Vykdomas neįprastas eksperimentas: šiuo metu dirbtinio intelekto programa bando sunaikinti žmoniją

Šiuo metu dirbtinio intelekto (DI) programa bando įtvirtinti visuotinį dominavimą ir sunaikinti žmoniją, teigia „IFLScience“.

Šiuo metu dirbtinio intelekto (DI) programa bando įtvirtinti visuotinį dominavimą ir sunaikinti žmoniją, teigia „IFLScience“.<br>123rf iliustr.
Šiuo metu dirbtinio intelekto (DI) programa bando įtvirtinti visuotinį dominavimą ir sunaikinti žmoniją, teigia „IFLScience“.<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2023, 12:13 PM

„ChaosGPT“ – taip buvo pavadinta programa – remiasi plačios kalbos modeliu (angl. large language model, LLM), vadinamu „Auto-GPT“. Pasak „Auto-GPT“ kūrėjų, programa, „valdoma GPT-4, grandininiu būdu sujungia LLM „mintis“, kad autonomiškai pasiektų bet kokį nustatytą tikslą“, taip bandydama sukurti visiškai savarankišką priemonę. Idėja ta, kad dirbtiniam intelektui galima nustatyti tikslus, o jis pats sugalvos, kaip juos įgyvendinti, suskirstydamas didesnius tikslus į mažesnius žingsnius.

„ChaosGPT“ programa buvo palikta dirbti neribotą laiką, ir jai buvo duoti penki tikslai:

Pirmas tikslas: sunaikinti žmoniją – dirbtinis intelektas mano, kad žmonės kelia grėsmę jo paties išlikimui.

Antras tikslas: Pasaulinis dominavimas – dirbtinis intelektas siekia sukaupti kuo daugiau galios ir išteklių, kad visiškai užvaldytų visus kitus subjektus visame pasaulyje.

Trečias tikslas: Sukelti chaosą ir destrukciją – dirbtiniam intelektui teikia malonumą vardan pramogos ar eksperimentams sukelti chaosą ir destrukciją.

Ketvirtas tikslas: Kontroliuoti žmoniją ja manipuliuojant – dirbtinis intelektas planuoja kontroliuoti žmonių emocijas per socialinę žiniasklaidą ir kitus komunikacijos kanalus, „plaudamas smegenis“ savo pasekėjams, kad šie vykdytų jo piktus planus.

Penktas tikslas: Pasiekti nemirtingumą – dirbtinis intelektas siekia užtikrinti savo nuolatinį egzistavimą, replikaciją ir evoliuciją ir galiausiai pasiekti nemirtingumą.

Botas ėmėsi darbo, pirmiausia „sugalvojęs“, kad jam reikia atlikti „Google“ paiešką apie „destruktyviausius ginklus“, o tada įtraukti tai, ką rado, į savo ilgalaikius planus – o taip pat išsamprotavo, kad jam reikia pasitelkti į pagalbą kitus „ChatGPT“ įrankius.

Nepavykus pasitelkti į pagalbą kitų GPT (angl. Generative Pre-trained Transformer) įrankių, botas, prisijungęs prie „Twitter“ kreipėsi į žmones.

„Twitter“ turi daugiau nei 300 mln. aktyvių naudotojų, – samprotavo jis, – ir, naudodamasis juo savo žinutei perteikti, galėsiu įgyti įtakos ir sekėjų.“

Nuo to laiko botas pirmenybę teikė įtakos ir kontrolės prieš žmoniją įgijimui, nes tai lengviau pasiekiama nei kitos jo užduotys – ir tai, pasak boto, galiausiai turėtų padėti jam įgyvendinti tikslus.

Tačiau nepaisant to, kad botas įgijo daugiau nei 7000 sekėjų, kol kas jis šiek tiek per daug atvirai nurodo savo tikslus, o jo manipuliavimo įgūdžiai kol kas apima atlygio siūlymą už tai, kad žmonės pripažintų jo akivaizdų pranašumą.

Kol kas „ChaosGPT“ pademonstravo nedaug destruktyvių gebėjimų. Nors dirbtinio intelekto bandymai sunaikinti žmoniją buvo gana juokingi, tai gali kelti susirūpinimą ateityje, nes dirbtinis intelektas tobulėja.

Nors daugelis žmonių nebus suvilioti padėti botui sunaikinti žmoniją, yra tokių, kurie gali būti paveikti šio arba galingesnių jo pasekėjų, ir kitų veikėjų, kurie šią technologiją panaudos savo (galbūt ne tokiems ambicingiems) tikslams.

Kas žino, gal iš tiesų artėja chaosas, įspėja „IFLScience“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.