V. Putinas pagaliau pripažino: Rusija neturi pakankamai modernių ginklų Ekspertai suskaičiavo, kas teikia ginkluotę Rusijai

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, atsakydamas į žiniasklaidos klausimą apie padėtį fronte, pripažino, kad „Rusija neturi pakankamai modernių ginklų“, rašoma Kremliaus interneto svetainėje.

 Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, atsakydamas į žiniasklaidos klausimą apie padėtį fronte, pripažino, kad „Rusija neturi pakankamai modernių ginklų“, rašoma Kremliaus interneto svetainėje.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, atsakydamas į žiniasklaidos klausimą apie padėtį fronte, pripažino, kad „Rusija neturi pakankamai modernių ginklų“, rašoma Kremliaus interneto svetainėje.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 22, 2023, 8:23 AM

Birželio 9 d. įvyko V. Putino ir žiniasklaidos susitikimas dėl padėties fronte. Į žurnalisto klausimą „ar Ukrainos puolimas netrukus užges ir ar Rusijos pajėgoms pavyko padaryti didelių nuostolių“, V. Putinas peržengė propagandinio naratyvo ribas, kad Ukrainos puolimas prasidėjo ir Rusijos pajėgos sėkmingai jam priešinasi dėl „tinkamo vadovavimo kariuomenei ir didelio rusiškos ginkluotės – ypač modernios – efektyvumo“ – ir pripažino, kad Rusijai vis dar trūksta modernios ginkluotės.

„Taip, mums vis dar trūksta modernios ginkluotės, tačiau šalies gynybos pramonė dinamiškai vystosi ir esu įsitikinęs, kad visi gynybos pramonei kylantys iššūkiai tikrai bus įveikti. Intensyviai kuriame modernios ginkluotės gamybą“, – pareiškė V. Putinas.

V. Putino pripažinimas, kad Rusijai trūksta modernios ginkluotės, skamba nenuosekliai – nes dar praėjusių metų rugpjūtį Rusijos prezidentas gyrėsi, kad jie „metais, o gal net dešimtmečiais“ lenkia savo varžovus.

Tai buvo pasakyta forume „Armija-2022“. Tuomet V. Putinas teigė, kad Maskvos pasiūla apima didelio tikslumo ginkluotę ir robotiką, o Rusijos ginkluotė taktinėmis ir techninėmis charakteristikomis gerokai lenkia Vakarų įrangą.

Balandį paskelbtoje JAV Strateginių ir tarptautinių studijų centro ataskaitoje teigiama, kad Vakarų sankcijos trukdo Rusijai importuoti pažangių ginklų gamybai reikalingus komponentus. „Dėl Vakarų pagalbos Ukrainos kariuomenės naudojamos karinės įrangos kokybė toliau gerėja, o rusiškų ginklų kokybė toliau prastėja“, – teigiama tyrimo ataskaitoje.

Kad Rusijos kariuomenės padėtis bloga, turėtų liudyti žinia, jog Rusija atgal superka raketų ir tankų dalis, kurios anksčiau buvo gabenamos į Mianmarą ir Indiją, teigia didžiausias pasaulyje finansinis laikraštis „Nikkei Asia“, išanalizavęs muitinio įforminimo duomenis.

Pasak „Nikkei Asia“, išanalizavusio „Exim Trade Data of India“ ir „ImportGenius“ bei kitus šaltinius, 2022 m. gruodžio 9 d. bendrovė „Uralvagonzavod“, kuri Rusijos kariuomenei gamina tankus, iš Mianmaro kariuomenės importavo karinės įrangos už 24 mln. dolerių – o tai rodo, kad Rusija atperka „Uralvagonzavod“ pagamintas sudedamąsias dalis.

O 2022 m. rugpjūtį ir lapkritį Rusijos įmonė „Mašinostrojenija“, dar žinoma kaip Mašinų gamybos projektavimo biuras, kuris yra atsakingas už raketų gamybą, Indijos gynybos ministerijai sumokėjo 150 000 JAV dolerių už iš viso šešias naktinio matymo taikiklio, skirto raketoms „žemė-oras“, dalis.

Kadangi Rusijos pramonė nesugeba patenkinti Rusijos poreikių, taip pat pranešama, kad Rusija iš Irano per Kaspijos jūrą importuoja didesnes dronų partijas – vietoj ankstesnių nedidelių tiekimų lėktuvais. Iranas savo ruožtu padeda Rusijos Federacijai pradėti savo dronų gamybą. Jungtinės Karalystės gynybos ministerijos teigimu, „Rusija stengiasi pradėti vietinę dronų kamikadzių gamybą, beveik neabejotinai – su Irano pagalba. Tikėtina, kad Rusija investuos į dronus kamikadzes, nes jie suteikia Rusijai palyginti nebrangias tolimojo nuotolio smogiamąsias pajėgas tuo metu, kai ji Ukrainoje dislokavo didžiąją dalį savo sparnuotųjų raketų atsargų“.

Šiaurės Korėja, kuri ir toliau neigia, kad tiekia Rusijai ginklus, taip pat teikia pagalbą Rusijai. JAV Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as neseniai konferencijoje sakė, kad JAV patvirtino, jog Šiaurės Korėja 2022 m. lapkritį įvykdė ginklų, įskaitant raketas, tiekimą Kremliaus remiamai samdinių grupei „Wagner“.

„Esame susirūpinę, kad Š. Korėja planuoja tiekti Rusijai daugiau karinės įrangos“, – sakė jis. Kovą JAV pareiškė, kad turi naujos informacijos apie Rusijos pastangas gauti papildomų ginklų iš Šiaurės Korėjos – mainais į pagalbą maisto produktais.

Parengta pagal „Defense 24“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.