Į ką toliau ukrainiečiai nukreips galingas naująsias raketas? Taikiniu galėtų tapti šis sovietinis monstras

„Objekt-100 Utios“ – tai sovietiniais laikais pastatyta Rusijos karinio jūrų laivyno priešraketinė pakrančių gynybos divizija, kuri gali tapti vienu pirmųjų „Storm Shadow“ raketų taikinių, teigia „Defense Express“.

Pakrantės gynybos divizijos „Objekt-100 Utios“ raketų paleidimo įrenginys.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Pakrantės gynybos divizijos „Objekt-100 Utios“ raketų paleidimo įrenginys.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-05-15 14:46

Didžiajai Britanijai oficialiai perdavus „Storm Shadow“ Ukrainai, socialiniuose tinkluose jau prasidėjo savotiškas atgalinis skaičiavimas iki to momento, kai šios sparnuotosios raketos pagaliau sunaikins Kerčės tiltą, per kurį laikinai vykdoma okupantų grupių logistinė parama okupuotame Krymė, dalyje Zaporožės ir Chersono regionų.

Bet kalbant apie visus laikinai okupuotame Kryme esančius rusų objektus, kurie turi ne tik karinę, bet ir simbolinę reikšmę, ir „maldauja būti sunaikinti“, galima paminėti ir dar vieną struktūrą – požeminę raketinę pakrančių gynybos diviziją „Objekt-100 Utios“, teigia „Defense Express“.

Ši pakrančių gynybos divizija buvo pastatyta sovietmečiu, septintajame dešimtmetyje, prie Balaklavos, o pirmasis kovinis šaudymas buvo surengtas 1971 m. Rusai taip pat turėjo panašią diviziją Kildino saloje Barenco jūroje, tačiau dabar ji apleista. Savo ruožtu rusai 2016 m. grįžo tarnauti į netoli Balaklavos esančią „Objekt-100“ diviziją.

„Objekt-100 Utios“ priešraketinės pakrančių gynybos divizija aprūpinta viršgarsinėmis sparnuotosiomis raketomis „P-35“, kurių skrydžio greitis iki 1250 km/h, o šaudymo nuotolis – iki 250 km. su galimu 0,5 km – 1,5 km nukrypimu nuo tikslo. Raketos masė – 4,2 tonos, kovinė galvutė – 1000 kg. Tokios raketos pirmiausia buvo sukurtos  apginkluoti raketinius kreiserius ir povandeninius laivus, tačiau dėl savo trūkumų jos gana greitai buvo pakeistos.

Nors Rusijos propagandistai ne kartą skelbė apie planus perginkluoti „Objekt-100 Utios“ naujausiomis raketomis „Oniks“ ar net „Cirkon“, apie tokių planų įgyvendinimą nieko nežinoma.

Raketą „P-35“ taip pat sunku pavadinti nauja. Todėl atrodo, kad būtent dėl to rusų okupantai Kryme jas daugiausia naudojo mokymo tikslais.

Paleidimo įrenginiai ir kiti „Objekt-100“ elementai yra pastatyti po žeme. Sovietų Sąjunga manė, kad tai neva apsaugos jos elementus branduolinės atakos atveju, tačiau tokia koncepcija paseno, kai atsirado šiuolaikiniai didelio tikslumo ginklai.

„Defense Express“ teigimu, visiškai tikėtina, kad Ukrainos gynybos pajėgos turės galimybę įrodyti rusiškosios „Objekt-100“ divizijos koncepcijos pasenimą ir ją sunaikinti. Ypač, kai sparnuotoji raketa „Storm Shadow“ buvo sukurta specialiai sustiprintiems priešo objektams naikinti.

2021 m. Didžiosios Britanijos karinės oro pajėgos sėkmingai panaudojo tokias sparnuotąsias raketas, kad sunaikintų ISIS objektus Irake, kurie dauguma atvejų buvo po žeme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.