JAV atskleidė, kiek pėstininkų kovos mašinų „Bradley“ kare neteko Ukraina

Kariniuose veiksmuose Ukrainoje sunaikinta apie tuzinas JAV perduotų pėstininkų kovos mašinų „Bradley“, teigia vyresnysis JAV gynybos pareigūnas, kurį cituoja „Washington Post“. 

 Ukrainos 47-osios atskirosios mechanizuotosios brigados „Magura“ kariai valdo pėstininkų kovos mašiną „M2 Bradley“ pozicijoje netoli fronto linijos Zaporožės srityje, 2023 m. birželio 26 d.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Ukrainos 47-osios atskirosios mechanizuotosios brigados „Magura“ kariai valdo pėstininkų kovos mašiną „M2 Bradley“ pozicijoje netoli fronto linijos Zaporožės srityje, 2023 m. birželio 26 d.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-07-21 19:58, atnaujinta 2023-07-22 10:39

Tuo pat metu karinės analizės svetainės „Oryx“, skaičiuojančios vizualiai patvirtintus nuostolius Rusijos ir Ukrainos kare, duomenys rodo, kad dar pora dešimčių buvo apgadinta, patyrė įvairių sunkumų. Daugelis „Bradley“ buvo sutvarkytos ir grąžintos į mūšio lauką. Kai kurios PKM bus išsiųstos į Lenkiją, kur bus remontuojamos nuodugniau.

Remiantis nutekintais JAV žvalgybos dokumentais, 47-oji Ukrainos brigada – vienintelis dalinys, apie kurį žinoma, kad gavo „Bradley“ – prieš prasidedant kontrpuolimui turėjo gauti 99 vienetus šių mašinų.

Jungtinės Valstijos iš viso yra skyrusios 190 „Bradley“, iš kurių daugiau nei pusė pristatyta operatyviniams daliniams Ukrainoje, sakė pareigūnas.

Nuostolių buvo tikėtasi, ir jie nesutrikdė Ukrainos vadų, teigusių, kad viltys, jog naujoji ginkluotė priblokš rusus, buvo nepagrįstos. Neseniai interviu laikraščiui „The Washington Post“ Ukrainos kariuomenės vadas generolas Valerijus Zalužnyj sakė, kad Kijevas gavo karines mašinas ne tam, kad jomis važinėtų per paradus, o mūšio lauke jos tampa taikiniais. „Taip, mes jų netenkame. Sakykime, ne daug, bet nuostolių yra. Nuo to nepabėgsi“, – kalbėjo jis.

„Tai normalus reiškinys, – sakė V.Zalužnyj. – Nelaikykite „Leopard“ panacėja – kad „Leopard“ batalionas nulems šio karo baigtį. Kodėl taip staiga? Kas nusprendė, kad jie viską išspręs?“

Tačiau net ir patyrę pirmuosius nuostolius, Ukrainos kariai pajuto naujos įrangos naudą. Didžiausias pliusas, pasak karių, kad „Bradley“ apsaugo visus viduje esančius karius – paprastai kariai patiria tik nedidelius sužeidimus, jei, pavyzdžiui, transporto priemonė atsitrenkia į prieštankinę miną. Kiekviename „Bradley“ gali važiuoti trijų žmonių įgula ir šeši kariai.

Kovinės transporto priemonės buvo skirtos naudoti pagal vadinamąją kombinuotųjų ginklų strategiją, kai pėstininkų, šarvuočių ir aviacijos daliniai veikia kartu, kad apsaugotų vieni kitus ir sukurtų didžiausią naikinamąją jėgą. Ukrainiečių kariai Vokietijoje buvo apmokyti JAV vadovaujamų jungtinių ginkluotųjų pajėgų, kad atsikratytų sovietinių laikų įpročių, kai daliniai veikė vakuume be glaudaus koordinavimo.

Ukrainos daliniai daugeliu atvejų naudojo „Bradley“ kaip šios filosofijos dalį, sakė aukštas JAV gynybos pareigūnas. Tačiau esama ir nepatvirtintų pranešimų, kad yra priešingai. Ukraina taip pat vis dar neturi didelių oro pajėgumų.

Kai kuriais atvejais Ukrainos daliniai „tiesiog neišnaudoja jų viso potencialo su visomis kitomis turimomis priemonėmis“, sakė pareigūnas.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.