Ekspertai: ukrainiečiai Maskvą atakuoja „skraidančiais bebrais“

Ekspertai teigia, kad Ukraina prieš Maskvą galimai naudoja naują bepilotį – ir Ukrainos karinių dronų veiksmų pasekmės jaučiamos net ir Rusijos sostinės širdyje.

 2023 m. rugpjūčio 1 d. specialiosios tarnybos po pranešimo apie dronų ataką dirba Maskvoje, prie apgadinto Maskvos tarptautinio verslo centro („Moskva City“) biurų pastato.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 2023 m. rugpjūčio 1 d. specialiosios tarnybos po pranešimo apie dronų ataką dirba Maskvoje, prie apgadinto Maskvos tarptautinio verslo centro („Moskva City“) biurų pastato.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-08-01 19:53

Atvirųjų žvalgybos šaltinių ataskaitose teigiama, kad Ukrainos bepiločiai lėktuvai „Bober“ (liet. „Bebras“) gali būti atsakingi už neseniai įvykdytus išpuolius prieš Maskvą, dėl kurių Kremlius kaltina Kijevą.

Ukraina retai prisiima oficialią atsakomybę už dronų smūgius Rusijos teritorijoje, tačiau Ukrainos pareigūnai kartais tokius įvykius mini socialiniuose tinkluose. Pavyzdžiui, prezidentas Volodymyras Zelenskis savo naktiniame pranešime sekmadienį nesakė, kad Kijevas surengė naujausias atakas, bet pareiškė, kad „pamažu karas grįžta į Rusijos teritoriją“ – ir kad tai yra „neišvengiamas, natūralus ir visiškai teisingas procesas“.

Apie „Bebrą“ žinoma nedaug, tačiau ekspertai iš filmuotos medžiagos ištraukė viską, ką galėjo.

Atrodo, šie ukrainiečių dronai savo svoriu ir dydžiu iš esmės panašūs į Irano gaminamus „Shahed“. Pasak Londone įsikūrusio analitinio centro Karališkojo Jungtinių tarnybų instituto (angl. Royal United Services Institute, RUSI) vyresniojo mokslinio bendradarbio Justino Bronko, pastarieji iranietiški bepiločiai Rusijoje dar vadinami „Geran-2“, ir Kremlius juos dažnai naudojo taikydamasi į Ukrainą.

„Iš turimų nuotraukų ir vaizdo įrašų matyti, kad prieš Maskvą naudojami dronai savo svoriu ir dydžiu prilygsta „Shahed“, nors jų sparnų plotis šiek tiek didesnis“ – „Newsweek“ sakė RUSI ekspertas.

Jis pridūrė, kad „Bebras“, atrodo, turi palyginti nedidelį benzininį variklį – tačiau manoma, kad jo veikimo nuotolis viršija 1000 kilometrų.

Ekspertai „Bebrą“ apibūdina kaip kanardo („anties“) tipo orlaivį, turintį nedidelį priekinį sparną, įtaisytą priešais pagrindinį sparną – todėl, pasak JK dronų eksperto Steve'o Wrighto, jis yra „labai savitos formos“. „Bebras“ skrenda ir labai lėtai, ir labai stabiliai – o didžiausias dėmesys skiriamas nuotoliui.

Iš šiuo metu turimos filmuotos medžiagos matyti, kad dronas turi vidaus degimo variklį, sraigtą ir važiuoklę – o tai rodo, kad jis paleidžiamas į orą nuo asfalto, nurodo S. Wrightas.

Panašūs bepiločiai (ar bent jau sudedamosios „Bebro“ konstrukcijos dalys) egzistuoja jau daugelį metų – nors nėra jokių požymių, kad tokio pavidalo „Bebrai“, kokie buvo pastebėtas virš Maskvos, būtų buvę naudojami prieš prasidedant plataus masto karui Ukrainoje 2022 m. vasarį, teigia analitikai.

Mažiau aišku, kaip gerai „Bebrai“ sugeba susidoroti su navigacijos trikdžiais – tai, ką puikiai sugeba „Shahed“. Irano sukurti bepiločiai orlaiviai naudoja kelių rūšių navigaciją, sako J.Bronkas, todėl elektroninis trukdymas jų atžvilgiu yra mažiau veiksmingas.

Anksti sekmadienį Kremlius pranešė, kad Maskvą atakavo trys Ukrainos bepiločiai. Rusijos Gynybos ministerija nurodė, kad vieną jų numušė priešlėktuvinės gynybos sistemos Maskvos vakaruose, o dar du bepiločiai orlaiviai buvo nuslopinti elektroninės kovos priemonėmis.

Šie dronai „prarado kontrolę“ ir nukrito į negyvenamąjį pastatą, nurodė Rusijos vyriausybė. Per sekmadienio atakas „šiek tiek apgadinti“ du biurų pastatai, sakė Maskvos meras Sergejus Sobjaninas.

Pataikymas į tokius pastatus neatitinka Ukrainos karinės doktrinos – ir rodo, kad prieš bepiločius orlaivius veikė dideli trukdžiai, aiškina J. Bronkas. Tačiau vis dėlto pasiektas „sąmoningas psichologinis poveikis“, kad karas pasiekė Rusijos sostinę ir Rusijos gyventojus, pastebi jis.

„Bebrai“ tikrai gali būti paveikti elektroninio trukdymo sistemomis, priduria S. Wrightas – tačiau jei net vienas ar du bepiločiai išvengtų tokių gynybos priemonių, operatoriui tai jau būtų „didžiulė pergalė“.

Ateityje, kaip ir „Shahed“ atveju, šie dronai greičiausiai bus naudojami daug didesniais būriais, kad įveiktų oro gynybą, mano S. Wrightas.

Parengta pagal „Newsweek“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.