Ukrainiečiai teigia retą rusų karinę techniką sunaikinę galingu dronu: „Netrukus priešas neteks daug įrangos“

Ukrainos ginkluotosios pajėgos panaudojo sunkųjį bepilotį orlaivį „Phoenix 03“, transliuojantį vaizdą pirmojo asmens perspektyva (angl. first person view, FPV), kad sunaikintų priešo stebėjimo sistemą „Murom-P“ Chersono regione.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos panaudojo sunkųjį bepilotį orlaivį „Phoenix 03“, kad sunaikintų priešo stebėjimo sistemą „Murom-P“.<br> Ekrano nuotr., lrytas.lt mont.
Ukrainos ginkluotosios pajėgos panaudojo sunkųjį bepilotį orlaivį „Phoenix 03“, kad sunaikintų priešo stebėjimo sistemą „Murom-P“.<br> Ekrano nuotr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 8, 2023, 11:35 AM, atnaujinta May 8, 2023, 12:20 PM

Apie tai pranešė Ukrainos Skaitmeninės transformacijos ministras Michailas Fiodorovas.

Pasak ministro, galingas dronas „Phoenix 03“ buvo įsigytas už „United24“ aukas.

„Dronas sunaikino rusišką stebėjimo sistemą „Murom-P“. Ši sistema leido rusams stebėti teritoriją ir mūsų karių judėjimą 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę. Dabar vadinamoji „Mordoro akis“ sunaikinta. Beje, į frontą jau pristatyta 100 „Phoenix 03“ dronų. Todėl netrukus priešas neteks daug įrangos“, – sakė M.Fiodorovas.

Ukrainos pareigūnas taip pat paskelbė vaizdo įrašą, kaip dronas sunaikina rusišką stebėjimo sistemą „Murom-P“.

„Murom-P“ yra rusų bendrovės „Stilsoft“ kūrinys, gamintojai jį vadina „vaizdo-terminio stebėjimo sistema“ – ji turi vaizdo kamerą ir termovizorius, o viena iš komplekto versijų turi ir radarą. Didžiausias efektyvumas pasiekiamas atviroje erdvėje – matyt todėl „Murom-P“ buvo pastatyta ant bokšto viršaus.

Teigiama, kad sistema gali aptikti „automobilio“ ir „žmogaus“ tipo objektus pagal šias diapazono charakteristikas: dienos kamera gali aptikti ir atpažinti automobilį už 10 000 metrų, o žmogų – už 8000 m. Termovizorinė kamera pastebi automobilį už 6900 m, o žmogų – už 2700 m. Sistema atpažįsta juos atitinkamai už 4800 ir 1500 m – jei tai yra pati paprasčiausia versija (esama ir keletas patobulintų variantų).

Be to, sistema gali siųsti įspėjimą belaidžiu ryšiu ir automatiškai nurodyti grėsmės vietą žemėlapyje.

Pirmą kartą „Murom-P“ Ukrainoje buvo pastebėta 2023 m. kovo 12 d., praneša „Militarnyj“. Ukrainos kariškis slapyvardžiu Serhii Flash atpažino sistemą nuotraukose, darytose „visoje fronto linijoje“. Iki šiol nebuvo vizualiai patvirtintas nei vienas sistemos „Murom-P“ sunaikinimas.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.