Ukrainiečiai į kovą siunčia patobulintus vokiškus tankus

Ukrainoje nufotografuotas „Leopard 2A4“ tankas, sustiprintas sprogstamaisiais reaktyviniais šarvais (ERA), o nuotraukomis ir filmuota medžiaga socialinėje žiniasklaidoje pasidalijo kelios bendruomenės. Jau anksčiau, kaip pranešta šių metų kovo mėnesį, būta užuominų, kad ukrainiečių inžinieriai ir remonto technikai dirba šia kryptimi – tačiau nuo to laiko nebuvo jokių įrodymų, kad būtų pastebėti kiti papildomai šarvuoti vokiški tankai.

Ukrainoje nufotografuotas „Leopard 2A4“ tankas, sustiprintas sprogstamaisiais reaktyviniais šarvais (ERA).
Ukrainoje nufotografuotas „Leopard 2A4“ tankas, sustiprintas sprogstamaisiais reaktyviniais šarvais (ERA).
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-07-03 21:43

Tačiau dabar galima paliudyti bent vieną taip patobulintą „Leopard 2A4“.

Pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad Ukrainos technikai, atsižvelgdami į turimus išteklius, laikėsi tinkamo požiūrio. Daugiausia dėmesio buvo skiriama bokštelio priekio ir šonų bei korpuso šonų apsaugai, rašo „Defense Express“.

Tam prie bokštelio buvo privirintas karkasas, prie kurio buvo pritvirtinti ERA moduliai. Be sprogstamųjų modulių, juose taip pat buvo panaudoti guminiai ekranai, iš dalies dengiantys bokštelį ir pabūklo mantiją. Atsižvelgiant į tai, kad smarkiai trūksta visaverčių NERA (neenergetinių) elementų, tai tikrai neblogas pasirinkimas.

Žiūrint vaizdus užfiksuotus šiek tiek kitu kampu, taip pat matome ERA modulius, išdėstytus virš korpuso šonų. Deja, nematyti, ar kokia nors papildoma apsauga yra ir iš viršaus. Kita vertus, ten efektyviau naudoti kitokio tipo apsauginius antstatus, lengvesnius, kad tanko nesunaikintų iš viršaus numestos dronas kamikadzė ar drono numesta granata.

Korpuso priekinės dalies viršutinė ir apatinė dalys buvo paliktos neuždengtos ERA moduliais. Tai gali reikšti, kad šis konkretus „Leopard 2A4“ ir anksčiau paskelbtoje nuotraukoje matytas „Leopard 2A4“ yra dvi skirtingos transporto priemonės.

 

Nors gali atrodyti, kad „Leopard 2“ tankų dengimas sprogstamaisiais šarvais yra išimtinai ukrainiečių išradimas, iš tikrųjų taip nėra. Iš tikrųjų daugelis šalių, naudojančių šį pagrindinį kovos tanką, sukūrė panašius patobulinimus. Pavyzdžiui, Turkijos bendrovė „Roketsan“ sukūrė savo patobulinto „Leopard 2“ interpretaciją, kurioje derinami ir ERA, ir NERA elementai.

Graikija žengė dar toliau ir be pragmatiško reaktyvinių šarvų komplekto, pridėjo aktyviosios apsaugos sistemą, kad apsaugotų tanko viršų nuo priešo prieštankinių ginklų.

Ir be abejo, abu minėti projektai atrodo estetiškiau, tačiau reikia turėti omenyje, kad nei Graikijos, nei Turkijos gynybos pramonei – juolab remonto komandoms – nėra tekę dirbti tokios įtemptomis sąlygomis, kai esi sistemingai apšaudomas priešo raketomis, pastebi „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.