Smūgis Rusijai: ukrainiečiai perėmė itin retą kovinę mašiną

Ukrainos kariai naudoja gana įdomią rusų šarvuotąją karinę techniką – sunkiąją kovinę mašiną „BMO-T“, skirtą liepsnosvaidininkų daliniams. Ši unikali technika buvo parodyta viename iš naujausių Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karių nufilmuotų vaizdo įrašų.

Rusijos kariuomenės šarvuotoji kovos mašina „BMO-T“.<br>Atvirųjų šaltinių asociatyvinė nuotr.
Rusijos kariuomenės šarvuotoji kovos mašina „BMO-T“.<br>Atvirųjų šaltinių asociatyvinė nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 24, 2023, 8:01 PM

Filmuota medžiaga patraukė ne vieno OSINT tyrėjo dėmesį, o rusų nuostolius Ukrainoje skaičiuojanti bendruomenė „Oryx“ taip pat patvirtino, kad filmuotoje medžiagoje matyti būtent „BMO-T“.

Vaizdo įrašas patraukė tiek daug dėmesio pirmiausia todėl, kad iš viso rusų kariuomenė turėjo tik apie 10 specializuotų liepsnosvaidininkų šarvuočių „BMO-T“.

Tačiau dabar šių kovinių mašinų parkas sumažėjo maždaug perpus, nes patvirtinta, kad bent 4 iš jų yra arba sunaikintos, arba, kaip dabar matyti, perimtos Ukrainos karių. Ne mažiau įdomu ir tai, kad ukrainiečiai šį „BMO-T“ naudoja apgadintai technikai vilkti (bent jau pateiktoje filmuotoje medžiagoje).

„BMO-T“ yra šarvuota kovinė transporto priemonė skirta specializuotiems liepsnosvaidininkų daliniams, ginkluotiems RPO-A serijos nešiojamaisiais pėstininkų liepsnosvaidžiais. Šarvuotis skirtas pėstininkų ir tankų daliniams paremti, o jos pagrindiniai taikiniai – sunkieji įtvirtinimai. Kovinės mašinos viduje gali būti gabenami 32 vienkartiniai RPO-A „Shmel“ serijos liepsnosvaidžiai.

Nėra filmuotos medžiagos ar įrašų, kaip šią karinę techniką naudojo rusų pajėgos, tačiau žiniasklaidoje jau ne kartą buvo paskelbtos sunaikintų „BMO-T“ nuotraukos. Pirmąjį vienetą rusai prarado 2022 m. balandį, kai šis įkrito į ukrainiečių karių iškastą griovį ir vėliau buvo jų sunaikintas.

Antrasis „BMO-T“ buvo sunaikintas gegužės mėnesį, o trečiasis – 2022 m. rugpjūčio mėnesį.

Ketvirtasis buvo išvestas iš rikiuotės Charkovo srityje per greitą Ukrainos pajėgų kontrpuolimą 2022 m. rugsėjį. Šį šarvuotį „Oryx“ patvirtino kaip sunaikintą, nors galima daryti prielaidą, kad jo būklė vis dar buvo pakankamai gera, kad ukrainiečiai galėtų jį suremontuoti, tačiau galėjo būti ir taip, kad ukrainiečiai perėmė visai kitą „BMO-T“.

Tai reiškia, kad Ukrainoje rusai prarado mažiausiai 4–5 „BMO-T“ tipo transporto priemones, o tai sudaro 40–50 proc. viso šių specializuotų šarvuočių parko.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.