Tai, ką reikia žinoti apie artėjančią Ukrainos kontrataką: kada, kaip ir kokie tikslai

Naujausi smūgiai ir gaisrai Kryme ir Rusijoje sudaro prielaidas ilgai lauktam Ukrainos kontrpuolimui. Manoma, kad į kontrpuolimą, kuriuo siekiama susigrąžinti likusius 15 proc. prieškario Ukrainos, šiuo metu okupuotus priešo, taip pat bus įtrauktas planas, kaip susigrąžinti Krymo pusiasalį, kurį Rusija užėmė 2014 m.

 Ukrainos kariai šaudo iš pabūklo netoli Bachmuto. 2023 m. gegužės 15 d.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Ukrainos kariai šaudo iš pabūklo netoli Bachmuto. 2023 m. gegužės 15 d.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Ukrainos kariai šaudo iš pabūklo netoli Bachmuto. 2023 m. gegužės 15 d.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Ukrainos kariai šaudo iš pabūklo netoli Bachmuto. 2023 m. gegužės 15 d.<br> AP / Scanpix nuotr.
 2023 m. gegužės 10 d., Kijevo sritis. Ukrainos karys prie vieno iš visureigių, kuriuos Ukrainos ginkluotųjų pajėgų jungtinių pajėgų vadas generolas leitenantas Serhijus Najevas perdavė kariškiams, kad šie sukurtų mobilias oro gynybos ugnies grupes.<br> Zuma Press / Scanpix nuotr.
 2023 m. gegužės 10 d., Kijevo sritis. Ukrainos karys prie vieno iš visureigių, kuriuos Ukrainos ginkluotųjų pajėgų jungtinių pajėgų vadas generolas leitenantas Serhijus Najevas perdavė kariškiams, kad šie sukurtų mobilias oro gynybos ugnies grupes.<br> Zuma Press / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 21, 2023, 8:39 PM

Nuo puolimo daug kas priklauso – ne mažiau svarbu, kad Ukrainos rėmėjų koalicija liktų patenkinta karo eiga.

Per pastarąsias kelias savaites Rusijos okupuotame Kryme ir pačioje Rusijoje įvyko keli paslaptingi gaisrai ir sprogimai. Šio mėnesio pradžioje Ukrainos bepiločių lėktuvų smūgiai du kartus smogė Ilskio naftos perdirbimo gamyklai netoli Krasnodaro pietų Rusijoje. O dar balandžio 29 d. dronų smūgiai smogė naftos saugyklai Kryme. Akivaizdu, kad ryškėja tam tikras modelis: smūgiais siekiama pradėti formuoti mūšio lauką Ukrainos naudai, sulėtinti naftos tiekimą Rusijos fronto kariuomenei ir padaryti ją labiau pažeidžiamą sausumos puolimui.

Tuo pat metu Ukraina kovinėms operacijoms rengia devynias naujai surinktas „šturmo brigadas“. Šiose brigadose, kurios buvo įvardytos neseniai nutekintuose oro pajėgų Nacionalinės gvardijos žvalgybos pranešimuose, tarnauja Ukrainos savanoriai ir jos aprūpintos nauja, vakarietiška technika – įskaitant NATO tankus „Leopard 2“, JAV pėstininkų kovos mašinas „Bradley“ ir pėstininkų kovos mašinas „Stryker“, Prancūzijos šarvuočius „AMX-10RC“ ir kitą dovanotą sunkiąją techniką. Tikimasi, kad šios brigados bus puolimo avangarde.

Dauguma ekspertų mano, kad Ukrainos puolimas įvyks po pavasario liūčių, kurios sukelia potvynius ir nulemia purvą Ukrainos keliuose. Tokios sąlygos, Rusijoje vadinamos „rasputica“, gali apsunkinti šarvuotosios technikos judėjimą ir tolimesnius aprūpinimo bei degalų konvojus. Dabar, kai 2023 m. pavasarį Rusija ginsis, „rasputica“ veikia prieš Ukrainos pajėgas. Šis delsimas nėra toks blogas, kaip atrodo – nes leidžia Ukrainos pajėgoms toliau rengtis kontrpuolimui, o Rusijos pajėgos lauke nuolat silpnėja. Laukiant, kol žemė sukietės, puolimo pradžia numatoma kažkur birželio pradžioje – nors tai gali įvykti ir anksčiau.

Geografiniai tikslai

Su Ukrainos kontrpuolimu siejami dideli lūkesčiai – iš dalies dėl pačių ukrainiečių. Išorės stebėtojai iš esmės tikėjosi, kad Ukraina žlugs pirmosiomis plataus masto invazijos dienomis, tačiau ji atsilaikė. Aplinkiniai taip pat nesitikėjo, kad 2022 m. rudens puolimas bus toks sėkmingas, koks buvo, todėl šį kartą Ukrainos pajėgos turi puikias galimybes pasiekti didelių laimėjimų. Ar Ukraina gali ištraukti dar vieną triušį iš skrybėlės?

Bėda ta, kad šis kontrpuolimas neatitiks Ukrainos stipriųjų pusių. Kijevas nepajėgus pradėti vieno ilgalaikio puolimo, kuris laimėtų karą. Be to, Ukrainai trūksta įrangos, šaudmenų, personalo, apmokyto naudoti kombinuotąją ginkluotę – ir apskritai trūksta patirties vykdant plataus masto operacijas, todėl plataus masto puolimas yra neįmanomas. Bendras puolimas visomis kryptimis, siekiant atgauti prarastą teritoriją, taip pat strigtų dėl „pastangų vienybės“ trūkumo ir išsivadavimo pajėgų nesugebėjimo paremti viena kitą – net ir netiesiogiai. Paprasčiau tariant, tai būtų nesėkmingos Rusijos invazijos atspindys, rašo „Popular Mechanics“.

Kita vertus, tikėtina, kad Ukrainos pajėgos gali surengti ribotą puolimą, kuris padėtų pagrindą kitai, sėkmingesnei kampanijai rudenį. Puolimas, kurio metu devynios naujai apmokytos šturmo brigados individualiai pasiektų siaurus tikslus – giliai ešelonuose ir apsaugotos nuo oro ir artilerijos smūgių – galėtų sukelti didelį karinį ir psichologinį pralaimėjimą Rusijos pajėgoms.

Melitopolio užėmimas

Abiejų pusių požiūriu akivaizdžiausias puolimo maršrutas yra smūgis į rytus nuo Chersono, siekiant išvaduoti Melitopolį (apie 200 km atstumas). Užėmus Melitopolį, Rusijos pajėgos būtų padalytos perpus, Ukrainos kariuomenė atsidurtų prie Azovo jūros, o Ukrainos pajėgos galėtų naudoti artileriją ir raketų paleidimo įrenginius HIMARS ir apšaudyti taikinius giliai už Rusijos pajėgų linijų.

Svarbiausia, kad užėmus Melitopolį būtų atkirstas šiaurinis priėjimas prie Rusijos okupuoto Krymo pusiasalio. Taip Krymas liktų Rusijos rankose, tačiau tai taip pat reikštų, kad Rusija būtų priversta aprūpinti visą pusiasalį per Kerčės sąsiaurio tilto keturių juostų greitkelį ir geležinkelio bėgius. Rusijos pajėgoms Krymo fronte ir 1,9 mln. pusiasalyje gyvenančių civilių tai pavojinga perspektyva – ypač po 2022 m. spalio sunkvežimio bombos atakos, dėl kurios tiltas buvo laikinai uždarytas.

Nepaisant prastos Rusijos pajėgų būklės, Melitopolio puolimas nebūtų lengvas. Puolimui pirmiausia reiktų kirsti Dniepro upę, greičiausiai užtikrinti dviejų apgadintų Antonovo tiltų saugumą ir greitai juos suremontuoti, kad būtų galima paremti puolimą. Toliau Ukrainos puolamosios brigados turėtų pulti į rytus palei M14 greitkelį. Kaip balandį rašė „Reuters“, Rusija iš anksto numatė puolimą palei M14 ir apskritai Melitopolio link, ir palei šį kelią pastatė dešimtis įtvirtinimų. Galiausiai Rusijos oro pajėgos, raketos ir dronai kamikadzės bandys sutriuškinti puolančius ukrainiečius ir pristabdyti puolimo pagreitį.

Būtinybė laimėti

Ukrainos puolimu turi būti pasiektas tam tikras operatyvinis tikslas, kuris, ne tik priartintų karo pabaigą, bet ir įrodytų Ukrainos dominavimą mūšio lauke bei pergalės neišvengiamumą. Ukrainai taip pat reikia tvirtos pergalės – kad jos tarptautiniai rėmėjai pajustų, jog reikalai krypsta teisinga linkme. Parama Ukrainai yra didelė, bet jei Kijevo rėmėjai nematys, kad po puolimo ryškėja kelias į priekį, didės skepticizmas, kad Rusijos karinė pergalė yra įmanoma.

Tuo tarpu ši pergalė reikalinga ir Ukrainos žmonėms. Palaikoma išorinės ekonominės pagalbos šalies ekonomika vos laikosi ant kojų. Volodymyro Zelenskio vyriausybė, nors stipri ir populiari, patiria didžiulį spaudimą, kariuomenė ir civilinis sektorius yra išsekę. Nors puolimu karas nesibaigs, puolimas, kuris nenumaldomai žengia į priekį, labai pakeltų Ukrainos žmonių moralę.

Galiausiai naujas pralaimėjimas padarytų Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną politiškai pažeidžiamą. V. Putinas patyrė rimtų nesėkmių, patyrė daug nuostolių ir pademonstravo karinę nekompetenciją. Rusijai trūksta ekonominės ir karinės galios įveikti Vakarų remiamą Ukrainą, o rimto kelio į pergalę Rusija neturi. Jei Ukraina nulems Rusijai rimtą nesėkmę, tai gali atverti kelią rusams nuversti V. Putiną ir siekti karo pabaigos.

Išvados

Nuo artėjančio Ukrainos kontrpuolimo daug kas priklauso – o ukrainiečiai jau pradeda valdyti lūkesčius. Ukrainos pajėgos beveik neabejotinai iškovos virtinę nedidelių pergalių prieš išsekusias Rusijos pajėgas, tačiau ar tos pergalės prisidės prie reikiamos sėkmės, kol kas nežinia. Ukrainiečiams įrodyti, kad jie gali laimėti karą, reikia tiek savo šalininkams, tiek rusams.

Parengta pagal „Popular Mechanics“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.