Perkame pirmąjį išmanųjį telefoną vaikui: 4 aspektai, į kuriuos būtina atkreipti dėmesį

Pasiruošimo mokyklai sezonas šiemet daugeliui vaikų neapsieis ne tik be kuprinės, sąsiuvinių bei pieštukų, bet ir be pirmojo išmaniojo. Tačiau tėvų galvose neabejotinai knibžda dvejonės, kokį telefoną pasirinkti, ką įvertinti prieš perkant ir ar apskritai toks daiktas jų vaikui yra reikalingas. Ekspertai ragina šio įrenginio nepirkti spontaniškai ir pateikia keturis svarbiausius aspektus, į kuriuos vertėtų atsižvelgti prieš mažajam atveriant vartus į mobilųjį ryšį.

Pasiruošimo mokyklai sezonas šiemet daugeliui vaikų neapsieis ne tik be kuprinės, sąsiuvinių bei pieštukų, bet ir be pirmojo išmaniojo.<br>123rf nuotr.
Pasiruošimo mokyklai sezonas šiemet daugeliui vaikų neapsieis ne tik be kuprinės, sąsiuvinių bei pieštukų, bet ir be pirmojo išmaniojo.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 9, 2023, 10:22 AM

„Priežasčių, kodėl vaikui reikėtų išmaniojo, ilgai galvoti nereikia. Jis padeda tėvams rūpintis savo atžalos saugumu, stebint jo buvimo vietą, prireikus leidžia susisiekti ir praverčia mokymosi procese. Vis dėlto svarbu suprasti, kad vaiko poreikiai smarkiai skiriasi nuo suaugusiojo, todėl renkantis pirmąjį telefoną reikia įvertinti jaunuolio amžių, svarbiausius įsigijimo motyvus ir visa tai protingai subalansuoti su turimu biudžetu. Šis išmanusis vaiko gyvenime greičiausiai nebus paskutinis, todėl nėra prasmės su juo persistengti“, – teigia „Telia“ telefonų kategorijos vadovė Rimantė Marcišauskienė.

Ar tikrai reikia telefono?

Atsakant į klausimą, nuo kokio amžiaus vaikui galima patikėti nuosavą išmanųjį, daugelio specialistų nuomonės išsiskiria. Vieni jį ragina nupirkti sulaukus 10 m., kiti skatina palaukti bent jau iki 13–14 m. Visgi nemaža dalis tėvų dėl būtinybės koordinuoti pasiėmimą iš mokyklos ar keliones į būrelius apie šį įrenginį susimąsto ir kur kas ankstesniame amžiuje. Bet daugeliu atvejų šiuos poreikius gali patenkinti ir paprastesnis įrenginys.

„Vaikiškas išmanusis laikrodis pradinukui yra lyg aukso viduriukas tarp kur kas brangiau kainuojančio išmaniojo telefono, kurį mažasis galėtų pamesti ar sudaužyti, ar kokio nors GPS sekiklio, kuris suteiktų galimybę stebėti vaiko buvimo vietą, bet reikalui esant neleistų su juo pasikalbėti. Pavyzdžiui, šios vasaros „Telia“ pardavimų hitas „Gudrutis Super-G Active Pro“ dėl įmontuotos priekinės kameros leidžia skambinti ne tik balso skambučiais, bet ir vaizdu, kartu tėvų išmaniajame realiu laiku suteikdamas galimybę stebėti, kur yra vaikas. Su tokio tipo prietaisu patenkinami pagrindiniai tėvų poreikiai, o pakankamos brandos išmaniojo telefono turėjimui dar nepasiekęs mažametis apsaugomas nuo įvairių rizikų ir pagundų“, – alternatyvą pateikia R.Marcišauskienė.

Atskirkite poreikius nuo norų

Vaikai yra labai socialios būtybės, todėl pageidavimą turėti išmanųjį neretai gali nulemti ne realus poreikis, o noras pritapti prie bendraamžių. Matydamas kuriuos nors klasės draugus išmaniuosiuose žaidžiančius įtraukiančius žaidimus, mažasis natūraliai norės to paties, tačiau tai ne visada turėtų būti pagrindas šio įrenginio įsigijimui.

Vienas „New York Times“ asmeninių finansų tvarkymo rubrikos autorių Ronas Lieberis pataria vaikui nuo mažų dienų aiškinti, kad pirkinius įsigyjame tada, kai jie yra būtini. Jei mažasis turi nuosavą kompiuterį, planšetę ar retkarčiais gali pasinaudoti tėvų išmaniuoju, lygiavimasis į kitus vaikus ar žaidimai neturėtų būti brangaus telefono įsigijimo motyvas. Šis prietaisas turėtų būti perkamas tik tada, kai jis reikalingas ryšio palaikymui, mokymuisi ar būreliams, ir tik toks, kad patenkintų jų poreikius. Išmaniojo galimybių nepakankant pramogoms, tai vaikui gali veikti kaip paskata mokytis taupyti ar galingesnio modelio nusipelnyti geresniais mokymosi rezultatais.

Pernelyg neišlaidaukite, bet ir nepirkite paties pigiausio

Pasak „Telia“ atstovės, kad ir kaip pasitikėtume savo vaiku, pirmasis jo išmanusis niekada neturėtų būti brangus. Mažamečiai paprastai neturi daiktų saugojimo įgūdžių, todėl linkę telefonus pamesti ar sugadinti. Be to, jie vargiai gebės įvertinti pažangiausias kamerų galimybes ir išskirtines produktyvumo funkcijas, kurias įprastai siūlo aukščiausios klasės modeliai. Kita vertus, tėvams nepatartina žvalgytis ir žemiausioje išmaniųjų lentynoje, nes šiais laikas vaiko telefonas, esant poreikiui, turėtų leisti sklandžiai atlikti namų darbus skaitmeninėje erdvėje, dalyvauti vaizdo skambučiuose ir naudotis įvairiomis programėlėmis.

„Užuot savo atžalai pirkus brangesnį telefoną ilgiems metams į priekį, geriausia taikytis į vidurinę klasę, apsisaugant nuo itin skaudžiai per piniginę kertančių remonto išlaidų ir kitų nemalonių netikėtumų. Tarp idealiai vaikams tinkančių modelių galima paminėti galingais lustais ir itin ištverminga baterija pasižyminčius „Xiaomi Redmi 12 Pro 5G“ ir „Xiaomi Poco X5 5G“ bei IP67 atsparumu vandeniui ir itin ryškiais ekranais aprūpintus „Samsung Galaxy A34 5G“ bei „Galaxy A54 5G“. Visi čia išvardinti modeliai taip pat palaiko 5G ryšį, užtikrinantį įrenginio ilgaamžiškumą ir geresnes komunikacijos galimybes“, – detalizuoja išmaniųjų telefonų ekspertė.

R.Marcišauskienė taip pat atkreipia dėmesį, kad jeigu vaikas išreiškia norą turėti būtent „Iphone“ telefoną, galima rinktis ir atnaujintus telefonus, kurie išlaiko kainos ir kokybės santykį.

Pagalvokite ir apie mobilųjį ryšį

Perkant pirmąjį išmanųjį, nereikėtų pamiršti ir mobiliojo ryšio paslaugų. Tam, kad vaikas galėtų susisiekti su artimaisiais, būtinas bent jau minimalus pokalbių ir SMS žinučių planas, o norint stebėti vaiko buvimo vietą ar su juo bendrauti susirašinėjimo programėlėmis – ir pakankamas mobiliojo interneto duomenų kiekis.

Optimaliausia jaunuolio mobiliojo ryšio kelionę pradėti nuo išankstinio mokėjimo SIM kortelės, kuri apsaugo nuo neplanuotų išlaidų, bet garantuoja kokybišką ryšį. Vaikui augant, išmokus atsakingai naudotis telefonu ir nepiktnaudžiauti papildomai užsakomomis paslaugomis, jo numerį galima nesunkiai perkelti į reguliarųjį abonentą, kuris palengvins atsiskaitymą už mobiliojo ryšio paslaugas ir suteiks platesnes galimybes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.