Pamatykite: kariuomenė robotų valdymui pasitelkė „telepatiją“

Atlikdamos naują bandymą Australijos sausumos pajėgos susivienijo su daugybe technologijų tyrėjų, kad šunų-robotų valdymui būtų pritaikyta „telepatija“ – tai dalis naujos mokslinių tyrimų bangos, kuria siekiama panaikinti žodinių ar fiziškai įvedamų komandų poreikį valdant įvairias autonomines sistemas.

Atlikdamos naują bandymą Australijos sausumos pajėgos susivienijo su daugybe technologijų tyrėjų, kad panaudotų telepatiją šunims robotams valdyti.<br>Ekrano nuotr.
Atlikdamos naują bandymą Australijos sausumos pajėgos susivienijo su daugybe technologijų tyrėjų, kad panaudotų telepatiją šunims robotams valdyti.<br>Ekrano nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 23, 2023, 8:46 PM

„Šis bendradarbiavimas buvo sutelktas į tai, kaip galėtume sukurti sąsają tarp smegenų ir robotų, kuri leistų kariui, užuot valdžiusiam autonominę sistemą valdymo pultu, valdyti sistemą smegenų signalais“, – sakė pulkininkė leitenantė Kate Tollenaar iš Robotų ir autonominių sistemų diegimo ir koordinavimo biuro (angl. Robotic and Autonomous Systems Implementation and Coordination Office, RICO).

Bendradarbiaudamas su Sidnėjaus technologijos universitetu, gynybos inovacijų centru ir gynybos mokslo bei technologijų grupe, Australijos kariuomenės RICO padalinys išbandė „HoloLens 2“ ausines ir „Raspberry Pi“ pagrindu veikiančius dirbtinio intelekto dekoderius. Tai leido fiksuoti smegenų bangas ir versti jas į instrukcijas, „telepatiškai“ siunčiamas autonominiam šuniui-robotui – šiuo atveju „Ghost Robotics“ keturkojui „Vision-60“.

Technologija buvo sėkmingai išbandyta bandymų lauke, todėl komanda atliko antrąjį bandymą, kurio metu buvo imituojama karių ir šunų-robotų, dirbančių kartu, operacija, siekiant išvalyti teritoriją.

„Ši technologija leidžia man ne tik valdyti robotą, bet ir žinoti situaciją apie aplinką bei savo komandą, kad galėčiau kontroliuoti visus roboto veiksmus mūšio lauko valymo metu“, – sakė seržantas Chandanas Rana.

K.Tollenaar teigimu, šią paprastą sistemą galima naudoti su keliomis skirtingomis autonominėmis sistemomis. Robotai šunys nėra vienintelė šios technologijos panaudojimo sritis. Australijos kariuomenė mano, kad ji gali veikti su oro dronais, antžeminėmis ginklų sistemomis ir galbūt net maža robotų armija.

„Mes labai džiaugiamės, kad pamatysime, kur ši technologija gali būti panaudota“, – teigė K.Tollenaar.

Parengta pagal „Popular Mechanics“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.