Ukraina Kryme žada naudoti naujo tipo ginklus

Aukšto rango Ukrainos pareigūnas užsiminė, kad Kryme, kurį Kijevas siekia išvaduoti, galėjo būti panaudoti „naujo tipo“ ginklai.

Priešlaivinė raketa „Neptune“.<br>Ukrainos gynybos ministerijos nuotr.
Priešlaivinė raketa „Neptune“.<br>Ukrainos gynybos ministerijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-18 09:50

Aukšto rango Ukrainos pareigūnas penktadienį pareiškė, kad jokie tarptautinės teisės leidžiami ginklai nėra atmestini, kai kalbama apie Krymo deokupciją, ir užsiminė, kad kai kurie neseniai ten įvykę sprogimai galėjo būti eksperimentinių ginklų rezultatas.

„Krymas yra Ukrainos teritorija, ir mes ten išbandysime bei panaudosime bet kokius tarptautiniais įstatymais nedraudžiamus ginklus, kurie padės išlaisvinti mūsų teritorijas“, – penktadienį „Twitter“ tinkle pareiškė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas.

Penktadienį kalbėdamas per Ukrainos nacionalinę televiziją jis užsiminė, kad kai kurie sprogimai Kryme gali būti „naujo tipo“ ginklų panaudojimo rezultatas.

„Jei vyksta kokio nors ginklo bandymas, jis vyksta mūsų teritorijoje, – sakė jis. – Įmanoma, kad Kryme gali būti atliktas naujo tipo ginklo bandymas. Tai neatmetama.“

O.Danilovas nepateikė išsamesnių detalių, tačiau vienas Ukrainos gynybos pareigūnas teigė, kad Kijevas šiuo metu turi tris būdus smogti Krymui, kurį nori išlaisvinti. Nuo 2014 m. Rusijos okupuoto pusiasalio išorinė riba yra maždaug už 80 km nuo Ukrainos pozicijų Chersono srityje.

Pirmasis būdas – panaudoti nepilotuojamą oro ir antžeminę karinę techniką. Nors naudodama šiuos ginklus Ukraina kelis kartus bandė atakuoti Rusijos Juodosios jūros laivyno būstinę Sevastopolyje, pareigūnas teigė, kad tai tampa vis mažiau veiksminga priemone.

Bepiločiai orlaiviai neturi pakankamai sprogmenų, kad padarytų didelę žalą, o Rusija rado būdų, kaip atremti nepilotuojamos antžeminės karinės technikos atakas, sakė jis.

Kitas atakos būdas – Ukrainoje pagamintos raketos ir perduoti ginklai: pavyzdžiui JAV tiekiama valdomų daugkartinio paleidimo raketų sistemų (GMLRS) amunicija, paleidžiama iš JAV ir sąjungininkų Ukrainai perduotų didelio mobilumo artilerijos raketų sistemų „M142 HIMARS“ ir daugkartinio paleidimo raketų sistemų „M270“. Šių šaudmenų veikimo nuotolis yra iki 80 km. Tokio nuotolio pakanka, kad būtų galima pataikyti į šiauriausią Krymo pakraštį.

JAV taip pat suteikė Ukrainai valdomų bombų GLSDB. Šių ginklų veikimo nuotolis yra apie 150 kilometrų. Tai maždaug pakankamas atstumas, kad būtų galima pataikyti į Rusijos oro uostą ir geležinkelio linijas Džankojuje, kurie jau anksčiau buvo atakuoti.

Ukraina taip pat sukūrė raketą „Vilkha-M“ – modifikuotą 7,6 m ilgio sovietinę daugkartinio paleidimo raketų sistemos (MLRS) artilerijos raketą „BM-30 Smerč“. Raketos „Vilkha-M“ veikimo nuotolis – 110 km, o 300 milimetrų, 220 kg sverianti kovinė galvutė gali labai tiksliai pataikyti į taikinius.

Trečias būdas, kuriuo Ukraina šiuo metu gali smogti taikiniams Kryme, yra sabotažas, sakė pareigūnas.

„Sabotažo grupės yra patikimiausios ir tikriausiai yra daugumos sprogimų Kryme šaltinis“, – teigė jis.

Krymo tiltas – Vladimiro Putino branginamas 4 mlrd. dolerių vertės statinys, jungiantis Krymą su Rusija – buvo užpultas spalį. Be to, Ukraina vykdė „sabotažo aktus“ Rusijos teritorijoje, partizanų grupuotės taip pat smogė Rusijos viduje bei Rusijos okupuotoje teritorijoje.

Pareigūnas pridūrė, kad Ukraina taip pat rengia būdą, kaip perdaryti savo šalyje sukurtas priešlaivines raketas „Neptun“ – jomis prieš metus buvo nuskandintas Rusijos karinių jūrų pajėgų kreiseris „Moskva“.

„Ukraina dirba siekdama modifikuoti „Neptun“ raketas, kad jos galėtų smogti ir sausumos taikiniams“, – sakė pareigūnas, pridurdamas, kad šiuo metu jos skirtos smogti tik dideliems metaliniams objektams jūroje. – Reikalinga nauja valdymo sistema, ukrainiečiai prie to dirba“.

Atstovas sakė, kad šiuo metu pagrindinis trūkstamas komponentas yra mikroschemos, kurias Ukraina tikisi gauti iš JAV ir sąjungininkų.

„Kai tai gausime, „Neptun“ raketos galės pataikyti į taikinius, esančius už 360 km, – sakė pareigūnas. – Esame gana arti to.“

Parengta pagal „The Drive / The War Zone“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.