JK žvalgyba: Rusija kuria naują „elitinę“ oro pajėgų grupę

Panašu, kad Rusija kuria naują „elitinę“ oro pajėgų atakos grupę kodiniu pavadinimu „Štorm“, kuri vykdys operacijas virš Ukrainos. Tikėtina, kad ją sudarys bent viena eskadrilė naikintuvų bombonešių „Su-24“ (pagal NATO klasifikaciją – „Fencer“) ir „Su-34“ (NATO pavadinimas – „Fullback“) bei atakos sraigtasparnių eskadrilė, praneša „Ukrinform“.

Bombonešis „Su-34“.<br>Wikimedia commons.
Bombonešis „Su-34“.<br>Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-05-23 15:54

Apie tai Jungtinės Karalystės (JK) gynybos ministerija pranešė „Twitter“ paskelbtame atnaujintame žvalgybos pranešime.

Bombonešis „Su-24“ yra sovietiniais laikais sukurtas orlaivis, skirtas suduoti raketų ir bombų smūgius bet kokiomis oro sąlygomis, bet kuriuo paros laiku. Orlaivis smugiuoti į taikinius, esančius ant žemės ir vandens, gali ir skrisdamas mažame aukštyje. Tai dvivietis dviejų variklių orlaivis su kintama sparnų geometrija. Lėktuve „Su-24“ buvo sumontuota pirmoji sovietinė integruota skaitmeninė navigacijos ir atakos sistema. Orlaivis gali gabenti apie 12 tonų sprogmenų.

„Su-34“ tai Rusijos dvivietis, dviejų variklių naikintuvas–bombonešis. Šio lėktuvo pagrindinis prioritetas – vykdyti antžemines atakas. Jo veikimo neriboja oro sąlygos, lėktuvas automatiniu režimu gali skristi itin žemame aukštyje, prisitaikydamas prie žemės reljefo pokyčių. „Su-34“ gali kovoti oro mūšiuose, taip pat yra pritaikytas elektroninei kovai, todėl gali pergudrauti oro gynybos sistemas.

„Orlaivių tipų derinys leidžia manyti, kad grupės pagrindinis vaidmuo bus vykdyti antžemines atakas“, – sakoma atnaujintame pranešime.

Jame priduriama, kad Rusijos gynybos ministerija siekia pritraukti aukštos kvalifikacijos ir motyvuotus pilotus, siūlydama didelius atlyginimus ir suteikdama galimybę įdarbinti į pensiją išėjusius aviatorius.

„Grupės sukūrimas rodo, kaip Rusija vertina, kad jos reguliariosios oro pajėgų eskadrilės labai prastai atlieka savo pagrindinę funkciją – vykdyti oro smūgius į Ukrainos fronto linijas“, – teigė JK gynybos ministerija.

Parengta remiantis „Ukrinform“ ir kitais šaltiniais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.