

Vėliau socialinėje žiniasklaidoje pasirodė nauja įslaptintų dokumentų partija, kurioje, kaip teigiama, išsamiai atskleidžiamos JAV nacionalinio saugumo paslaptys, susijusios su Ukraina, Artimaisiais Rytais ir Kinija.

JAV teisingumo departamentas pradėjo tyrimą dėl didžiulio skaičiaus JAV žvalgybos dokumentų nutekinimo.

Pasak „Reuters“, internete nutekinta slapta informacija apie JAV ir NATO planus stiprinti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas prieš kontrpuolimą gali būti suklastota. Savo ruožtu, pasak „Politico“, įslaptintų dokumentų nutekinimas sukėlė JAV ir jų sąjungininkių santykių krizę.

Dėl nutekintų Pentagono laiškų Ukraina jau pakeitė kai kuriuos savo karinius planus.

Jungtinės Karalystės gynybos ministerija pabrėžė, kad paviešintuose dokumentuose yra reikšmingų netikslumų, todėl „skaitytojai turėtų būti atsargūs ir nepriimti už gryną pinigą teiginių, kurie potencialiai gali skleisti dezinformaciją.

Parengta pagal Censor.NET

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.