Belieka gūžčioti pečiais: ką ir kodėl iš šio tanko padarė rusai?

Rusų entuziazmas „tiuninguojant“ tankus ir kitas kovines mašinas šiuo metu yra gerai žinomas ir per beveik pusantrų metų trunkančią plataus masto invaziją į Ukrainą pasireiškė įvairiais būdais.

 Kartais atrodo, kad rusai varžytųsi puošdami savo techniką filmo „Mad Max“ stiliumi.
 Kartais atrodo, kad rusai varžytųsi puošdami savo techniką filmo „Mad Max“ stiliumi.
 Iš kairės į dešinę: modifikuotas rusiškas tankas, „T-72A“ schema ir „T-90M Proryv“, palei kurio visą variklio skyrių įrengti konteineriai-dėtuvės.
 Iš kairės į dešinę: modifikuotas rusiškas tankas, „T-72A“ schema ir „T-90M Proryv“, palei kurio visą variklio skyrių įrengti konteineriai-dėtuvės.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 28, 2023, 10:31 AM

Bet kartais atrodo, tarsi jie varžytųsi puošdami savo techniką filmo „Mad Max“ stiliumi, rašo „Defence Express“.

Nes kartais pasirodo ir mįslingų transporto priemonių, kurios būna modifikuotos beveik neatpažįstamai. Toliau pateiktame vaizdo įraše matomas toks pavyzdys.

Atsižvelgiant į pasvirusį reaktyvinių šarvų „Kontakt-1“ elementų išdėstymą korpuso priekinėje viršutinėje dalyje, labiausiai tikėtina, kad tai standartinis“ T-72B“ ar net „T-72A“. Tačiau labiausiai glumina gerokai pasikeitęs bokštelis. Jame sumontuota savotiškas konteineris-dėtuvė (angl. bustle rack), tradicinės plokštelinės šarvo „grotelės“ viršuje ir keista konstrukciją priekyje.

Net jei bokštelio gale įmontuota konstrukcija iš tiesų yra konteineris-dėtuvė, jis yra didesnis nei „T-90M Proryv“: dengia visą variklio ir transmisijos bloką. Bet kadangi tai greičiausiai yra senas „T-72“ su lieto plieno bokšteliu, tikimybė, kad ten bus sumontuotas tikras konteineris-dėtuvė, yra gana maža. Vietoje to čia greičiausiai yra tiesiog tuščiaviduris karkasas, privirintas prie bokštelio ir uždengtas kamufliažiniu tinklu.

Priekyje esanti modifikacija yra dar mažiau suprantama, o vienas iš veiksnių – prasta vaizdo įrašo kokybė. Bet atrodo, kad tai taip pat ne monolitinė konstrukcija, o rėmas, galbūt uždengtas brezentu.

Jei „Defense Express“ apžvalgininkų spėjimai yra teisingi, bendra šio kūrinio idėja buvo apsaugoti tanką nuo dronų kamikadzių ar dronais numetamų sprogmenų. Tai sufleruoja tai, kad standartinėje neutralioje bokštelio padėtyje yra uždengtas ir galas, ir priekis, o patį bokštelį saugo virš jo esantis skersinis „narvas“.

Tačiau visos šios konstrukcijos funkcionalumas abejotinas, nes tokiu būdu vairuotojas gali išlipti iš tanko tik tada, kai bokštelis nukreiptas bent 45° kampu į šoną. Verta paminėti, kad tai tik padidina „T-72“ konstrukcinę ergonominę problemą, nes kai pabūklas nukreiptas į priekį, jis paprastai užstoja vairuotojo liuką. Be to, kyla klausimas dėl variklio bloko oro kondicionavimo – nes tokie „patobulinimai“ gali sukelti perkaitimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.