Nerimą kelianti žinia: nauja ir labai efektyvi Rusijos raketa kelia grėsmę Ukrainos kontrpuolimui

Rusijos pajėgos į Ukrainos kontrpuolimą atsako atakos sraigtasparniais, ginkluotais naujomis ir labai efektyviomis raketomis, galinčiomis smogti dideliu atstumu, rašo „Forbes“.

Rusijos pajėgos į Ukrainos kontrpuolimą atsako atakos sraigtasparniais „KA-52M“, ginkluotais nauja ir labai efektyvia raketa „LMUR“, galinčia smogti dideliu atstumu.<br>Wikimedia commons nuotr., Lrytas.lt mont.
Rusijos pajėgos į Ukrainos kontrpuolimą atsako atakos sraigtasparniais „KA-52M“, ginkluotais nauja ir labai efektyvia raketa „LMUR“, galinčia smogti dideliu atstumu.<br>Wikimedia commons nuotr., Lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-07-31 19:54

„Viena svarbiausių Rusijos ginkluotės sistemų yra atakos sraigtasparnis „Ka-52 HOKUM“, – pažymima ketvirtadienį išleistoje Jungtinės Karalystės gynybos ministerijos žvalgybos ataskaitoje, kurioje taip pat pažymima, kad tai yra naujas „KA-52M“ variantas, sukurtas remiantis kovine patirtimi Sirijoje. Teigiama, kad „KA-52M“ turi modernizuotą elektrooptinį taikiklį, pažangias ryšio priemones ir įrangą, leidžiančią gabenti naujo tipo ginkluotę, įskaitant ypač pavojingas raketas.

„Dar vienas svarbus „Ka-52“ sraigtasparnio patobulinimas – naujos prieštankinės raketos „LMUR“, kurios veikimo nuotolis yra apie 15 km, integravimas, – toliau rašoma atnaujintame JK gynybos ministerijos pranešime – „Ka-52“ įgulos greitai pasinaudojo galimybėmis paleisti šiuos ginklus už Ukrainos priešlėktuvinės gynybos priemonių veikimo zonos ribų.“

Pasak „Forbes“, tai reiškia tikrą sraigtasparnių pajėgumų eskalavimą. Rusijos sraigtasparniai su lazeriu valdomomis prieštankinėmis raketomis „Vikhr“ ir „ATAKA“ (ATGM) – kurių veikimo nuotolis atitinkamai yra apie 10 km ir 6 km – yra skirti šarvuotiems taikiniams (tankams, šarvuočiams) bei įtvirtintiems objektams naikinti. Tačiau norint smogti šiomis raketomis, reikia pavojingai priartėti prie Ukrainos priešlėktuvinės gynybos priemonių, tokių kaip JAV priešlėktuvinių raketų „Stinger“ ir Jungtinės Karalystės – „Starstreak“.

„LMUR“ suteikia daugiau atakos galimybių. Raketos pavadinimas „LMUR“ kilęs iš „Lyogkaya Mnogotselevaya Upravlayemaya Raketa“ („Lengvoji daugiafunkcė valdomoji raketa“). Ginklas pirmą kartą atskleistas 2007 m., jo bandymai pradėti 2015 m., o gamyba – po 2016 m. „Lengva“ yra šiek tiek klaidinga sąvoka, nes raketa sveria daugiau kaip 200 kg, t. y. dvigubai daugiau nei raketa „Vihkr“ ir šešis kartus daugiau nei raketa „ATAKA“.

„LMUR“ naudoja ne lazerinį valdymą, o termovizinio vaizdo ir palydovinės navigacijos derinį. Tiesioginio šaudymo režimu operatorius užfiksuoja termovizorinį taikiklį į taikinį ir paleidžia ugnį (sistema panaši į JAV nešiojamosios prieštankinės raketos „Javelin“). Tačiau norėdamas atakuoti didesniu atstumu, operatorius gali paleisti raketą iš tolimesnio atstumo į nurodytas koordinates, tada raketos termovizoriniumi taikikliu surasti ir užfiksuoti taikinį.

Kaip straipsnyje apie „LMUR“ pažymi gynybos analitikų bendrovės „Oryx“ atstovas Stijnas Mitzeris, šis raketų tipas pirmą kartą buvo pastebėtas Ukrainoje praėjusių metų birželį, kai viena raketa pataikė į pastatą, greičiausiai iš sraigtasparnio „Mi-28“. Atrodo, kad vėlesni smūgiai šia raketa taip pat buvo suduoti tik pastatams, kurie buvo pripažinti didelės vertės taikiniais.

Tačiau, anot „Forbes“, rusų gebėjimas identifikuoti taikinius kelia abejonių – Rusijos gynybos ministerija paskelbė vieną vaizdo įrašą, kuriame teigiama, kad raketa „LMUR“ buvo smogta į pastatą, kuriame buvo dvi HIMARS transporto priemonės, – tačiau mažai tikėtina, kad šie du karinės technikos vienetai buvo nugabenti į pastato antrą aukštą, į kurį būtent ir buvo nukreipta raketa.

Prieš kontrpuolimą „Oryx“ užfiksavo smūgius raketa „LMUR“ į 43 pastatus, 6 tiltus, 2 sunkvežimius ir 5 šarvuočius. Dabar, kai raketos pradėtos naudoti kartu su itin pajėgiu atakos sraigtasparniu „Ka-52“, jos naudojamos pagal numatytą prieštankinę paskirtį.

NATO ir ypač JAV kariuomenė prieštankinių sraigtasparnių koncepciją sukūrė Šaltojo karo metais. Anot „Forbes“, dėl savo mobilumo ir gebėjimo smogti iš atokiau esančių atstumų sraigtasparniai idealiai tinka atremti šarvuočių puolimą.

Naujų „Ka-52M“ su „LMUR“ dislokavimas rodo, kad rusai deda visas pastangas, kad sulėtintų Ukrainos puolimą. Vis dėlto, vienos raketos kaina viršija 220 tūkst. dolerių, todėl „LMUR“ trūksta ir, kai kuriais skaičiavimais, jų nupirkta tik 200–300 vienetų, rašo „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.