Paaiškėjo: senovinio ginklo dalis nukaldinta iš nežemiško metalo

XIX a. pabaigoje archeologai bronzos amžiaus gyvenvietėje Mörigene (Šveicarijoje) aptiko strėlės antgalį. Nuo to laiko šis 3000 metų senumo artefaktas yra Berno istorijos muziejaus kolekcijos dalimi.

 Nauja analizė atskleidė, kad šis daiktas nėra paprastas strėlės antgalis – jis pagamintas iš meteorito, kuris į Žemę nukrito prieš 3500 metų.<br> T. Schüpbacho nuotr.
 Nauja analizė atskleidė, kad šis daiktas nėra paprastas strėlės antgalis – jis pagamintas iš meteorito, kuris į Žemę nukrito prieš 3500 metų.<br> T. Schüpbacho nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 4, 2023, 9:06 AM

Dabar nauja analizė atskleidė, kad šis daiktas nėra paprastas strėlės antgalis – jis buvo pagamintas iš meteorito, kuris į Žemę nukrito prieš 3500 metų, teigiama tyrime, paskelbtame žurnalo „Journal of Archaeological Science“ rugsėjo mėnesio numeryje.

„Iš išorės jis atrodo kaip tipiškas strėlės antgalis, padengtas rūdimis, – pasakoja pagrindinis tyrimo autorius ir Berno gamtos istorijos muziejaus mineralogijos bei meteoritų skyriaus vadovas ir kuratorius Beda Hofmanas. Atlikta analizė parodė, kad „vis dar yra išlikę daug metalo“, sakė jis.

Keletas metodų, įskaitant rentgeno tomografiją (kompiuterinį atvaizdavimą) ir gama spektrometriją (gama spinduliuojančių radioaktyviųjų medžiagų aptikimo procesą), parodė, kad į saują telpančiame strėlės antgalyje yra ne tik aliuminio-26 izotopų, kurių natūraliai Žemėje nėra, bet ir geležies bei nikelio lydinio pėdsakų, atitinkančių meteoritus.

Analizė taip pat atskleidė šlifavimo žymes, likusias nuo to, kai meteoritas buvo formuojamas į strėlės antgalį – ir dervos, kuri tikriausiai buvo naudojama antgaliui prie strėlės koto pritvirtinti, liekanas, rašoma pranešime.

Iš pradžių mokslininkai manė, kad artefaktas susijęs su 170 000 metų senumo Tvanbergo meteoritų radimviete, esančia mažiau nei už 8 km nuo gyvenvietės. Tačiau tolesni tyrimai atskleidė, kad nikelio ir germanio (cheminio elemento) koncentracija strėlės antgalyje nesutapo.

„Tai nebuvo iš meteorito, iš kurio įtariau, kad jis yra padaryta“, – apie artefaktą, kuris sveria apie tris gramus ir yra šiek tiek didesnio nei 3 cm ilgio, sakė B. Hofmanas

Jis ir kolegos pasitikrino geologinėje duomenų bazėje, kuri atskleidė, kad už daugiau nei 2250 km esančioje Kaalijarvo meteorito radimvietėje Estijoje rasta panašių metalų, kaip ir artefakte – ir kad strėlės antgalis yra iš 1800 kg sveriančio meteorito, teigiama pranešime.

Tai leido mokslininkams padaryti išvadą, kad strėlės antgaliu greičiausiai kažkada buvo prekiaujama.

„Gerai užfiksuota, kad bronzos amžiuje prekyba vyko dideliais atstumais, – aiškina B.Hofmanas. – Šie senovės žmonės greičiausiai žinojo, kad kai 1500 m. pr.m.e. ten įvyko smūgis, medžiaga buvo brangi ir turėjo vertę“.

Net ir šiandien meteoritinių strėlių antgalių pasitaiko itin retai – 22 vietovėse Eurazijoje ir Afrikoje rasti tik 55 žinomi objektai.

Nuo 2024 m. vasario 1 d. iki 2025 m. balandžio 25 d. strėlės antgalis bus eksponuojamas Berno istorijos muziejuje.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.