Ukrainos mūšio lauke pirmą kartą pastebėti britų tankai

Britų tankai „Challenger 2“ pirmą kartą pastebėti Ukrainos fronto linijoje po to, kai Rusijos sraigtasparnių atakos, kaip pranešama, privertė Kijevą pristabdyti kontrpuolimą, nes buvo sunaikinta mažiausiai 20 Vakarų tankų ir pėstininkų kovos mašinų, rašo „Daily Mail“.

Britų tankai „Challenger 2“ pirmą kartą pastebėti Ukrainos fronto linijoje.<br>Wikimedia commons.
Britų tankai „Challenger 2“ pirmą kartą pastebėti Ukrainos fronto linijoje.<br>Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2023, 8:06 AM

14 tankų „Challenger 2“ Ukrainai šių metų pradžioje padovanojo Jungtinė Karalystė.

„Challenger 2“ yra pažangus tankas, sukurtas taip, kad mūšio lauke užtikrintų puikias eksploatacines savybes ir apsaugą įgulai. Kovos mašina sveria 62,5 tonos ir turi 120 mm kalibro pabūklą bei 7,62 mm kulkosvaidį. Efektyvus šaudymo nuotolis siekia daugiau kaip 3 km. Didžiausias tanko pasiekiamas greitis – apie 60 km/val.

Bevek 6 mln. eurų vertės „Challenger 2“ yra skirtas atakuoti kitus tankus.

Vaizdo įraše, kuris buvo išplatintas per „Telegram“, matyti, kaip vienas „Challenger 2“ juda fronto linijos apylinkėmis vykstant Ukrainos kontrpuolimui, kuris prasidėjo anksčiau šį mėnesį.

Tankas mūšio lauke pasirodė tuo metu, kai Ukrainos generolai pastarosiomis dienomis pristabdė puolimą, kad galėtų atsigauti ir rasti būdą, kaip prasiveržti pro Rusijos teritoriją nepatiriant didelių nuostolių, rašo „The Wall Street Journal“.

Antrą savaitę prasidėjus sudėtingoms kontratakoms, Ukraina, atrodo, susiduria su dideliu pasipriešinimu kovoje dėl Rusijos okupuotos žemės išlaisvinimo, rašo „Daily Mail“. Anot naujienų portalo, 20 rusų atakos sraigtasparnių „KA-52“ būrys suteikė rusams pranašumą ore prieš besiveržiančius ukrainiečius. Rusijos propagandinėse nuotraukose matyti dešimtys sunaikintų vakarietiškų šarvuočių, įskaitant 16 pėstininkų kovos mašinų „Bradley“ ir penkis tankus „Leopard“.

Prorusiškoje „Telegram“ paskyroje paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas Ukrainoje naudojamas britų tankas „Challenger“ su prierašu: „Po įspūdingos vokiečių tankų „Leopard“ nesėkmės Ukrainos ginkluotosios pajėgos vertina britų inžinierių dovanas ir niekada jų [tankų „Challenger 2“] nesiunčia į mūšus. Tačiau netrukus jie taip pat sudegs“.

Kovo mėnesį, kai pirmą kartą atvyko „Challenger 2“, Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas juos vadino „nuostabiais“.

Tai visą parą, bet kokiu oru kovinius veiksmus galintis vykdyti tankas su apsaugota tiksliąja tiesiogine ugnimi ir prieštankinio manevravimo galimybėmis, nurodo britų kariuomenė.

„Challenger 2“ įgulą sudaro keturi žmonės, tanko veikimo nuotolis – 550 km važiuojant keliu ir 260 km važiuojant bekele. Tačiau jo maksimalus greitis yra apie 60 km/val – o tai reiškia, kad jis yra šiek tiek lėtesnis už vokiškuosius „Leopard“.

Šią šarvuotą kovos mašiną britų kariuomenės vadai apibūdina kaip modernų tanką, kuris yra „daug geriau apsaugotas, patikimesnis ir greitesnis“ nei sovietmečiu naudoti Rusijos tankai.

Pažymima, kad penktadienį Rusijos gynybos ministerija pareiškė, jog Rusijos kareiviai, sunaikinę Ukrainos naudojamus vakarietiškus tankus, gaus premijas – taip, anot „Daily Mail“, V. Putinas siekia paskatinti savo kariškius tęsti kovą.

Parengta pagal „Daily Mail“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.