Lietuvos kariuomenės analitikų radare – dezinformacija apie NATO Viršūnių susitikimą Vilniuje

Lietuvos kariuomenės pratybos, parama Ukrainai ir NATO – pagrindiniai taikiniai, kurie gegužę sulaukė didžiausio dezinformacijos srauto.

 Trys pagrindinės gegužės mėnesio dezinformacijos temos – karas Ukrainoje, Lietuvos narystė NATO ir NATO-Rusijos santykiai.<br> 123rf iliustr.
 Trys pagrindinės gegužės mėnesio dezinformacijos temos – karas Ukrainoje, Lietuvos narystė NATO ir NATO-Rusijos santykiai.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos kariuomenė

2023-06-16 10:34

Per praėjusį mėnesį Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento analitikai priešiškoje informacinėje aplinkoje identifikavo 95 unikalius dezinformacijos atvejus gynybos tema. Trys pagrindinės gegužės mėnesio temos – karas Ukrainoje, Lietuvos narystė NATO ir NATO-Rusijos santykiai.

Ir toliau daugiausiai dezinformacijos skleista apie karą Ukrainoje. Vakarų valstybių, tarp jų ir Lietuvos, parama Ukrainai (karinės technikos perdavimas, karių rengimas) vadinta karo skatinimu. Fiksuotas stabilus „Rusijos-NATO karo“ naratyvo populiarumas – Aljansas kaltintas tiesiogiai dalyvaujantis kare Ukrainoje. Kaip įprasta, priešiški kanalai pasinaudojo žiniomis apie Lietuvos kariuomenės vykdytas tarptautines pratybas „Geležinis Vilkas 2023“. Platinta dezinformacija apie dėl šių pratybų neva kylančias karines grėsmes Kaliningradui ir Baltarusijai, o Lenkija ir Lietuva kaltintos kuriant slaptus planus įsitraukti į karo veiksmus Ukrainoje.

Artėjant NATO Viršūnių susitikimui, Kremliaus kontroliuojami šaltiniai skleidė dezinformaciją apie Aljanso gynybos planus. Šie vadinti ne gynybinio, o puolamojo pobūdžio. Tuo tarpu pats NATO kaltintas ruošiantis atviram konfliktui su Rusija ir tam parengęs specialų planą, kuris bus patvirtintas Vilniuje. Skleistos ir prieštaringos žinutės apie tai, jog NATO viršūnių susitikimas bus nesėkmingas, nes Lietuva – nereikšminga valstybė, neturinti įtakos tarptautinėje arenoje.

Kariuomenės analitikų vertinimu, priešiškos šalys, skleisdamos dezinformaciją, siekė įtikinti vidines savo auditorijas remti Kremliaus politiką tiek karo Ukrainoje, tiek santykių su NATO kontekste. Vakarų šalių auditorijas siekta įtikinti, kad jų parama Ukrainai skatina konfliktą, NATO yra agresorė, o Rusija ir Baltarusija privalo apsiginti prieš NATO.

Vienas iš Baltarusijos „gynybos“ prieš NATO pavyzdžių – Rusijos taktinio branduolinio ginklo dislokavimas šalyje, kuris, anot Rusijos prezidento Vladimiro Putino, Baltarusijoje įvyks po liepos 7–8 dienų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.