Ukraina atnaujino savo retą ginklą – štai kuo jis skiriasi nuo ankstesnių versijų

Ukrainietiška savaeigė haubica „Bohdana“ yra 155 mm ginklas, galintis naudoti NATO amuniciją. Bandymuose ir paraduose „Bohdana“ pirmą kartą pasirodė 2018 metais, o tarnybą pradėjo 2022-aisiais, kai padėjo išlaisvinti Gyvačių salą. Ir dabar Ukraina turi nedidelį „Bohdana“ haubicų skaičių, bet stengiasi jas gaminti.

Savaeigė haubica „Bohdana“ per Ukrainos karinę operaciją išlaisvinant Gyvačių salą.<br>Wikimedia commons.
Savaeigė haubica „Bohdana“ per Ukrainos karinę operaciją išlaisvinant Gyvačių salą.<br>Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-07-25 11:24

Pranešama, kad Ukrainos kariuomenė turi mažiausiai 4 skirtingas „Bohdana“ savaeiges haubicas. Originaliai šis artilerijos ginklas buvo montuojamas ant „KrAZ“ 6x6 važiuoklės, sukurtos ir pagamintos Ukrainoje. Ši pirmoji „Bohdana“ versija ukrainiečiams patinka, nes važiuoja greičiau nei ant vikšrinių važiuoklių sumontuotos haubicos, bet vis tiek turi gerą šarvuotą kabiną, kurioje telpa visa 5 žmonių įgula. Tik 28 tonas sverianti originali „Bohdana“ haubica neturi tokios apsaugos kaip gerokai sunkesni ginklai, bet teigiama, kad sprogus pabūklui (pavyzdžiui, į jį pataikius dronui), šarvuota kabina apsaugotų įgulą.

Tačiau karas paveikė visą Ukrainos pramonę ir imtis serijinės „Bohdana“ gamybos dabar sunku. Taigi, išbandomos ir kitos važiuoklės.

Dabar savaeigė 155 mm haubica „Bohdana“ gavo čekišką „Tatra T815–7“ 8x8 važiuoklę. Atnaujinta „Bohdana“ buvo pristatyta Abu Dabyje vykusioje parodoje „IDEX-2023“, kurios metu iš karto buvo parodytos kelios „Bohdana“ versijos.

„Tatra“ važiuoklės privalumas tas, kad Čekija važiuokles gali gaminti lengviau nei Ukraina, kuri yra kaustoma karo. Be to, čekiška važiuoklė galbūt būtų priimtinesnė kai kurioms potencialioms „Bohdana“ pirkėjoms, kurioms „KrAZ“ vardas dar iš sovietų laikų kelia nemalonius prisiminimus. „KrAZ“ važiuoklę bandymų metu kritikavo ir Ukrainos gynybos ministerija.

Taip pat svarbu, kad 8x8 važiuoklė taip pat turėtų suteikti papildomo pravažumo ir stabilumo.

„Tatra T815–7“ važiuoklė jau yra naudojama Ukrainos ginkluotose pajėgose. Čekiškas važiuokles naudoja raketų sistemos „Burevij“ (ukrainietiška „Uragan“ versija), „Neptun“. Kai kurios prancūziškos haubicos „CAESAR“ taip pat yra sumontuotos ant „Tatra“ bazių.

Haubica„Bohdana“, sumontuota ant čekiškos važiuoklės, vadinama „Bohdana 3.0“. Tuo tarpu 2.0 versija yra sumontuota ant „MAZ-6317“ važiuoklė. Originali 1.0 versija sumontuota ant „KrAZ“ važiuoklės.

Skaičiuojama, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos turi mažiausiai 4 savaeiges haubicas „Bohdana“:

  • Vieną su „KrAZ“ važiuokle;
  • Dvi su „MAZ-6317“ važiuoklėmis;
  • Vieną su „Tatra T815–7“ važiuokle.

Kol kas visas „Bohdana“ versija vienija tai, kad jos neturi automatinės užtaisymo sistemos. Tai reiškia, kad sviediniai į ginklą kraunami rankomis. Šios užduoties automatizavimas yra numatytas, bet, matyt, karas viską sulėtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.