5G pagerins tiesioginio vaizdo kokybę: suteiks ir daugiau galimybių „TikTok“, „Twitch“ bei kitoms platformoms

Per pastaruosius kelerius metus išaugo naudojimasis įvairiomis nuotolinių vaizdo konferencijų platformomis, o vis populiaresnės tampa ir tiesioginio vaizdo dalijimosi (angl. „streaming“) platformos. Ekspertas tikina, kad naujosios kartos 5G ryšys suteiks dar daugiau galimybių ir pakeis vaizdą, matomą išmaniųjų prietaisų ekranuose: pagerės vaizdo skambučių, konferencijų kokybė, o skirtumą pajaus ir tokių platformų, kaip „TikTok“ bei „Twitch“ naudotojai bei kūrėjai.

Ekspertas tikina, kad naujosios kartos 5G ryšys suteiks dar daugiau galimybių ir pakeis vaizdą, matomą išmaniųjų prietaisų ekranuose: pagerės vaizdo skambučių, konferencijų kokybė, o skirtumą pajaus ir tokių platformų, kaip „TikTok“ bei „Twitch“ naudotojai bei kūrėjai.<br>123rf iliustr.
Ekspertas tikina, kad naujosios kartos 5G ryšys suteiks dar daugiau galimybių ir pakeis vaizdą, matomą išmaniųjų prietaisų ekranuose: pagerės vaizdo skambučių, konferencijų kokybė, o skirtumą pajaus ir tokių platformų, kaip „TikTok“ bei „Twitch“ naudotojai bei kūrėjai.<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-08-17 10:13

Pagerins vaizdo skambučius

Tie, kas jau išbandė naujosios kartos 5G ryšį, žino, kad jis užtikrina gerokai greitesnę ir patogesnę naršymo patirtį, suteikia didesnę duomenų perdavimo spartą ir patikimumą. Vienas iš pagrindinių 5G privalumų yra tai, kad ryšys užtikrina daug didesnį duomenų srauto pralaidumą nei 4G, kuris šiuo metu yra daugumos išmaniųjų įrenginių standartas. Tai gali suteikti naudos tokioms itin dažnai naudojamoms vaizdo konferencijų platformoms, kaip „Zoom“, „Microsoft Teams“, „Google Meets“, taip pat „Messenger“, „WhatsApp“ ir kitoms.

„Duomenų srauto pralaidumas – tai duomenų kiekis, kurį galima perduoti arba priimti per tam tikrą laiką. Didesnis pralaidumas reiškia greitesnį ir sklandesnį vaizdo transliavimą, kuris yra labai svarbus, pavyzdžiui, vaizdo konferencijoms. Naudojantis 5G galima mėgautis didelės raiškos vaizdo įrašais be striginėjimo, pikselizacijos ar iškraipymų. Taip pat galima lengvai ir greitai dalytis dideliais failais, prezentacijomis ir dokumentais“, – sako „Tele2“ tinklo planavimo ir strategijos vadovas dr. Evaldas Stankevičius.

Dar vienas 5G privalumas – mažesnis duomenų siuntimo ir gavimo uždelsimas. Anot eksperto, vėlavimas gali turėti įtakos vaizdo konferencijų kokybei ir patikimumui, nes dėl jo gali sutrikti garso ir vaizdo sinchronizacija arba atsirasti ryšio spragų ir pertrūkių. Mažesnis vėlavimas reiškia, kad vaizdo konferencijos vyksta operatyviau ir realiuoju laiku, o tai ypač svarbu tuomet, kai skambučio metu būtinas interaktyvumas ir bendradarbiavimas. 5G ryšys suteikia galimybę sklandžiai ir natūraliai bendrauti, nesijaudinant dėl vėlavimo ar aido.

Pasak dr. E.Stankevičiaus, 5G taip pat išplečia judriojo ryšio tinklo paslaugų aprėptį ir prieinamumą: „5G naudoja įvairių dažnių juostų derinį, įskaitant milimetrines bangas (mmWave), kurios gali užtikrinti itin didelę spartą ir didelį pajėgumą, tačiau jų veikimo spindulys yra ribotas ir jas gali blokuoti kliūtys. Šiam iššūkiui įveikti 5G taip pat naudoja žemesnio nei 6 GHz dažnio dažnių juostas, kurios gali aprėpti didesnius plotus ir prasiskverbti pro pastatus bei sienas. Be to, 5G išsiskiria nedidelėmis bazinėmis stotimis, kurias galima įrengti įvairiose mažiau pasiekiamose vietose ir taip sustiprinti signalą.“

Daugiau galimybių kūrėjams

Visos naujosios kartos ryšio charakteristikos leidžia juo naudojantis kokybišku vaizdu dalintis nuosekliau ir iš daugiau vietų. Vaizdo kokybė pagerės ne tik atliekant vaizdo skambučius, bet ir žiūrint tiesiogines vaizdo transliacijas ar norint tiesioginį vaizdą patiems transliuoti didelei auditorijai.

Tai itin aktualu tiems, kurie naudojasi tokiomis platformomis, kaip „TikTok“ ar „Twitch“ – vartotojams 5G užtikrins mažesnę transliacijų delsą ir aukštą vaizdo kokybę, o kūrėjams – daugiau galimybių interaktyviam turiniui. Anot eksperto, šių platformų kūrėjams 5G ryšys padės kurti labiau įtraukiantį turinį, nes leis greičiau ir sklandžiau tiesioginio vaizdo dalijimosi metu bendrauti su žiūrovais, perduoti jiems itin didelės raiškos 4K vaizdus.

„Be to, 5G leis dar paprasčiau įtraukti tokias technologijas, kaip papildyta ar virtuali realybė. Tai gali būti itin aktualu jaunajai kartai, kuri ne tik daugiau laiko praleidžia tokiose platformose, bet ir jas paverčia savo darbu. Palanku ir tai, kad 5G ryšys prieinamas ir jaunimo dažniau naudojamose išankstinio mokėjimo kortelėse – pavyzdžiui, jau veikia ir „Pildyk“ tinkle“, – sako dr. E.Stankevičius.

Jis priduria, kad 5G užtikrins ir didesnį tokių platformų saugumą ir privatumą. 5G naudoja pažangius šifravimo ir autentifikavimo metodus, kad apsaugotų duomenis ir naudotojų tapatybę. 5G taip pat leidžia naudoti tinklo skaidymo metodą, gali užtikrinti vaizdo dalijimuisi skirtus ir izoliuotus išteklius, taip užtikrinant optimalų našumą ir saugumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.