„Zemledelije“: rusų karo mašina, nuotoliniu būdu užminuojanti ištisus laukus Parodė, ką minavimui naudoja ir ukrainiečiai

Vienas iš labai veiksmingų būdų, kaip sulėtinti ar pasipriešinti besiveržiančioms karinėms pajėgoms, yra minų laukų naudojimas – ir tai puikiai matoma Ukrainoje nuo pat Rusijos invazijos pradžios. Šiuo metu rusai šiai užduočiai vis dažniau naudoja nuotolinio minavimo sistemas „Zemledelije“.

 „Zemledelije“ – tai Rusijos nuotolinio raketinio minavimo sistema<br> Wikimedia commons
 „Zemledelije“ – tai Rusijos nuotolinio raketinio minavimo sistema<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 16, 2023, 12:07 PM, atnaujinta Jun 16, 2023, 12:34 PM

Pastarosiomis dienomis rusai dažnai rodo ukrainiečių transporto priemones, sunaikintas arba apgadintas būtent dėl to, kad užvažiavo ant minos – kurios, be kita ko, buvo padėtos naudojant „Zemledelije“.

Šiuo metu rusai šias sistemas naudoja beatodairiškai, siekdami sustabdyti ukrainiečių puolimą – ir matant į vaizdo medžiagą ir nuotraukas, kurias daugiausia rodo Rusijos pusė, tai jiems iš dalies pavyksta.

ISDM „Zemledelije“ – tai Rusijos nuotolinio raketinio minavimo sistema, pirmą kartą viešai pristatyta 2020 m. birželį per Pergalės paradą. Ji sukurta ant karinio sunkvežimio „KamAZ 6560“ 8x8 važiuoklės, su gale sumontuotu minosvaidžiu.

Sistemą sukūrė A.N.Ganičevo vardo Mokslinių tyrimų ir gamybos asociacija „Splav“. Sistema iššauna kietojo kuro raketas, kuriomis gabenamos įvairių tipų minosvaidžio minos. Sistema elektroniniame žemėlapyje pažymi vietoves su minomis ir persiunčia duomenis į aukštesnius vadovavimo grandinės lygmenis.

„Zemledelije“ turi du blokus po 25 raketas, mašinoje įrengta palydovinės navigacijos sistema, kompiuteris ir meteorologinė stotelė, leidžianti koreguoti ir atsižvelgti į oro sąlygų poveikį raketų skrydžiui. Visos operacijos per kompiuterizuotą automatinę paleidimo sistemą valdomos iš vairuotojų kabinos.

Ukrainiečiai kovos veiksmuose taip pat naudoja minavimą – ir neseniai socialinėje žiniasklaidoje pasirodžiusiame vaizdo įraše matyti įdomus variantas.

Ukrainos 28-osios mechanizuotosios brigados kariai minavimui naudoja nedidelę bepilotę antžeminę transporto priemonę (UGV), galinčią „išbarstyti“ prieštankines minas.

Vaizdo įraše matyti, kaip maža bepilotė antžeminė transporto priemonė dėlioja sovietinių laikų prieštankines minas „TM-62M“.

Pranešama, kad ši antžeminio bepiločio sistema skirta sustiprinti jau esamas kliūtis, užtverti kelius, tarpeklius ir apginti bei apsaugoti dalinių flangus.

UGV naudojama poroje su dronu ore, taip nuotoliniu būdu ir saugiai išdėliojant prieštankines minas galimų priešo proveržių keliuose, taip pat apsaugant flangus. Naudojant šią improvizuotą nuotolinę sistemą galima išsaugoti žmonių gyvybes ir nepastebimai įrengti minas šalia priešo pozicijų.

Verta paminėti, kad čia naudojamos prieštankinės minos, kurių aktyvuoti atsitiktinai užlipęs pėstininkas negali – jos ksirtos naikinti transporto priemones ir sunkiąją techniką.

Parengta pagal „Defense 24“ ir „Defence Blog“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.