Prie Juodosios jūros rasti senoviniai žydų sukilėlių pinigai

Po kelių dešimtmečių kovos su žydų sukilėliais Šventojoje Žemėje romėnų karinis dalinys nukeliavo į dabartinę Sakartvelo teritoriją ir vienoje iš savo stovyklų paliko monetų, nukaldintų teritorijoje, kuri dabar yra Izraeliu, rodo nauji tyrimai.

 Apsaro tvirtovės liekanos Kolchidėje, vakarų Gruzijoje, kur archeologai rado romėnų laikų monetų.<br>P. Jaworskio nuotr., lrytas.lt mont.
 Apsaro tvirtovės liekanos Kolchidėje, vakarų Gruzijoje, kur archeologai rado romėnų laikų monetų.<br>P. Jaworskio nuotr., lrytas.lt mont.
 Legio X Fretensis į vietovę atgabentų monetų liekanos.<br> P. Jaworskio nuotr.
 Legio X Fretensis į vietovę atgabentų monetų liekanos.<br> P. Jaworskio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 1, 2023, 9:19 AM

Archeologai aptiko romėnų laikų monetas Kolchidėje, vakarų Sakartvele, netoli Juodosios jūros. Atlikus analizę paaiškėjo, kad dalį monetų į šią vietą atvežė legionas Legio X Fretensis – karinis dalinys, dalyvavęs kovose su žydų sukilėliais per pirmąjį žydų sukilimą. Tačiau mažai tikėtina, kad su žydais kovoję romėnų kareiviai buvo tie patys, kurie paliko monetas Kolchidėje. Monetos greičiausiai išliko dalinyje prie jo prisijungiant naujiems kariams.

Pirmasis žydų sukilimas prieš romėnus prasidėjo apie 66 mūsų eros metus ir 70 mūsų eros metais romėnai apiplėšė Jeruzalę bei sugriovė Antrąją šventyklą. Sukilimas tęsėsi iki Masados apgulties, kuri baigėsi tuo, kad daugelis iš beveik tūkstančio likusių žydų gynėjų apie 73 ar 74 m. nusižudė, kad išvengtų vergystės ar mirties nuo romėnų rankos.

Daugumą analizėje naudotų monetų 2014–2022 m. Apsaros tvirtovėje Kolchidėje aptiko lenkų ir kartvelų komanda, pasakoja Varšuvos universiteto archeologas Piotras Jaworskis, kuris yra šios komandos monetų ekspertas. Tyrėjai nustatė, kad keletą monetų iš tikrųjų nukaldino žydų sukilėliai, o romėnai ir toliau naudojo šią valiutą. Per sukilimą žydų sukilėliai kaldino savo monetas, ant kurių buvo vaizduojami įvairūs objektai, įskaitant granatus ir taureles.

Legionas galėjo atgabenti monetas į šią vietą apie 115 m., kai Romos imperatorius Trajanas (valdęs 98–117 m.) pradėjo iš pradžių sėkmingą invaziją į Partų imperiją, kas išplėtė Romos imperijos sienas giliai į Artimuosius Rytus. Istoriniai įrašai ir archeologiniai radiniai rodo, kad šioje invazijoje dalyvavo Legio X Fretensis, kuris kurį laiką buvo dislokuotas Kolchidėje. Ši vieta buvo „gera logistinė bazė karinėms operacijoms regione“, – sako P.Jaworskis.

Nors šios vietos tyrimai tebevyksta, 2021 m. žurnale „Notae Numismaticae“ P.Jaworskis paskelbė straipsnį, kuriame aptarė kai kuriuos monetų radinius. Komanda nustatė, kad, be Legio X Fretensis atgabentų romėnų monetų, daug romėnų monetų į vietovę I ir III mūsų eros amžiuje, tikėtina, atvežė kiti romėnų kareiviai.

„Radiniai labai įdomūs“ ir suteikia papildomos informacijos apie Trajano invaziją į Partus, sako tyrime nedalyvavęs Lenkijos Jogailos universiteto istorijos profesorius emeritas Edwardas Dabrowa.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.