NKVC: per NATO suvažiavimą galimai nutekinta informacija yra susijusi su įsilaužimu į šalies institucijų sistemas

Nacionalinis krizių valdymo centras (NKVC) patvirtina, kad NATO viršūnių susitikimo Vilniuje metu galimai nutekinti duomenys apie renginio saugumo detales yra susiję su įsilaužimu į šalies institucijų sistemas.

Kompiuteris.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kompiuteris.<br>V.Skaraičio nuotr.
Planšetė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Planšetė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kompiuteris.<br>V.Balkūno nuotr.
Kompiuteris.<br>V.Balkūno nuotr.
Kompiuteris.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kompiuteris.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 20, 2023, 4:30 PM

Apie tai ketvirtadienį Eltai patvirtino NKVC vadovas Vilmantas Vitkauskas.

„Vyksta ikiteisminis tyrimas, daugiau ko pasakyti nelabai galime. Incidentas dar tiriamas, mastas, apimtis, gylis nėra iki galo nustatytas, tai mes nenorime dar kažkaip detalizuoti ir pakenkti tyrimui“, – ketvirtadienį Eltai sakė V. Vitkauskas.

NKVC vadovas nurodė, kad vis dar nustatinėjamas ir nutekintų duomenų autentiškumas.

„Nėra dar patvirtinta, kad tai yra autentiški dokumentai. Dar reikalingas pačių institucijų, kurių tie dokumentai yra, įvertinimas. Tai užtruks laiko“, – nurodė jis.

„Kadangi tyrimas yra kompleksinis, tiriamas ne vien tik turinys, informacijos jautrumas, bet ir būdas, kaip jis pateko. Tai turime žiūrėti visumą, negalime kažkaip skaidyti dalykų atskirai ir žiūrėti į procesus atskirai“, – aiškino V. Vitkauskas.

Klausiamas, ar tikėtina, kad kažkas iš institucijų ar darbuotojų galėjo savavališkai nutekinti slaptus duomenis, V. Vitkauskas teigė manąs, kad tokio scenarijaus tikimybė yra maža.

„Nieko niekad negalima atmesti, bet mažai tikėtina“, – sakė jis.

Žinia apie esą nutekintą slaptą informaciją, susijusią su NATO viršūnių susitikimo saugumo ir apsaugos reikalavimais bei organizavimu, praėjusią savaitę pasirodė socialiniame tinkle „Telegram“. Dalintasi, kad ataką įvykdė kibernetinė grupuotė „From Russia With Love“.

Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą galimai nutekintos informacijos apie sostinėje vykusį aukščiausių NATO vadovų susitikimą.

„Lietuvos kriminalinės policijos biure pradėtas ikiteisminis tyrimas, bendradarbiaujama su visomis už kibernetinį saugumą atsakingomis institucijomis“, – anksčiau Eltai teigė Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis, pridurdamas, kad daugiau informacijos apie tyrimą šiuo metu neatskleidžiama.

Paviešintoje informacijoje nurodomi konkretūs viešbučiai, kuriuose esą apsistojo įvairių valstybių lyderiai, valstybių delegacijos, minimi delegacijų atvykimo į oro uostus laikai, taip pat apsaugos darbuotojų vardai ir pavardės, jų esą turėtų ginklų tipai, pavadinimai, kiti duomenys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.