Daiktų internetas padės Lietuvos policijai ir per šventes, ir per riaušes

Alytuje vykusiame miesto gimtadienyje pirmą kartą Lietuvoje buvo išbandytas daiktų interneto sprendimas, kurį sukūrė Lietuvos įmonė „Iterato“ su Ispanijos startuoliu, panaudoję „Telia“ IoT duomenų perdavimo ryšį. Naujoji sistema leidžia į vieną platformą realiu laiku sujungti ne tik skirtingas pajėgas – policijos pareigūnus, savanorius, šaulius – bet ir miesto bei dronų kameras ir taip operatyviai reaguoti į incidentus ar jiems net užkirsti kelią. O pagalbos poreikis aktyvuojamas vienu mygtuku.

 Daiktų internetas masiniuose renginiuose.<br> Unsplash nuotr.
 Daiktų internetas masiniuose renginiuose.<br> Unsplash nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2023, 3:54 PM

Daugiau nei 10 tūkst. žmonių pritraukusiame renginyje Alytuje buvo užtikrintas šventės svečių saugumas, apjungiant daiktų interneto technologijas ir vaizdo transliacijas. Renginių valdymui skirtą produktą Lietuvos bendrovė „Iterato“ kuria drauge su partneriais iš Ispanijos „Nuuk technologies“, o mobilųjį ryšį sistemos veikimui užtikrino „Telia“.

Visas renginys – viename žemėlapyje

„Iterato“ produkto vadovė Sandra Jociūtė pasakoja, kad IoT platforma masinių renginių metu padeda sukurti sklandesnį bendradarbiavimą tarp viešų ir privačių pajėgų. Tai gerokai sutrumpina komunikacijos grandinę – apsaugos tarnybos darbuotojas registruoja incidentą vienu mygtuko paspaudimu ir per akimirką tiksli incidento vieta bei informacija perduodama visoms pajėgoms, kurios iš karto į jį reaguoja.

Pasak jos, ši inovacija pasitarnauja siekiant užtikrinti renginio saugumą – prie platformos iš skirtingų įrenginių vienu metu gali prisijungti ir policijos, ir viešosios tvarkos, savivaldybės, saugos tarnybos pareigūnų pajėgos, šauliai, savanoriai.

„Debesyse veikianti sistema apjungia skirtingus duomenų šaltinius ir leidžia realiu laiku stebėti vaizdus, filmuojamus tiek iš dronų, tiek vaizdo kamerų ar išmaniųjų telefonų. Tokia galimybė padeda sukurti platesnį renginio vaizdą ir matyti jį kompleksiškai, iš skirtingų perspektyvų“, – sako S. Jociūtė.

Tiek privačios, tiek viešos pajėgos, tiek incidentų vietos yra matomos viename interaktyviame žemėlapyje, tad pajėgų koordinavimas tampa kokybiškesnis. Pavyzdžiui, budintis policijos pareigūnas mato, kai pajėgos būna neteisingai pasiskirsčiusios arba per daug nutolusios nuo potencialios incidento vietos.

„Iterato“ atstovė atskleidžia, kad vizualinis pajėgų ir incidentų suvokimas leidžia efektyviai likviduoti incidento pasekmes bei, esant būtinybei, koordinuoti žmonių evakuaciją. Kamerų pagalba taip pat geriau matosi besiformuojančios spūstys ar kiti incidentai, tad budintis pareigūnas gali operatyviai perskirstyti pajėgas ir savalaikiai perduoti atitinkamas užduotis pareigūnams.

Daiktų internetas vystosi itin sparčiai

Bendrovės IoT padalinio vadovo Remigijaus Brasiaus teigimu daiktų interneto galimybės kasdieniame gyvenime tampa vis aktualesnės ir vis plačiau pritaikomos. Tai parodė ir sėkmingas daiktų interneto pritaikymas didelėje miesto šventėje.

„Tokie sprendimai kaip „FusionSec“ padeda modernizuoti masinių renginių valdymą ir saugumo juose užtikrinimą. Mūsų tikslas – užtikrinti kokybiškiausius technologinius sprendimus suteikiant greitą ir kokybišką mobilųjį ryšį, be kurio dalies sprendimų nepavyktų įgyvendinti“, – sako R. Brasius.

R. Brasius įsitikinęs, kad duomenų perdavimo technologijos vystosi dideliu greičiu ir jau dabar daiktų interneto ir dirbtinio intelekto pagalba galime užtikrinti išmanius kelių priežiūros sprendimus, valdyti transporto srautus, energijos vartojimą ar prijungti, bei valdyti bet kurį elektroninį įrenginį.

„Kasdien vis daugiau sprendimų imama taikyti ir asmeninėms reikmėms, nesvarbu, ar tai būtų išmanieji skaitikliai, sveikatos priežiūros prietaisai, ar galimybės išsinuomoti dviratį, įdiegti nuotoliniu būdu valdomas kameras. Įvairūs daiktų interneto sprendimai jau dabar padeda palengvinti ne tik mūsų kasdienius gyvenimus, bet ir įvairių verslų bei institucijų darbą. Ateityje šių technologijų svarba tik augs, tad turime jas tinkamai išnaudoti“, – pasakoja įmonės IoT padalinio vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.