Pristato „VoWiFi“ paslaugą: leis skambinti net ir ten, kur neveikia mobilusis ryšys

„Telia“ savo klientams pristato balso skambučių per Wi-Fi (Voice over WiFi) paslaugą. Ji suteiks galimybę skambinti tose vietose, kur mobiliojo ryšio signalas yra silpnas arba jo apskritai nėra. VoWiFi paslauga bendrovės klientams papildomai nekainuos, o norint ja pasinaudoti, tereikės turėti šį funkcionalumą palaikantį išmanųjį įrenginį – paslauga startuoja su populiariais „Android“ operacinės sistemos modeliais, o artimiausiu metu ir su „Apple“ telefonais.

 „Telia“ savo klientams pristato balso skambučių per Wi-Fi (Voice over WiFi) paslaugą, kuri suteiks galimybę skambinti tose vietose, kur mobiliojo ryšio signalas yra silpnas arba jo apskritai nėra.<br> Unsplash nuotr.
 „Telia“ savo klientams pristato balso skambučių per Wi-Fi (Voice over WiFi) paslaugą, kuri suteiks galimybę skambinti tose vietose, kur mobiliojo ryšio signalas yra silpnas arba jo apskritai nėra.<br> Unsplash nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 29, 2023, 1:07 PM

„VoWiFi pratęsia darbą, kurį prieš septynerius pradėjo mūsų tinkle įdiegta VoLTE technologija – įprastus balso skambučius dar labiau priartina prie „Messenger“, „Viber“, „WhatsApp“ ir kitų skaitmeninių bendravimo platformų. Naujoji paslauga leis skambinti į bet kurį telefono numerį pasaulyje, tiesiog prisijungus prie vieno iš mus tankiai supančių Wi-Fi tinklų. VoWiFi taip pat pagaliau padarys galą praleistiems ir nutrūkusiems skambučiams tokiose vietose, kurių nepasiekia mobiliojo ryšio bangos – rūsiuose ar už storų senamiesčio sienų“, – naująją technologiją pristato „Telia“ technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius.

Aktyvavus VoWiFi ir skambučių nustatymuose prioritetiniu pasirinkus WiFi ryšį, telefonas iš mobiliojo tinklo visada automatiškai jungsis prie bevielio fiksuoto ryšio ir taip užtikrins aukščiausią pokalbio kokybę. Tačiau vartotojai gali VoWiFi naudotis tik tada, jei mobiliojo ryšio signalas yra silpnas. Vietose, kur nebus kokybiško Wi-Fi, telefonas automatiškai naudos mobilųjį ryšį. Svarbu prisiminti, kad skambinant per VoWiFi, kaip ir skambinant mobiliuoju ryšiu, bus naudojamos mokėjimo plano minutės.

Tyli revoliucija

Pasak telekomunikacijų kompanijos atstovo, VoWiFi prieš beveik dešimtmetį debiutavo JAV, o vėliau išpopuliarėjo kitose didžiosiose šalyse, kurių teritorijos operatoriai neturėjo galimybių pilnai padengti kokybišku mobiliuoju ryšiu. Kadangi VoWiFi įgalino vykdyti įprastus balso skambučius ir siųsti SMS žinutes per geriau išplėtotą fiksuoto interneto infrastruktūrą, didelei daliai atokiau nuo miestų gyvenančių vartotojų tai atvėrė galimybes naudotis šiomis gyvybiškai svarbiomis paslaugomis.

Tiesa, VoWiFi prigijo ir didmiesčiuose, kadangi piko metu mobiliojo ryšio bazinės stotys ne visada gebėdavo atlaikyti milžinišką vartotojų užklausų skaičių.

„Lietuvoje „Telia“ 4G ir 5G dengia 99 proc. visos teritorijos, tad mūsų šalyje praktiškai nėra pilkų ryšio zonų. Tačiau nepaisant to, dėl įvairių gamtinių ir techninių kliūčių tam tikrose vietovėse mobilusis ryšys veikia tik pasilipus ant kalnelio ar ant namo stogo. Dėl to atokiuose rajonuose ar sodybose gyvenantys asmenys kartais skundžiasi nesulaukiantys skambučių, jie nutrūksta, nenueina SMS žinutės. Jei patalpoje veiks kokybiškas bevielis internetas, VoWiFi šias problemas leis palikti toli užmarštyje“, – pagrindinę naujovės naudą atskleidžia A. Šemeškevičius.

Daugiau kokybės ir mažiau žalos gamtai

Visgi pašnekovas akcentuoja, kad mobiliojo ryšio „duobių“ kompensavimas nėra vienintelis VoWiFi privalumas. Panašiai, kaip ir VoLTE, ji suteikia kur kas geresnę skambučių kokybę, kuri yra artima CD įrašo garsui. Tai leidžia daug geriau girdėti pašnekovo balsą, o jam – puikiai girdėti jus, net kalbant triukšmingame sandėlyje ar gamykloje.

„Kartu su išaugusia skambučių kokybe, vartotojai gali džiaugtis ir ilgiau tarnaujančia telefono baterija. VoWiFi balso perdavimui sunaudojama kur kas mažiau energijos, o įrenginiui dar ir nebereikia eikvoti baterijos resursų nuolatiniam kontaktavimui su mobiliojo ryšio bazine stotimi. Kitaip tariant, vienu šūviu nušauname du zuikius – išmanųjį reikia įkrauti rečiau, o bazinė stotis gali „lengviau kvėpuoti“ ir taip naudoti mažiau elektros, kurios gamybos metu išsiskiria aplinkai kenksmingas CO2“, – aiškina įmonės technologijų vadovas.

Kaip pasinaudoti VoWiFi?

VoWiFi nemokamai galės pasinaudoti visibendrovės privatūs ir verslo klientai, turintys mobiliojo ryšio mokėjimo planą su sutartimi.

Kad galėtumėte pasinaudoti VoWiFi funkcionalumu, taip pat reikalingas jį palaikantis telefonas. Šią paslaugą šiuo metu turi „Xiaomi“ ir „Xiaomi Redmi“ 12 bei 13 serijos telefonai, „OnePlus 10T“, „OnePlus 11“, „OnePlus Nord 3 5G“, „Nokia X30“, „Nokia G60“, „Nokia XR21“, „Nokia G22“, „Nokia G51“, „Nothing Phone 1“, „Asus ROG Phone 6“, „Samsung S21“, „Samsung S23“ serijų įrenginiai, „Samsung A03“, „Samsung A33“, „Samsung A53“ , „Samsung A23“ serijų įrenginiai, , „Pixel 6“, „Pixel 7“, „ASUS ROG 7“, „Sony PDX-237“ bei „CAT S75“ įrenginiai. Daugiau telefonų modelių palaikančių VoWiFi atsiras iki šių metų pabaigos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.