Sensacija: pirmą kartą istorijoje į Europą gali atvykti legendiniai Izraelio tankai „Merkava“

Vienas iš Izraelio karinių simbolių pirmą kartą gali būti eksportuotas į Europą: praėjus 40 metų po to, kai pradėjo tarnauti Izraelio Gynybinėse pajėgose (IDF), Izraelyje pagaminti senesnių kartų tankai „Merkava“ netrukus greiiausiai bus parduoti dviem užsienio valstybėms, iš kurių bent viena yra Europos valstybė – bet tai nebus patys naujausi tankai, rašo „Ynet“. Šalių tapatybė neatskleidžiama, tačiau viena iš jų yra Europoje, o tai jau paskatino spėliones, kad „Merkava“ galiausiai gali būti skirti Ukrainai, rašo „The Drive“. Nors kaip pastebi „The Times of Israel“, tikėtina ir tai, kad kažkuri valstybė, perdavusi savo turėtus senesnius tankus ukrainiečiams, dabar atsinaujins savo tankų parką.

 „Merkava Mark IIID Baz“ atlieka šūvį – „Baz“ ugnies valdymo sistema padidina „Merkava“ tikslumą ir mirtinumą.<br> Wikimedia commons
 „Merkava Mark IIID Baz“ atlieka šūvį – „Baz“ ugnies valdymo sistema padidina „Merkava“ tikslumą ir mirtinumą.<br> Wikimedia commons
 „Merkava Mark II Latrun“.<br> Wikimedia commons
 „Merkava Mark II Latrun“.<br> Wikimedia commons
 „Merkava Mark II“ su už bokštelio sumontuotu grandinine apsauga<br> Wikimedia commons
 „Merkava Mark II“ su už bokštelio sumontuotu grandinine apsauga<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 16, 2023, 9:13 PM

Kaip rašo „Ynet“, JAV Gynybos departamentas artimiausiu metu turėtų pritarti Izraeliui šimtų tankų „Merkava Mark II“ ir „Mark III“, kurie buvo gaminami Izraelyje devintajame ir dešimtajame dešimtmečiuose, bet kurių gamyba pastaraisiais metais jau buvo nutraukta, pardavimui dviem užsienio valstybėms. Viena iš šių šalių yra iš Europos. Tai pirmas kartas, kai „Merkava“ tankai bus parduoti Europos šaliai.

Atsižvelgdama į proceso jautrumą, Izraelio Gynybos ministerija neatskleidžia šalių, susitarusių dėl daugiau nei 200 naudotų izraelietiškų tankų pirkimo, tačiau sandoris yra prie pat galutinio pasirašymo žingsnio ir tikimasi, kad viskas bus baigta maždaug per tris mėnesius.

Gynybos ministerijos pareigūnai „Ynet“ nurodė, kad kadangi tam tikros šių tankų mechaninės dalys – ypač variklis – yra pagamintos Amerikoje, norint įvykdyti sandorį, reikalingas JAV Gynybos ministerijos sutikimas.

Skaičiuojama, kad sandorio kaina sieks kelias dešimtis milijonų dolerių. Palyginimui, maždaug prieš dešimtmetį Izraelio Krašto apsaugos ministerija vienai užsienio kariuomenei siūlė tiesiai iš gamybos linijos įsigyti naujus „Merkava Mark IV“ tankus po maždaug keturis milijonus dolerių už vienetą.

Papildomos detalės rodo, kad šie du sandoriai apims senesnius tankus „Merkava II“ ir devintajame dešimtmetyje tarnybą pradėjusius „Merkava Mark II“

Kaip rašo „The Drive“, 1979 m. pradėtas eksploatuoti „Mark I“ svėrė apie 60 tonų, o jo maksimalus greitis geresniuose keliuose siekė tik apie 50 kilometrų per valandą. Kovos mašina buvo apginkluota 105 mm pagrindiniu pabūklu ir galėjo turėti iki trijų 7,62x51 mm kulkosvaidžių. Be tradicinių sviedinių, iš 105 mm pabūklo taip pat buvo galima šaudyti lazeriu valdomomis prieštankinėmis raketomis „Lahat“.

Gale dažnai buvo įrengiamas 60 mm minosvaidis. Iš minosvaidžio buvo galima šaudyti didelės sprogstamosios galios užtaisais, suteikiant įgulai netiesioginio šaudymo galimybę – arba dūminiais užtaisais, padedančiais paslėpti tanką nuo priešo ugnies. Taip pat buvo galima šaudyti apšviečiamaisiais užtaisais, kurie padėdavo mūšio metu naktį.

1983 m. IDF pradėjo gauti patobulintą variantą „Mark II“, kuriame buvo įdiegta nemažai patobulinimų, įskaitant pagerintus šarvus ir variklių komponentus. Naujojoje versijoje 60 mm minosvaidis taip pat buvo perkeltas į bokštelio vidų – todėl įgula galėjo šaudyti iš vidaus.

Papildomi „Mark II“ variantai buvo papildyti naujomis termovizorinėmis optinėmis sistemomis, pagerinančiomis tanko kovines savybes naktį – ir papildomais šarvais. „Mark 2D“ versijoje šarvai buvo patobulinti dar vienu žingsniu – pradėtas naudoti kompozitinis šarvų paketas su modulinėmis sekcijomis, kurias apgadinus buvo lengviau pakeisti.

1989 m. pristatytas „Mark III“ variantas dar labiau padidino visapusišką tanko pajėgumą. Ši versija buvo pirmoji, ginkluota didesniu 120 mm pagrindiniu pabūklu. Taip pat buvo sumontuotas galingesnis variklis, dar labiau patobulinta transmisija, gerokai patobulinta ugnies valdymo sistema ir optika. Dėl to „Mark III“ yra maždaug penkiomis tonomis sunkesnis už pradinę versiją, tačiau taip pat greitesnis – maksimalus greitis kelyje siekia apie 60 km per valandą.

Taip pat buvo sukurta keletas „Mark III“ subvariantų, kuriuose buvo patobulinti jutikliai ir atlikti kiti patobulinimai.

Naujausiame „Mark IV“ modelyje įdiegtas patobulintas 120 mm pabūklas ir pertvarkytas korpusas, kuris reikalingas tam, kad būtų galima integruoti dar galingesnį variklį. Tanke taip pat patobulinti jutikliai, mūšio valdymo ir dalijimosi duomenimis galimybės.

Nuo 2009 m. IDF į „Mark IV“ pradėjo montuoti aktyviosios apsaugos sistemą „Trophy“, suteikiančią tankams dar vieną apsaugos nuo prieštankinių valdomų raketų ir kitų pėstininkų prieštankinių ginklų lygį.

Taip pat buvo sukurta ir pradėta naudoti nemažai „Merkava“ išvestinių modifikacijų, įskaitant sunkųjį šarvuotąjį transporterį be bokštelių „Namer“ ir komandinę transporto priemonę „Ofek“.

Turint visa tai omenyje, nenuostabu, kad šiuo metu kelios šalys domisi senesnių „Merkava“ variantų įsigijimu.

Įvairios Europos šalys, įskaitant mažesnes valstybes, kurios vis dar naudoja senesnių sovietinių tankų konstrukcijų variantus ir išvestinius gaminius, šiuo metu gali įsigyti naujų tankų. Vienas iš pavyzdžių – Kroatija, turinti „T-72“ pagrindu pagamintus tankus „M-84A4“, kuri jau anksčiau bendradarbiavo su Izraeliu dėl galimo naudotos, bet aukštesnės klasės karinės technikos pardavimo. Antrojo šio amžiaus dešimtmečio pabaigoje Kroatijos karinės oro pajėgos turėjo gauti buvusių Izraelio naikintuvų „F-16A/B Netz“ – tačiau JAV vyriausybė šį sandorį užblokavo.

Ne paslaptis, kad ir Ukrainos vyriausybė aktyviai siekia įsigyti modernesnių tankų, kurie padėtų kovoti su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis. Vakarų partneriai Ukrainai jau pradėjo tiekti įvairių tipų tankus, įskaitant britų „Challenger 2“ ir vokiečių „Leopard 2“, tačiau šie tiekimai užtrunka. O ypač iki JAV gaminamų „Abrams“ tankų atvykimo – dar keli mėnesiai

Tuo pat metu Ukrainos kariuomenė šiuo metu aktyviai dalyvauja dideliame kontrpuolime, kuriame sunkioji ginkluotė jau atlieka svarbų vaidmenį. Nenuostabu, kad dėl to patirta nemažai kovinių nuostolių. Jungtinės Valstijos ir kitos šalys kaip tik šią savaitę pažadėjo tęsti tankų ir kitos sunkiosios šarvuotos technikos tiekimą Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms.

Parengta pagal „Ynet“, „Times of Israel“, „The Drive“ ir kitų šaltinių informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.