Žengtas svarbus žingsnis: Lietuvos įmonės galės testuoti gynybos produktus kartu su kariuomene

Nuo šiol Lietuvos mokslo institucijos ir gynybos pramonės įmonės gali kreiptis dėl savo kuriamų gynybos produktų testavimo Lietuvos kariuomenėje. Išbandę testuojamus produktus kariuomenės ekspertai pateiks išvadas apie kuriamo produkto savybes. Tai padės sukurti gynybos poreikius atitinkančius produktus, tinkančius Lietuvos gynybai ir eksportui. Taip Krašto apsaugos ministerija siekia paskatinti Lietuvos gynybos pramonės vystymąsi.

 Nuo šiol Lietuvos mokslo institucijos ir gynybos pramonės įmonės gali kreiptis dėl savo kuriamų gynybos produktų testavimo Lietuvos kariuomenėje.<br> A. Čemerkos nuotr.
 Nuo šiol Lietuvos mokslo institucijos ir gynybos pramonės įmonės gali kreiptis dėl savo kuriamų gynybos produktų testavimo Lietuvos kariuomenėje.<br> A. Čemerkos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Krašto apsaugos ministerija

May 5, 2023, 11:24 AM

„Iki šiol kariuomenė testuodavo tik tuos produktus, kuriuos planavo įsigyti. Naujoji tvarka leis įmonėms kreiptis dėl vystomų produktų testavimo, siekiant gauti karių įžvalgas ir kuriamą produktą patobulinti. Technologijos išbandymas realiomis sąlygomis suteikia kūrėjams daugiau žinių, kas veikia tinkamai ir ką reikėtų keisti. Tikimės, kad tai padės Lietuvos gynybos pramonės įmonėms efektyviau vystyti naujus gynybos produktus“, – sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Gynybos technologijų ir produktų testavimas – svarbi gynybos pramonės dalis, kurioje būtinas valstybės ir privataus sektoriaus bendradarbiavimas. Dažniausiai testuojami produktai, kuriuos planuojama įsigyti, tačiau itin svarbu suteikti įžvalgas naujų produktų kūrimo procese. Matydama tokį poreikį NATO inicijavo inovacijų akceleratorių ir testavimo centrus. Vis dėlto tai bus konkrečių technologijų testavimas laboratorijose, bet ne kariuomenėse. Testavimas kariuomenėje suteikia unikalią galimybę gauti galutinio naudotojo vertinimą ir patarimus.

„Testuojant kuriamus gynybos pramonės produktus galime išsiaiškinti jų operacines, technines, taktines charakteristikas, kokybę, techninį lygį, suderinamumą su kitomis kariuomenės naudojamomis sistemomis. Tai naudinga ir gamintojui, ir krašto apsaugos sistemai, kaip potencialiai produkto vartotojai. Gynybos resursų agentūra yra pasiruošusi suteikti Lietuvos gamintojams visą reikalingą informaciją, susijusią su produktų testavimu ir skatina įmones pasinaudoti šia galimybe“, – sako Krašto apsaugos ministerijai pavaldžios Gynybos resursų agentūros direktorius Sigitas Dzekunskas.

Įmonės, norinčios testuoti kuriamus produktus Lietuvos kariuomenėje, turi kreiptis į Gynybos resursų agentūrą, užpildyti paraišką bei pateikti testavimo metodikos projektą. Prašymą teikti gali tik Lietuvoje registruoti ir veikiantys asmenys, atitinkantys nacionalinio saugumo kriterijus. Gavus teigiamą atsakymą, bus suderintos testavimo sąlygos. Produktą kuriančios įmonės atstovai galės dalyvauti testavimo procese.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.