Patarimai statantiems namus: projektuodami židinį, galvokite apie WiFi stotelę – vėliau bus brangiau

Projektuojant ir statant gyvenamuosius namus paprastai didelis dėmesys skiriamas inžineriniams tinklams – elektros instaliacijos, vandentiekio, šildymo sprendimams. Tačiau namo projektavimo metu dažnai pamirštama pagalvoti apie interneto sistemas. „Telia“ ekspertai pataria: laiku suprojektuoti tinklo įvadai padės išvengti brangių apdailos darbų vėliau, o kabelių name reikės, net jei jūs kaip pagrindinį internetą naudosite mobilųjį ryšį.

Projektuojant ir statant gyvenamuosius namus paprastai didelis dėmesys skiriamas inžineriniams tinklams – elektros instaliacijos, vandentiekio, šildymo sprendimams. Tačiau namo projektavimo metu dažnai pamirštama pagalvoti apie interneto sistemas.<br>123rf nuotr.
Projektuojant ir statant gyvenamuosius namus paprastai didelis dėmesys skiriamas inžineriniams tinklams – elektros instaliacijos, vandentiekio, šildymo sprendimams. Tačiau namo projektavimo metu dažnai pamirštama pagalvoti apie interneto sistemas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 17, 2023, 11:34 AM, atnaujinta Aug 22, 2023, 9:05 AM

Apie interneto įvadą ir laidus verta pagalvoti prieš apdailą

Anot „Telia“ tinklo kokybės padalinio vadovo Antano Vindašiaus, nors dalis žmonių dar rinkdamiesi namui sklypą pasidomi, ar į statinį bus galima atvesti šviesolaidinį internetą, ar vietovėje yra patikimas mobiliojo interneto ryšys. Tačiau, eksperto teigimu, vien to nepakanka. Tam tikrus darbus svarbu atlikti namo projektavimo ir statybų etape.

„Visų pirma, dar projektuojant statinį svarbu nusimatyti vietą optinio kabelio įvadui. Apie tai pagalvojus iš anksto, o ne tuomet, kai jau įrenginėjamas namų interjeras, galima sutaupyti nemažai pinigų ir laiko. Kitu atveju gali tekti vietomis ardyti naujai įrengtą apdailą ir nusiteikti papildomiems remonto darbams. Iš anksto būtina nusimatyti ir vidinį laidinį tinklą. Tam nereikės didelių investicijų, o iš anksto suprojektuotos vietos maršrutizatoriui, Wi-Fi stotelei, interneto televizijai, apsaugos kameroms, įvairioms išmanių namų sistemoms, nuotolinio darbo vietoms leis išvengti rūpesčių dėl ryšio kokybės ateityje“, – sako A.Vindašius.

Kokybiškam 5G ryšiui taip pat reikės laidų

A.Vindašiaus teigimu, projektuojant namus iš anksto reikėtų pasirūpinti ne tik elektros, bet ir interneto laidais. Net jei galimybės įsirengti šviesolaidinį internetą vietovėje nėra, ir dėl to planuojama naudotis mobiliojo interneto sprendimais, apsieiti be UTP tipo interneto kabelio, norint užtikrinti kokybišką ryšį, greičiausiai nepavyks. Eksperto teigimu, šiuolaikiniai A+ ir A++ energinio naudingumo klasės namai leidžia užtikrinti didesnį namo ekonomiškumą ir tvarumą, tačiau tuo pačiu nėra labai draugiški mobiliajam ryšiui ir radijo bangoms, todėl laidinė infrastruktūra yra išties svarbi.

„Geriausia alternatyva šviesolaidiniam internetui šiandien yra 5G mobilusis ryšys. Patikimiausias būdas juo aprūpinami namus – fiksuota bevielio interneto prieiga. 5G imtuvas įrengiamas lauke, o interneto ryšys į namuose esančią Wi-Fi stotelę perduodamas UTP kabeliu. Tad, nebent būsimiesiems gyventojams yra patraukli šviežiai įrengto namo sienų gręžiojimo perspektyva, būtina iš anksto pasirūpinti interneto laidų išvedimu į lauką. Tuomet 5G ryšys namuose bus išties kokybiškas, o jo įrengimas itin paprastas“, – pažymi A.Vindašius.

Svarbu neapriboti savo galimybių ateityje

Įrenginėjant laidų infrastruktūrą interneto ryšiui A.Vindašius pataria rinktis 6 kategorijos UTP kabelius. Nors šiandien kol kas pakaktų ir žemesnių kategorijų kabelio, tačiau, norint neapriboti savo galimybių ateityje, verta rinktis naujesnius sprendimus. Šeštos kategorijos UTP kabelis gali palaikyti 2 Gb/s, 5 Gbps, 10 Gb/s ar net didesnę interneto spartą. 2 Gb/s greitaveikai „Telia“ jau dabar rekomenduoja naudoti 6E kategorijos kabelį. Interneto spartai didėjant jis taps standartu.

„Taip pat svarbu iš anksto apgalvoti vietą Wi-Fi stotelei. Jai geriausia rinktis kuo atviresnę ir kuo arčiau gyvenamųjų patalpų centro esančią vietą. Dažnai gyventojai siekia Wi-Fi stotelę kuo labiau paslėpti – pavyzdžiui, įrengia ją koridoriuje, drabužinėje, apstato baldais. Tačiau bet kokios fizinės kliūtys slopina ryšį. Kokybiškas interneto ryšys šiandien yra būtinybė, todėl Wi-Fi stotelei namuose reikėtų nepabijoti paskirti garbingos vietos – pavyzdžiui, atviro tipo svetainėje. Jei namas yra pakankamai didelis gali prireikti kelių Wi-Fi prieigos taškų“, – pažymi A.Vindašius.

Eksperto teigimu, telekomunikacijų atžvilgiu idealus namas yra tas, kuris turi gerai apgalvotą ir šiandienos poreikiams pritaikytą laidinę bei bevielę infrastruktūrą. Ja pasirūpinus iš anksto, kils mažiau rūpesčių namą įsirengus, o tinkamiausi interneto sprendimai bus įdiegti ir veiks sklandžiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.