Kibernetinio saugumo taryboje aptarta šalies kibernetinio saugumo būklė ir pagrindiniai darbai

Krašto apsaugos ministerijoje birželio 28 d. vyko Lietuvos kibernetinio saugumo tarybos posėdis, kurio metu už kibernetinį saugumą atsakingos valstybės institucijos pristatė tarybos nariams dabartinę šalies kibernetinio saugumo būklę ir kartu aptarė kibernetinio saugumo situaciją prieš NATO viršūnių susitikimą Vilniuje liepos 11–12 d.

 Kibernetinio saugumo taryboje aptarta šalies kibernetinio saugumo būklė ir pagrindiniai darbai.<br> 123rf iliustr.
 Kibernetinio saugumo taryboje aptarta šalies kibernetinio saugumo būklė ir pagrindiniai darbai.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 29, 2023, 3:29 PM

„Nors Nacionalinio kibernetinio saugumo centro registruotų kibernetinių incidentų skaičius išlieka panašus kaip ir ankstesniais metais, galime teigti, kad vykstančio karo fone Lietuva atlaikė regioninius ir šalies kibernetinius iššūkius. Bendradarbiavimas su viešuoju ir privačiu sektoriumi bei mokslo institucijomis, taip pat ir Europos Sąjungos NIS2 direktyvos perkėlimas į nacionalinę teisę sustiprins kritinių infrastruktūrų ir elektroninės informacijos saugą Lietuvoje dar labiau“, – sakė krašto apsaugos viceministrė Greta Monika Tučkutė.

Krašto apsaugos ministerija Lietuvos kibernetinio saugumo tarybos nariams pristatė šiuo metu vykstančius NIS2 direktyvos perkėlimo į nacionalinę teisę darbus, į kuriuos šiame etape įtrauktos viešojo sektoriaus institucijos. Per du šių metų mėnesius buvo surengta apie 15 susitikimų, kurių metu diskutuota NIS 2 direktyvos įgyvendinimo priemonių plano projekto rengimo, nacionalinių ir ES teisės aktų bei kitais aktualiais klausimais.

Ši direktyva iš esmės keičia ES ir visų šalių narių kibernetinio saugumo užtikrinimo principus. Ji prisidės prie aukštesnio visos Europos kibernetinio saugumo lygio, leis efektyviau valdyti incidentus esant krizėms. Krašto apsaugos ministerijos atstovai pabrėžė, kad NIS2 direktyva reikalauja atlikti nemažai pokyčių, kurie kelia iššūkių juos perkeliant į nacionalinę teisę, tačiau tik tokio pobūdžio pokyčiai yra laikomi tinkamais, siekiant reaguoti į dinamiškai kintančias rizikas ir prisitaikyti prie numatomų iššūkių ateityje.

Kalbėdama apie artimojo laikotarpio darbus kibernetinio saugumo srityje, viceministrė G. M. Tučkutė išskyrė pasirengimą NATO viršūnių susitikimui liepą Vilniuje. Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) neseniai atliko kibernetinio saugumo rizikų analizę organizacijose, kurios užtikrins NATO viršūnių susitikimui reikalingas funkcijas. NKSC taip pat visoms organizacijoms pateikė rekomendacijų sąrašą, kokių priemonių reikėtų imtis, siekiant rizikas suvaldyti.

Posėdžio metu diskutuota ir apie Valstybės kontrolės atliktą auditą „Kibernetinio saugumo užtikrinimas“ bei pateiktas rekomendacijas tobulinti kibernetinio saugumo užtikrinimo sistemą.

Kibernetinio saugumo taryba yra 2015 metais įkurta nuolatinė kolegiali nepriklausoma patariamoji institucija, analizuojanti kibernetinio saugumo užtikrinimo būklę Lietuvoje ir teikianti pasiūlymus kibernetinio saugumo dalyviams dėl šios būklės gerinimo. Kibernetinio saugumo taryba susideda iš įvairių valstybės institucijų, formuojančių ir įgyvendinančių kibernetinio saugumo politiką, ypatingos svarbos informacinės infrastruktūros valdytojus atstovaujančių institucijų, IT verslo subjektų, mokslo ir studijų institucijų atstovų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.