Ukrainos kariuomenė perėmė itin vertingą rusų tanką – tai padės atsakyti į svarbų klausimą

Tanke „T-80BVM“ vietoj taikiklio „Sosna-U“, kurio pagrindinė sudedamoji dalis Prancūzijoje pagamintos matrica, naudojamas taikiklis „1PN-96МТ-02“, kurio kilmė kelia didžiulių klausimų, rašo „Defense Express“.

Tankas „T-80BVM“ su taikikliu „1PN-96MT-02“.<br>„Defense Express“ nuotr.
Tankas „T-80BVM“ su taikikliu „1PN-96MT-02“.<br>„Defense Express“ nuotr.
Taikiklis „1PN-96MT-02“.<br>„Defense Express“ nuotr.
Taikiklis „1PN-96MT-02“.<br>„Defense Express“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 14, 2023, 9:12 AM, atnaujinta Jun 14, 2023, 9:19 AM

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai perėmė tanko „T-80BVM“ 2022 m. versiją, kuriai būdinga „demodernizacija“ gerokai supaprastinant ugnies valdymo sistemą ir taikiklius. Vietoj šiluminio taikiklio sistemos „Sosna-U“, kurioje buvo naudojamos Prancūzijos bendrovės „Thales“ matricos, sumontuotas prastesnis taikiklis „1PN-96МТ-02“. Šio tanko perėmimas ir jo dalių analizė, anot „Defense Express“, padės atsakyti į klausimą, iš kur valstybė agresorė dabar ima tankų taikiklius.

Taikiklio „1PN-96МТ-02“ pirmąją versiją 2000-ųjų pradžioje sukūrė Vologdos optikos ir mechanikos gamykla ir jis turėjo būti montuojamas į lengvuosius šarvuočius. Vėliau šis taikiklis perėjo kelis modernizavimo etapus.

Sankcijų sąlygomis jis tapo pagrindiniu visų modernizuotų rusų tankų taikikliu. Šiuo metu, be „T-80BVM“, šis taikiklis montuojamas ir tankuose „T-72B3“.

Pagrindine paslaptimi šiuo metu išlieka tai, iš kokių komponentų pagamintas rusiškas taikiklis „1PN-96МТ-02“ ir kokia matrica jame sumontuota. „Defense Express“ teigimu, atsižvelgiant į tai, kad Rusijai šiuo metu reikia daug tokių taikiklių, kuriais teoriškai turėtų aprūpinti vidaus produkcija, neatmetama galimybė, kad šis taikiklis gali būti importuotas į Rusiją beveik pabaigtas ir parengtas naudoti.

Atsakymas į klausimą dėl pagrindinių komponentų kilmės šalies suteiktų galimybę daryti įtaką tolesnei galimybei sustabdyti šiuos tiekimus ir, galiausiai, Rusijos gebėjimui modernizuoti senus tankus. Net jei paaiškės, kad šalis, kuri tiekia taikiklius, yra Kinija, tai suteiks galimybę reikšmingai paveikti šių itin svarbių komponentų tiekimo Rusijai procesą, nes visi didžiausi termovizorių gamintojai Kinijoje yra valstybinės įmonės, kurių akcijos kotiruojamos vertybinių popierių biržoje, ir tokia antireklama turėtų neigiamos įtakos šių įmonių akcijų rinkos vertei, rašo „Defense Express“.

Taip pat nereikia atmesti galimybės, kad matricų tiekimo šaltinis gali būti kitos šalys, pavyzdžiui, kai kurios Vakarų bendrovės, kurių gaminiai importuojami į kitas šalis be pačių bendrovių leidimo. Tačiau bet kuriuo atveju išsami „rusiško“ tanko taikiklio „1PN-96MT-02“ ypatybių analizė leis bent jau apsunkinti matricų patekimą į Rusiją, o kartu – ir Rusijos tankų aprūpinimą naktiniais taikikliais, teigia „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.