Ekspertai suabejojo galimai nutekintų NATO susitikimo duomenų pagrįstumu

Trečiadienį internete pasklido informacija apie esą pavogtą svarbią informaciją, susijusią su Vilniuje vykstančiu NATO viršūnių susitikimu.

 Trečiadienį internete pasklido informacija apie esą pavogtą svarbią informaciją, susijusią su Vilniuje vykstančiu NATO viršūnių susitikimu.<br> 123rf iliustr.
 Trečiadienį internete pasklido informacija apie esą pavogtą svarbią informaciją, susijusią su Vilniuje vykstančiu NATO viršūnių susitikimu.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-07-12 23:45, atnaujinta 2023-07-13 07:59

„Telegram“ žinutėje pateikiama tariamai pavogtų dokumentų santrauka, paminint, kad prie duomenų nutekėjimo prisidėjo ir pati Ukraina. Prie žinutės pridedama ir nuoroda, iš kurios galima parsisiųsti dokumentus.

Portalui lrytas.lt parodžius publikuotus failus su Lietuvos kariuomene ir NATO patirtiems turintiems bei susijusiems ekspertams, jų įvertinimas buvo gana panašus: tai gali būti ir melagiena.

Kaip portalui lrytas.lt nurodė Lietuvos kariuomenės atsargos majoras Darius Antanaitis, nė vienas paviešintas failas neatrodo kaip slaptas ar oficialus riboto naudojimo dokumentas – nes tokie kiekvieno puslapio apačioje privalėtų turėti specialias grafas.

Atsargos karininko nuomone, failo, kuriame surašyta esą renginyje naudota programinė įranga, netikrumą išduoda pati formuluotė. „Tai turėtų būti nurodyta kaip „įranga“ ar sistemų pavadinimai, o ne „produktai“, – portalui lrytas.lt sakė D.Antanaitis. Be to, pasak specialisto, Vyriausybė negali nurodyti, kokie būtent snaiperiai turėtų vykdyti pareigas – pasak karininko, tai apsprendžia vidinės „Aro“ procedūros.

„Apibendrinant, jokia slapta informacija nėra laikoma kompiuteriuose, kurie yra prijungti prie tinklo. Ir rašant juos privaloma naudoti specialią techninę įrangą, kuri leidžia dirbti su įslaptinta dokumentacija. Tam naudojami net specialūs kabeliai“, – nurodė D. Antanaitis.

Jo teigimu, kuriant melagieną bei siekiant jos efektyvumo visada stengiamasi įvelti ir realią informaciją – toliau formuojant melagieną taip, kaip būtų patogu žinios skleidėjui. „Feikas privalo būti įtikinamas. Bet visi slapti dokumentai nėra laikomi sistemose, kurios yra prijungtos prie interteto.

Tokie kompiuteriai negali būti prijungti prie išorinio tinklo. Tokie dokumentai laikomi izoliuotose, net nuo elektromagnetines spinduliuotės apsaugotose patalpose, – portalui lrytas.lt nurodė Lietuvos kariuomenės atsargos majoras. – Tiesiog neįmanoma. Informacija laikoma tik CD. Nukopijuoti – neįmanoma.

Popieriniai dokumentai turi žymas viršuje ir apačioje – „Visiškai slaptai“, „Slaptai“ „Tarnybiniams naudojimui“ ir panašiai. Slapti NATO ir ES spausdinti dokumentai privalo turėti matomus skaičius, kurie būtų matomi dokumente, kad būtų lengviau atsekti, iš/per kur nutekėjo dokumentas“.

Antrasis portalo lrytas.lt kalbintas Lietuvos krašto apsaugos srityje dirbantis specialistas, kuris sutiko kalbėti su anonimiškumo sąlyga, taip pat atkreipė dėmesį, kad dokumentai atrodo sukurti remiantis atvirais šaltiniais paremta informacija, komponuojant tai su žinutės kūrėjui siekiama įteigti informacija.

„Įvertinti, kokiu maršrutu iš Vilniaus oro uosto į NATO viršūnių susitikimą važiuos delegacijos, reikia ne slaptų žinių, o pakanka „Google Maps“ ar panašių žemėlapių sistemų, – kalbėjo pareigūnas. – Įtarimą dėl melagienos taip pat kelia ir smulkios detalės dokumente: pavyzdžiui, juk niekas lietuviškame dokumente pavardės nerašytų kaip „Berezvskij’is“ – tai stipriai kelia įtarimus dėl automatinio vertimo sistemų panaudojimo“.

Tad pirminiais ekspertų vertinimais, ši žinia gali būti tiesiog bandymas sukelti nepasitikėjimą Vakarų sąjungininkų kompetencija, paskleisti nepasitikėjimą Ukraina ir sumenkinti ES/NATO pajėgumus vidinėje Rusijos auditorijoje. Bet tai parodys papildomi duomenys.

Kaip lrytas.lt jau rašė anksčiau, trečiadienio vakarą paskelbta, kad programišiai nutekino slaptą informaciją, susijusią su dvi dienas Lietuvoje vykusiu Vilniaus NATO viršūnių susitikimu. Valstybės saugumo departamentas (VSD) nurodo, kad pastarasis incidentas yra žinomas, o atsakingos institucijos tiria įvykio aplinkybes.

Bus atnaujinta gavus oficialius valstybinių institucijų bei papildomų ekspertų komentarus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.