Riebus laimikis. Kuo svarbus „Wagner“ samdinių numuštas rusų lėktuvas „Il-22“?

Per maištą prieš Rusijos karinę vadovybę „Wagner“ numušė kelis sraigtasparnius ir vieną keturių variklių lėktuvą. Iš pradžių manyta, kad tai – krovininis lėktuvas, bet galiausiai paaiškėjo, kad tai – „Il-22“. Koks tai lėktuvas?

 Rusija turėjo apie 10 veikiančių „Il-22“ lėktuvų (kai kurie šaltiniai sako, kad 12). Dabar turės vienu mažiau.<br> Wikimedia commons, Twitter nuotr., lrytas.lt mont.
 Rusija turėjo apie 10 veikiančių „Il-22“ lėktuvų (kai kurie šaltiniai sako, kad 12). Dabar turės vienu mažiau.<br> Wikimedia commons, Twitter nuotr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2023, 11:42 PM

„Wagner“ sukilimas birželio 24 dieną Rusijai kainavo labai brangiai, net jei oficialūs šaltiniai bando sumenkinti tuos nuostolius. Per vieną dieną Rusijoje buvo numušti 6 sraigtasparniai (vienas iš jų potencialiai yra pataisomas) ir vienas „Il-22“. Iš pradžių spėliota, kad tai galėjo būti „An-26“, bet dabar jau aišku, kad numuštas lėktuvas – skraidanti vadavietė.

„Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas teisinosi, kad sraigtasparniai buvo numušti, nes taikėsi į sukilėlių koloną. Kitaip tariant, J.Prigožinas teigia, kad tiesiog gynėsi. Tačiau skraidanti vadavietė „Il-22“ tiesioginio pavojaus niekam nekėlė – tai yra beginklis lėktuvas.

„Il-22“ – tai „Iljušin Il-18“ versija. „Il-18“ – tai labai senas lėktuvas, paskutiniai pagaminti 1985 metais metais. Šiaurės Korėja dar naudoja vieną keleivinį „Il-18D“, Rusijoje turėtų dar būti vienas toks krovininis lėktuvas. Bet iš esmės žvalgybiniai lėktuvai „Il-20“ ir skraidančios vadavietės „Il-22“ yra vienintelės dar naudingos „Il-18“ versijos. Ir jų yra nedaug.

Ukrainos duomenimis, Rusija turėjo apie 10 veikiančių „Il-22“ lėktuvų (kai kurie šaltiniai sako, kad 12). Dabar turės vienu mažiau – ir kaip teigia Ukrainos oro pajėgų atstovas Jurijus Ihnatas, „Il-22“ numušimas Rusijoje yra naudingas Ukrainai. „Jo numušimas mums taip pat yra gera žinia. Be to, pilotai yra pats vertingiausias turtas. Neįmanoma lengvai paruošti pilotų, tai užtrunka ne vienerius metus, kol išugdomas tikras pilotas, galintis atlikti kovines misijas“, sakė J.Ihnatas.

„Il-22“ kartais dirba kartu su ankstyvojo perspėjimo lėktuvu „A-50U“ – keičiasi informacija. Bet dažniau dirba vienas. Atvirųjų šaltinių žvalgybos puslapių teigimu, numuštame „Il-22“ buvo 10 žmonių įgula, visi jie žuvo. „Wagner“, kaip teigiama, tą lėktuvą numušė per klaidą – nes „Il-22“ neturi jokių kovinių priemonių ir grėsmės maištininkų kolonai nekėlė. Kita vertus, „Il-22“ greičiausiai buvo pakeltas dėl „Wagner“ veiksmų.

Tai, beje, ne pirmas toks „saviškių“ numuštas „Il-18“ tipo lėktuvas. 2018 m. rugsėjį Sirijos oro gynybos pajėgos netyčia numušė „Il-20“ – „Il-18“ versiją, skirtą elektroninei žvalgybai, kai jis grįžo iš patrulinio skrydžio virš Viduržemio jūros. Sirija yra artima Rusijos sąjungininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.