FIBA pasaulio krepšinio čempionatas: padovanokite sau ypatingus įspūdžius

FIBA pasaulio krepšinio čempionatas sutraukia minias aistruolių, kurie nekantrauja stebėti varžybas, sulaukti džiuginančių, triuškinančių pergalių. Šį malonumą visad sustiprina įtraukiančio vaizdo kokybė. Būtent dabar pats metas ja pasirūpinti. Rinkoje dėl vaizdo kokybės varžosi du prietaisai – televizorius ir projektorius.

Miegamajam ar svetainei rekomenduojama rinktis nuo 55 ar netgi 65 colių įstrižainės prietaisą.
Miegamajam ar svetainei rekomenduojama rinktis nuo 55 ar netgi 65 colių įstrižainės prietaisą.
Įmanoma atrasti ir tokį variantą kaip Full HD projektorių, gebantį konvertuoti 4K signalą.
Įmanoma atrasti ir tokį variantą kaip Full HD projektorių, gebantį konvertuoti 4K signalą.
DLP tipo projektoriai – laikomi šiuolaikiškesniais ir sudėtingesniais, tinkamesniais puikiai užtamsintoms patalpoms.
DLP tipo projektoriai – laikomi šiuolaikiškesniais ir sudėtingesniais, tinkamesniais puikiai užtamsintoms patalpoms.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 22, 2023, 11:11 AM, atnaujinta Aug 23, 2023, 2:00 PM

Pagerinkite gyvenimo kokybę – suteikite jam ryškių spalvų

Tampa vis akivaizdžiau, kad daugėja žmonių vis ilgesnį laiką praleidžiančių „online“ režimu. Ir tai ne vien tik įprastas naršymas socialinėse medijose, kur tyrimų duomenimis lietuviai atsiranda trečioje vietoje visoje Europoje, tai ir televizijos transliacijų, serialų, filmų žiūrėjimas, „online“ žaidimai bei treniruotės.

Visam tam malonumui patirti norisi įsigyti tikrai tinkamą ir patikimą prietaisą, kuriame derėtų ir vaizdo kokybė, ir inovatyvios šiuolaikinės technologijos, ir patrauklus dizainas, įsiliejantis į kuriamą interjerą. Šios savybės atrandamos tiek televizoriuose, tiek projektoriuose. O štai ką pasirinkti, nuspręsite pasvėrę vienus ar kitus prietaisų aspektus.

Televizoriaus pasirinkimas – įtraukiantis vaizdas bei atsiveriančios pramogų galimybės

Televizorių modelių galima rasti kuo įvairiausių – mažų ir didelių (nuo 20 iki 60 colių ir didesnės ekrano įstrižainės), su sumaniąja „Smart TV“ funkcija ar be jos, turinčius vienas ar kitas raiškos galimybes – HD Ready, Full HD ar 4K., pigių ar brangių (kainuojančių vos 70 Eur ar siekiančių solidžią apie 13 000 Eur sumą). Būtent šie kriterijai kalba apie tai, į ką aktualu atkreipti dėmesį renkantis gaminį.

„Bene pirmasis kriterijus, į kurį atsižvelgiama – televizoriaus įstrižainė. Miegamajam ar svetainei rekomenduojama rinktis nuo 55 ar netgi 65 colių įstrižainės prietaisą. Tik neužmirškite išmatuoti būsimo atstumo tarp ekrano bei Jūsų žiūrėjimo vietos (55 colių įstrižainės televizoriui rekomenduojamas 1,7 m atstumas, 65“ – 2 m, 75“ – 2,3 m, 85“ – 2,6 m),“ – pataria prekybos centro internete „Varlė.lt“ ekspertas Dovydas Demeška.

Kitas svarbus aspektas renkantis šią vaizdo priemonę – raiška. Dažniausiai 55 colių ar didesnis televizorius turi 4K raišką (kitaip 3840×2160 pikselių raišką). Šis formatas tapęs standartu, kadangi dauguma vaizdo transliavimo platformų, pavyzdžiui, YouTube, transliuoja būtent tokios raiškos turinį.

Matricos tipas ne mažesnės svarbos parametras. Nuo jo priklauso vaizdo kokybė – spalvų gylis, kontrastas, žiūrėjimo kampai bei dinaminis diapazonas. Bene labiausiai paplitę – QLED, OLED bei LED tipai.

QLED – tai plokštės, montuojamos beveik aukščiausios klasės televizoriuose. Toks pasirinkimas – laiko patikrinta kokybė už prieinamą kainą. OLED bei LED tipai – aukščiausios klasės technologijos. Televizorių, turinčių tokio tipo matricas, išskirtinumais tampa aukščiausias juodos spalvos lygis, didžiausias kontrastas, pats geriausias tinkamumas HDR turiniui, kadangi geriau išryškina detales tiek šviesoje, tiek tamsoje (dėl šios savybės tai itin efektyvus pasirinkimas filmų žiūrėjimui). Taip pat pažymėtina, jog OLED ekranai – tai ploni ekranai.

„Renkantis televizorių svarbu atkreipti dėmesį ir į tokius kriterijus kaip HDR formatai (kas aktualu filmo žiūrėjimo procese), „Smart TV“ sistemos naudojimas (kas stipriai išplečia naudojimosi televizoriumi galimybes – naudojimasis programėlėmis, naršymas internete, transliacijos ir srautinis perdavimas, galimybė žaisti žaidimus be žaidimų konsolės ar kompiuterio) bei televizoriaus garso posistemė (ar ji tikrai atitiks Jūsų poreikius perkant prietaisą didesnei nei 25 kv. m. erdvei),“ – atkreipia dėmesį „Varlė.lt“ ekspertas D. Demeška.

Projektorius – sumanus, dovanojantis pramogas bendrakeleivis

Projektorius – tai kita nuostabi priemonė, suteikianti ne ką mažesnes galimybes nei televizorius. Jis gali džiuginti sava raiška ir ryškumu, maloniai nustebinti vaizdo dydžiu (kai kurių modelių įstrižainė siekia iki 200 colių), tapti patikimu bendrakeleiviu, leisti mėgautis erdvinio garso sistema, atnešti žaidimų bei kitų pramogų ar netgi lengvo valdymo balsu galimybes. Šių prietaisų kainos varijuoja maždaug nuo 100 Eur ir netgi perkopia 10000 Eur ribą.

Taigi žvilgtelkim į kelis kriterijus, svarbius renkantis šį prietaisą. Tai – vaizdo kūrimo technologijos, projektoriaus ryškumo bei raiškos aspektai.

Pagrindiniai vyraujantys projektorių technologijų tipai, kurie atsakingi už vaizdo kūrimą yra trys. Tai LCD, DLP bei LCoS. LCD tipo projektoriai pasižymi pakankamai ryškiu vaizdu, bet kiek pritrūksta atspalvių raiškos. DLP tipo – laikomi šiuolaikiškesniais ir sudėtingesniais, tinkamesniais puikiai užtamsintoms patalpoms. Vaizdas kokybiškesnis, sodresnis, vis dėlto ryškumas kiek mažesnis. LCoS modeliai – tai tam tikras LCD ir DLP tipų derinys. Tokių modelių techninė pažanga atsispindi ir prietaiso kainose, kurios skaičiuojamos jau tūkstančiais – nuo kelių iki keletos.

„Projektoriaus ryškumas, kuris matuojamas ANSI-liumenais, patogiam naudojimui namuose rekomenduojamas 500–1000. Šis parametras kalba apie tai, kiek daug turėtų būti užtemdyta patalpa, kurioje ruošiatės naudotis projektoriumi. Jeigu tai daryti norite visiškai apšviestoje patalpoje, tam puikiai tiks ir 4000 ANSI-liumenų projektorius, vis dėlto ir jo kaina stipriai kils,“ – detalizuoja ekspertas.

Raiškos pasirinkimas – Full HD arba 4K. 4K suteikia didesnes raiškos galimybes, žinoma, nuo to kinta ir kaina. Įmanoma atrasti ir tokį variantą kaip Full HD projektorių, gebantį konvertuoti 4K signalą.

Patartina atkreipti dėmesį ir į projektoriuje įmontuotą garso sistemą – ar ji iš viso yra, kokios jos galimybės. Gal nuspręsite pasimėgauti ypač kokybišku garsu įsigydami papildomą garso įrangą.

Taigi sprendimas Jūsų rankose. Smagių įspūdžių ir džiugių pergalių pasaulio čempionatu metu!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.