Ukraina gaus ypatingų amerikietiškų raketų – štai kokį vaidmenį jos atliks mūšio lauke

Jungtinės Amerikos Valstijos pažadėjo Ukrainai perduoti į šilumos šaltinį nusitaikančių „oras-oras“ raketų „AIM-9M Sidewinder“ siuntą, praneša „Forbes“.

Į šilumos šaltinį nusitaikanti „oras-oras“ raketa „AIM-9M Sidewinder“.<br>Wikimedia commons.
Į šilumos šaltinį nusitaikanti „oras-oras“ raketa „AIM-9M Sidewinder“.<br>Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 31, 2023, 7:52 PM, atnaujinta Aug 31, 2023, 7:53 PM

Ukraina sunkiai kovoja su Rusijos bepiločiais orlaiviais ir, anot „Forbes“, ši kova sparčiai eikvoja Ukrainos karinių oro pajėgų turimas sovietinių į šilumos šaltinį nusitaikančių raketų „R-73“ atsargas.

Be to, karinės oro pajėgos ketina įsigyti dar daugiau reaktyvinių lėktuvų – 60 ar daugiau „F-16“ iš Danijos, Nyderlandų ir Norvegijos – o jiems reikės raketų.

Antradienį pažadėtos raketos, tai ne pirmosios Ukrainai skirtos raketos „Sidewinder“. Gegužės mėn. Kanada pažadėjo Ukrainai skirti „AIM-9“ – tikėtina, kad ir „AIM-9M“ – iš turimų Kanados karinių oro pajėgų atsargų.

Nėra aišku, ar Kanados žadėtos „Sidewinders“ atvyko į Ukrainą. Taip pat neaišku, kada atvyks amerikiečių „Sidewinders“.

Dabar Ukrainos oro pajėgų naikintuvai „MiG-29“ ir „Su-27“ turi į šilumos šaltinį nusitaikančias raketas „R-73“.

Tačiau „šiems perėmimams naudojama amunicija yra daug brangesnė ir Ukraina ją gali įsigyti ribotesniais kiekiais nei Rusija gali įsigyti „Shahed-136“, – rašė Londono Karališkasis Jungtinių tarnybų institutas (angl. Royal United Services Institute, RUS).

Ukrainos pramonė negamina raketų „R-73“ korpusų, o tai reiškia, kad pramonė negali tiesiog pagaminti daug naujų „R-73“, kurios pakeistų iš Sovietų Sąjungos perimtas raketas. „Net pasenusios ir neefektyvios sovietinės amunicijos atsargos esamam lėktuvų parkui nuolat mažėja“, – teigė Ukrainos oro pajėgų vadas Mykola Oleščukas.

Keli šimtai „AIM-9“ leistų efektuviai vykdyti antskrydžius prieš „Shahed“, net jei „R-73“ atsargos baigtųsi, teigia „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.