Galingiausias Ukrainos tolimojo nuotolio ginklas – kas slypi už rusus bauginančios raketos?

Ukrainiečiai galingiausiu savo tolimojo nuotolio ginklu pavertė aštuonių tonų svorio raketą „5V28“, kurią Sovietų Sąjungos amunicijos biuras sukūrė amerikiečių branduoliniais ginklais ginkluotiems bombonešiams numušti, rašo „Forbes“.

„S-200“ paleidimo įrenginys ir raketa (kairėje).<br>Wikimedia commos asociatyvinė nuotr.
„S-200“ paleidimo įrenginys ir raketa (kairėje).<br>Wikimedia commos asociatyvinė nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 21, 2023, 9:33 PM

Buvęs JAV gynybos kontraktų valdymo agentūros kokybės auditorius T.Telenko iškėlė teoriją, kad galbūt Ukrainos technikai pakeitė ant „5Vs8“ sumontuotą radarą kitu – modernios „žemė-oras“ raketos „Grom-2“ radaru.

„Grom-2“ – kurią Ukrainos įmonė „KB Pivdenne“ kuria kaip pakaitalą Ukrainos turimoms balistinėms raketoms „Tochka-U“ – yra vienos pakopos kietojo kuro raketa, kurios veikimo nuotolis siekia 500 km, o raketoje sumontuotas milimetrinių bangų radaras turėtų leisti raketai tiksliai keisti skrydžio trajektoriją, kai ji skrieja link taikinio.

„5V28“ neabejotinai turi vietos kompaktiškam „Grom-2“ radarui“, – rašė T.Telenko socialiniame tinkle „Twitter“. T.Telenko pridūrė, kad įdiegus naująjį radarą, į raketą taip pat būtų galima prikrauti šimtus kilogramų sprogmenų.

Turint modernų radarą ir sunkesnę kovinę galvutę, senosios „5V28“ – kurių šimtus Ukrainos karinės oro pajėgos išleido į atsargą 2013 m. – tampa galingais antžeminiais ginklais. Raketos veikimo nuotolis siekia apie 400 km – jei tikėti daugeliu šaltinių, arba apie 600 km – jei tikėti panikuojančiais Rusijos propagandistais, teigia „Forbes“.

Bet kokiu atveju „5V28“ gali kelti grėsmę Rusijos pajėgoms visoje okupuotoje Ukrainoje ir Rusijos gilumoje. Liepos 28 d. ukrainiečių „5V28“ vos nepasiekė Rusijos bombonešių bazės Taganronge, 30 km nuo sienos su Ukraina.

Dar trimis savaitėmis anksčiau „5V28“ susprogdino pramoninį objektą Brianske, Rusijoje, maždaug už 180 km nuo Ukrainos sienos.

Ir nors Kremlius tvirtino, kad yra numušęs „5V28“, yra rimtų priežasčių tuo abejoti, teigė „Forbes“.

„Rusai nuolat tvirtina, kad „5V28“ raketos buvo numuštos, tačiau nepateikia jokios įtikinamos filmuotos medžiagos su akivaizdžiais įrodymais“, – aiškino T.Telenko.

Anot „Forbes“, dauguma oro gynybos sistemų sunkiai pataikytų į atskriejančią „5V28“, kuri, pasiekusi maksimalų 4 machų greitį, savo maksimalų nuotolį gali įveikti vos per penkias minutes.

Net ir geriausioms JAV oro gynybos sistemoms turi šiek tiek pasisekti, kad pataikytų į tokiu greičiu skriejančią raketą – nors reikia pažymėti, kad Ukrainos karinės oro pajėgos sėkmingai naudojo amerikiečių gamybos raketas „Patriot“, kad perimtų rusiškas raketas „Kinžal“, kurios, kaip pranešama, skrieja didesniu nei 5 machų greičiu, rašo „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.