Ukrainoje jau pastebėtas senovinis tankas „T-55“ – ir tai gali reikšti vieną gerą žinią

Informacija apie senųjų rusiškų tankų „T-54“ ir „T-55“ iškonservavimą pasirodė tik kovo 20 d., tačiau neseniai socialiniuose tinkluose pasirodžiusi rusiško tanko „T-55“, kuris, kaip teigiama, jau yra Ukrainoje, nuotrauka gali paliudyti daug ką, rašo „Defense Express“.

 Neseniai socialiniuose tinkluose pasirodžiusi rusiško tanko „T-55“, kuris, kaip teigiama, jau yra Ukrainoje, nuotrauka gali paliudyti daug ką.
 Neseniai socialiniuose tinkluose pasirodžiusi rusiško tanko „T-55“, kuris, kaip teigiama, jau yra Ukrainoje, nuotrauka gali paliudyti daug ką.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 17, 2023, 9:57 AM

Atrodo labai tikėtina, kad rusiški tankai „T-54“ ir „T-55“ jau gali būti fronto zonose. Tai gali liudyti nuotrauka, kuri greitai išplito internete.

Nuotraukos, darytos nakties metu Zaporožės kryptyje, kokybė neleidžia tiksliai nustatyti papildomų detalių – išskyrus tai, kad nuotraukoje matyti tankas „T-55“ (dėl nuotraukos kokybės išlieka tam tikra tikimybė, kad nuotraukoje galbūt matomas ir „T-54“).

Tačiau terminai, per kuriuos šie tankai praėjo iškonservavimo procedūrą ir pateko į Rusijos kariuomenės operatyvinius dalinius, gali daug ką atskleisti. Galima prisiminti, kad pirmasis pranešimas apie „T-54“ ir „T-55“ iškonservavimo pradžią Rusijos Federacijoje pasirodė kovo 22 d., kai tankai jau buvo matyti ant transportavimo platformų. Po kelių dienų, kai internete ėmė aktyviai plisti vaizdo įrašai su įvairių ešelonų vaizdais, tapo aišku, kad tai nėra vienkartinis atvejis.

Atsižvelgiant į laiką tarp šių dviejų įvykių, galima kalbėti apie labai trumpą laikotarpį – maždaug 20 dienų – neskaičiuojant transportavimo laiko, kurio prireikė „T-55“ parengti tarnybai. Tai labai trumpas terminas, kurį labai sunku paaiškinti net taikant pažangiausius tam skirtus metodus. „T-55“ kapitalinis remontas trunka maždaug 1000 žmogaus darbo valandų („T-72“ kapitaliniam remontui įprasta skirti 1500 žmogaus darbo valandų). Toks terminas paaiškina ir tai, kad nuotraukoje matomas tankas neturi jokių modernizavimo požymių ir yra tiekiamas toks, koks pagamintas.

Neatmetama galimybė, kad nuotraukoje gali būti užfiksuota viena iš pirmųjų transporto priemonių, kuri buvo restauruota įgulos mokymams. Pažymėtina, kad tankai „T-54“ ir „T-55“ gerokai skiriasi nuo septintojo ir aštuntojo dešimtmečių sovietinių tankų – nuo transporto priemonės valdymo aspektų iki standartinių ginklų naudojimo ypatumų.

Tankai „T-54“ ir „T-55“ – tai sovietinių pagrindinių kovos tankų serija, pradėta gaminti po Antrojo pasaulinio karo. Pirmasis „T-54“ prototipas buvo baigtas gaminti 1945 m. pabaigoje. Nuo XX a. šeštojo dešimtmečio pabaigos „T-54“ ilgainiui tapo pagrindiniu Sovietų Sąjungos kariuomenės, Varšuvos sutarties šalių kariuomenių ir kitų šalių šarvuotųjų dalinių tanku. Nuo pat jų pasirodymo XX a. antroje pusėje „T-54“ ir „T-55“ dalyvavo daugelyje pasaulio ginkluotų konfliktų.

„T-54/55“ serija yra gausiausia visoje tankų istorijoje. Apytikriais duomenimis, pagaminta nuo 96 500 iki 100 000 vienetų šios serijos tankų. Sovietų Sąjungos ir Rusijos kariuomenėse juos pakeitė tankai „T-62“, „T-64“, „T-72“, „T-80“ ir „T-90“, tačiau „T-55“ tebenaudoja iki 50 kitų pasaulio kariuomenių.

Šaltojo karo metais sovietų tankai niekada tiesiogiai nesusidūrė su NATO priešininkais kovose Europoje. Tačiau pirmasis „T-54/55“ pasirodymas Vakaruose maždaug šeštajame dešimtmetyje paskatino Jungtinę Karalystę sukurti naują tankų pabūklą „Royal Ordnance L7“, o Jungtines Valstijas – tanką „M60“.

Parengta pagal „Defense Express“ ir kitą informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.