Įvertino, kokie branduoliniai ginklai gali atsirasti Baltarusijoje

Kremliaus žiniasklaida praneša, kad Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu ir jo kolega iš Baltarusijos Viktoras Chreninas baigė rengti susitarimą, pagal kurį Rusija galės laikyti savo branduolinius ginklus Baltarusijos teritorijoje. Šiuos ginklus vis dar visiškai kontroliuotų Maskva, sprendimą dėl jų panaudojimo tvirtintų tik Maskva, o „bendro naudojimo“ su Minsku galimybė nenumatyta.

 Kalbant apie branduolinę „specialiąją amuniciją“ Baltarusijos teritorijoje, ji yra visiškai akivaizdi: branduolinės „Iskander“ raketos.<br> 123rf iliustr. / Wikimedia commons, lrytas.lt mont
 Kalbant apie branduolinę „specialiąją amuniciją“ Baltarusijos teritorijoje, ji yra visiškai akivaizdi: branduolinės „Iskander“ raketos.<br> 123rf iliustr. / Wikimedia commons, lrytas.lt mont
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2023, 8:23 PM

Vis dėlto, pasak V.Chrenino, branduoliniai užtaisai būtų gabenami ir paleidžiami iš baltarusiškų „Su-25“, atlikus lėktuvo modifikaciją ir dalyvaujant Rusijai. O Baltarusijos karinis personalas buvo apmokytas dirbti su šia pavojinga ginkluote.

Anksčiau rusai teigė, kad perdavė Baltarusijai raketų sistemas „Iskander“, o Baltarusija galės jas naudoti savarankiškai. Šios „Iskander“ trumpojo nuotolio raketų paleidimo sistemos gali šaudyti ir įprastinėmis, ir branduolinėmis raketomis.

Kai kurie šaltiniai taip pat teigia, kad Aliaksandras Lukašenka šiems branduoliniams reikalams galėjo skirti ne atakos lėktuvus „Su-25“, kurie nebuvo skirti branduolinėms raketoms naudoti, o 2012 m. iš eksploatacijos išimtus bombonešius „Su-24“. Skirtingai nuo pirmųjų, „Su-24“ istoriškai buvo numatyti kaip branduolinio ginklo nešėjai.

Taigi, turime šias priemones, galinčias leisti branduolinius ginklu Baltarusijoje, nuo daugiausiai iki mažiausiai galimų: iš Rusijos gautos sistemos „Iskander“, iš ilgalaikio saugojimo galimai restauruoti „Su-24M“ arba „Su-25“, kurie bus pertvarkyti, kad galėtų gabenti specialiąją amuniciją.

Kalbant apie branduolinę „specialiąją amuniciją“ Baltarusijos teritorijoje, ji yra visiškai akivaizdi: branduolinės „Iskander“ raketos. Tačiau čia reikėtų atkreipti dėmesį, kad, remiantis apibendrintais „Bulletin of the Atomic Scientists“ atlikto Rusijos branduolinių ginklų 2023 m. tyrimo duomenimis, Kremlius turi ne daugiau kaip 100 branduolinių užtaisų „Iskander“ raketoms – ir nė žodžio apie kokius nors iš oro paleidžiamus branduolinius ginklus.

Tuo pat metu JAV įsikūręs Džeimstauno fondas daro prielaidą, kad Rusija galėtų dislokuoti taktines branduolines aviacines bombas „RN-40“, kurios pradėtos naudoti 1991 m. Minskas šioms bomboms laikyti galėtų naudoti mobilųjį kompleksą „NGP3“ – tokį kompleksą sudaro 12 mašinų, kurios iš viso gali turėti iki 48 šaudmenų.

Tačiau didžiausia taktinių branduolinių ginklų dislokavimo Baltarusijoje grėsmė yra jų šalutinis poveikis. Branduolinius ginklus Rusijoje kontroliuoja ir naudoja Generalinio štabo 12-oji vyriausioji valdyba. Iš naujienų galima spręsti, kad ši valdyba dabar duos įsakymus Baltarusijos kariškiams, kurie vykdys rusiškų branduolinių ginklų ir jų nešėjų techninę priežiūrą. Tai reiškia, kad tam tikra Baltarusijos kariuomenės dalis bus pavaldi Rusijos generaliniam štabui – taip dar kartą patvirtinant Baltarusijos kariuomenės satelitinį statusą Rusijos ginkluotųjų pajėgų atžvilgiu.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.