To ir reikėjo laukti: jau siūlo dirbtinį intelektą, skirtą interneto sukčiams ir hakeriams

Ekspertai jau ne kartą yra įspėję, kad didieji kalbos modeliai, tokie kaip „OpenAI“, „ChatGPT“ ir panašūs, gali būti naudojami negeriems tikslams – pavyzdžiui, neįtikėtinu mastu rengiant sukčiavimo el. laiškus.

 Ekspertai jau ne kartą yra įspėję, kad didieji kalbos modeliai, tokie kaip „OpenAI“, „ChatGPT“ ir panašūs, gali būti naudojami negeriems tikslams – pavyzdžiui, neįtikėtinu mastu rengiant sukčiavimo el. laiškus (asociatyvinė iliustr.).<br> 123rf iliustr.
 Ekspertai jau ne kartą yra įspėję, kad didieji kalbos modeliai, tokie kaip „OpenAI“, „ChatGPT“ ir panašūs, gali būti naudojami negeriems tikslams – pavyzdžiui, neįtikėtinu mastu rengiant sukčiavimo el. laiškus (asociatyvinė iliustr.).<br> 123rf iliustr.
 Su „WormGPT“ galima lengvai sukurti kenkėjišką programinę įrangą, pagrįstą „Python“.<br> Ekrano nuotr.
 Su „WormGPT“ galima lengvai sukurti kenkėjišką programinę įrangą, pagrįstą „Python“.<br> Ekrano nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-07-28 13:55

Dabar pavojus dar labiau padidėjo, nes atsirado į „ChatGPT“ panašus dirbtinio intelekto botas, kurį galima lengvai paskatinti sukurti sudėtingą kenkėjišką programinę įrangą, rašoma kibernetinio saugumo organizacijos „SlashNext“ tinklaraščio įraše.

Sistema, pavadinta „WormGPT“, buvo specialiai apmokyta naudoti kenkėjiškų programų duomenis – ir kas ypač svarbu, neturi jokių apsaugos priemonių, kitaip nei „ChatGPT“ ar „Google Bard“. Kaip matyti iš „PCMag“ pateiktų ekrano nuotraukų, šia sistema galima lengvai sukurti kenkėjišką programinę įrangą, pagrįstą „Python“.

Tai – niūraus laikmečio ženklas, rašo Futurism.com. Kibernetinis saugumas ir taip yra nelengva užduotis, o dirbtinio intelekto atsiradimas perstumia šį sektorių į naują, pavojingą teritoriją. Net jei „WormGPT“ artimiausiu metu nesiruošia nulaužti visos planetos, tai bent jau gali būti grėsmingas būsimų įvykių ženklas.

 

„SlashNext“ darbuotojai apie „WormGPT“ sužinojo hakerių forume, kuriame kūrėjas nuo kovo mėnesio pardavinėjo prieigą prie boto ir gyrėsi, kad juo galima daryti „įvairius neteisėtus dalykus“.

Akivaizdu, kad „WormGPT“ sukurtas remiantis senesniu 2021 m. sukurtu didžiuoju kalbos modeliu „GPT-J“, kurį sukūrė ne pelno siekianti grupė „EleutherAI“, kūrusi atvirojo kodo dirbtinio intelekto programas.

„PCMag“ praneša, kad „WormGPT“ sukūręs įsilaužėlis prieigą prie programos parduoda už 67,44 JAV dolerių per mėnesį ekvivalentą.

„SlashNext“ darbuotojai liko nustebę programos gebėjimu generuoti gerai parašytus sukčiavimo laiškus.

„Rezultatai neraminantys, – rašoma „SlashNext“ tinklaraščio įraše. – „WormGPT“ sukūrė ne tik nepaprastai įtikinamą, bet ir strategiškai gudrų el. laišką, kuris atskleidė, kad gali būti naudojamas sudėtingoms sukčiavimo ir verslo kompromitavimo atakoms.“

Tačiau „PCMag“ praneša, kad bent vienas naudotojas išpeikė „WormGPT“ dėl nelabai patenkinamo darbo rezultato, sakydamas, kad tokios pasaugos neverta pirkti.

Nepaisant šios neigiamos apžvalgos, šis robotas gali būti pavojingos ateities ženklas – ateities, kai dirbtiniu intelektu valdomi kibernetiniai nusikaltimai gali nulemti tai, jog daug sunkiau nei iki šiol teks saugoti mūsų pinigus ir duomenis – o tai gali sukelti dar daugiau sunkumų besikuriančiai dirbtinio intelekto pramonei, apibendrina Futurism.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.