Interneto apsaugos paslaugos ataskaita: per NATO viršūnių suvažiavimą sustabdyta 1,6 mln. kibernetinių grėsmių

Liepos 11 ir 12 dienomis Vilniuje vykusio NATO viršūnių suvažiavimo metu užfiksuotas padidėjęs kibernetinių grėsmių skaičius. Vien per antradienį ir trečiadienį „Tele2“ klientai apsaugoti nuo 1,6 mln. kibernetinių grėsmių. „Tele2“ produkto vadovas Donatas Drakickas sako, kad kibernetinių nusikaltėlių suaktyvėjimo buvo tikimasi iš anksto – sukčiai pasinaudojo dideliu informacijos triukšmu.

 Liepos 11 ir 12 dienomis Vilniuje vykusio NATO viršūnių suvažiavimo metu užfiksuotas padidėjęs kibernetinių grėsmių skaičius.<br> Unsplash nuotr.
 Liepos 11 ir 12 dienomis Vilniuje vykusio NATO viršūnių suvažiavimo metu užfiksuotas padidėjęs kibernetinių grėsmių skaičius.<br> Unsplash nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 17, 2023, 11:57 AM

Užfiksuotas suaktyvėjimas

Sostinėje įvykęs NATO viršūnių suvažiavimas paskatino gausesnę nei įprastai kibernetinių sukčių veiklą. Pasak D. Drakicko, NATO viršūnių suvažiavimas tapo puikia proga atakoms – visuomenės dėmesį buvo prikaustęs gausus naujienų srautas, o tai sumažino žmonių budrumą ir savisaugą.

„Klientų saugumas mums itin svarbus. Kibernetinės grėsmės, įskaitant ir atakas bei sukčių naudojamos priemonės vis tobulėja, o jų apgavystes atpažinti darosi vis sunkiau, tad būtina diegti papildomas saugumo priemones, kurios sumažintų galimybes tapti sukčių auka. Tam sukurta tinklo lygmeniu veikianti telekomunikacijų kompanijos interneto apsauga, kuri aptinka ir užblokuoja prieigą prie kenkėjišku turiniu užkrėstų svetainių ir nuorodų“, – sako D. Drakickas.

Bendrovės interneto apsauga saugo nuo kenkėjiškos programinės įrangos tipo grėsmių, fišingo atakų ir daugelio kitų populiariausių sukčiavimo būdų.

Dažniausiai pasitaikė kelių tipų grėsmės

Labiausiai paplitusios kenkėjiškos programos liepos 11–12 dienomis buvo „Malware“ (Liet. Kenkėjiška programinė įranga), skirta atakuoti ją atsisiuntusį įrenginį arba serverį. Per šį laikotarpį operatoriaus tinkle aptikta 1,4 mln. „Malware“ tipo grėsmių. Jomis bandoma apgauti naudotoją, kad šis spustelėtų nuorodą ir atsisiųstų programą.

Antroje vietoje pagal dažnumą interneto grėsmių sąraše rikiuojasi vadinamosios fišingo (angl. phishing) atakos. Šiuo metu tai vienas greičiausiai plintančių kibernetinių apgaulių būdų. Sukčiai fišingo atakas vykdo platindami užkrėstus el. laiškus, suklastotas nuorodas, kurios, pavyzdžiui, žada netikrus prizus.

Tarp kitų sukčiavimo būdų – „Coin Miner“ kenkėjiška programinė įranga, kuria sukčiai siekia užgrobti žmonių kompiuterio procesorius ir juos panaudoti kriptovaliutų kasimui, taip pat „C&C“ atakos, kurių metu naudojamos priemonės, skirtos bendrauti su užkrėstu kompiuteriu ar tinklu ir jį valdyti. Taip pat užfiksuota „Blacklist“, „Spam“ ir kitų tipų kibernetinių grėsmių.

Vien per gegužės mėnesį įmonės klientai buvo apsaugoti nuo 9,7 mln. grėsmių, įskaitanti ir bandymus įsilaužti – net tris kartus daugiau, nei balandį. Nors sukčiai renkasi įvairias sukčiavimo schemas, visos jos vykdomos siekiant panašaus tikslo – gauti prieigą prie įrenginių ir juose esančios informacijos.

Ekspertai pabrėžia, kad šiuo metu grėsmių internete tiek daug, kad apsaugai nuo jų verta naudoti net kelis įrankius. Kartu su daugeliui įprastomis antivirusinėmis programomis, verta naudoti slaptažodžių tvarkykles ir interneto apsaugos produktą. Bendrovės tinklo lygmeniu įdiegta apsauga automatiškai aptinka kenkėjiškus puslapius ir užblokuoja prieigą prie jų. Apie šias grėsmes, pranešimo galimybę nustatymuose aktyvavę klientai, yra informuojami SMS žinute ar el. laiškais. Paslaugą užsisakyti galima operatoriaus savitarnos svetainėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.