Unikalūs Ukrainos ginklai – teigia, kad tai yra visiškai nauja karinės pramonės sritis

Unikalūs antžeminiai dronai Ukrainoje jau kuriami ir naudojami tikromis kovinėmis sąlygomis, o likusi pasaulio dalis tokias technologijas tik pradeda įvaldyti.

„Fantom“ – Ukrainos daugiafunkcė taktinė nepilotuojama atakos mašina, ginkluota 12,7 mm kulkosvaidžiu.<br>Wikimedia commons.
„Fantom“ – Ukrainos daugiafunkcė taktinė nepilotuojama atakos mašina, ginkluota 12,7 mm kulkosvaidžiu.<br>Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 18, 2023, 8:54 PM

„Defense Express“ vyriausiasis redaktorius Olegas Katkovas atkreipė dėmesį į tai, kad antžeminiai dronai yra visiškai nauja karinės pramonės sritis.

„JAV pajėgose buvo įdomus projektas su robotine platforma, bet ji buvo ne kovinė“, – pabrėžė O.Katkovas. – „Ji turėjo tiesiog gabenti krovinius, padėti pėstininkų būriui. Jie pradėjo ją naudoti, bet tai – daugiau eksperimentas.“

Žurnalisto teigimu, Ukraina viena pirmųjų pasaulyje pradėjo gaminti antžeminius karinius robotus. Pirmieji tikri bandymai atlikti 2021 m. – tai reiškia, kad Ukraina šioje srityje pirmauja, bet, aišku, robotai dar nepakeitė karybos.

Ukrainos antžeminiai dronai negali būti savarankiškas kovinis vienetas, nes kol kas jų konstrukcija ir techninės galimybės to neleidžia. Koviniai robotai mūšio lauke susiduria su problemomis:

  • operatoriui sunku įvertinti reljefą prasto matomumo sąlygomis. Pavyzdžiui, važiuojant per aukštą žolę lengva netyčia nukreipti droną į tranšėją, nes kameros yra tik 30–50 cm aukštyje;
  • sunku rasti balansą tarp slaptumo – kuriam reikia mažo, žemo profilio roboto – ir techninių roboto galimybių;
  • valdyti antžeminį robotą dideliu atstumu yra sunkiau nei droną, nes signalą pertraukia nelygus reljefas, medžiai.

Anot Olego Katkovo, nekoviniai kariniai robotai jau naudojami – pavyzdžiui, savaeigiai neštuvai padeda evakuoti sužeistuosius.

Bet ir kovinių robotų perspektyvos Ukrainoje yra puikios. Pavyzdžiui, dar 2016 m. pirmą kartą pademonstruotas „Fantom“, kurį sukūrė „SpecTechnoExport“ yra dėmesio vertas šarvuotas robotas.

Jo maksimalus greitis siekia 38 km/val., maksimalus veikimo nuotolis – 20 kilometrų. „Fantom“ robotas gali nešti iki 350 kg sveriantį krovinį. Jis gali būti ginkluotas 12,7 mm kulkosvaidžiu, taip pat galvojama ir apie prieštankinės raketos montavimą ant šios platformos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.