Ukraina sudavė smūgį 700 km atstumu – kokiu ginklu buvo smogta Rusijai?

Ukraina gali turėti visą arsenalą priemonių, leidžiančių smogti Rusijos kariniams taikiniams kelių šimtų kilometrų atstumu, rašo „Defense Express“.

Puolimui sausumoje pritaikytos priešlaivinės raketos „R-360 Neptun“ paleidimas.<br>„Defense Express“ iliustracinė nuotr.
Puolimui sausumoje pritaikytos priešlaivinės raketos „R-360 Neptun“ paleidimas.<br>„Defense Express“ iliustracinė nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 1, 2023, 7:40 PM, atnaujinta Sep 1, 2023, 7:41 PM

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pranešė apie tai, kad Ukraina sėkmingai panaudojo tolimojo nuotolio ginklus 700 kilometrų atstumu.

Tokia žinia savaime yra gera, nes tai reiškia, kad Ukraina savo arsenale jau oficialiai turi tolimojo nuotolio ginklų, leidžiančių smogti priešo taikiniams kelių šimtų kilometrų atstumu, tačiau kartu vis dar išlieka tam tikras paslapties elementas, nes oficialiai nepranešama, į kokį taikinį buvo pataikyta ir kokiomis priemonėmis. Vis dėlto, išanalizavus visus įmanomus variantus, galima susidaryti tam tikrą nuomonę, teigia „Defense Express“.

Anot portalo, visai įmanoma, kad kalbėdamas apie taikinį, esantį 700 km atstumu, prezidentas V.Zelenskis galėjo turėti omenyje neseniai įvykdytą reidą į Pskovo oro uostą, dėl kurio priešas neteko mažiausiai keturių karinių transporto lėktuvų „Il-76“.

„Defense Express“ teigimu, tikriausiai būtų galima išbraukti raketą „Neptun“ iš priemonių, kurios galėtų būti panaudotos tokiam smūgiui suduoti, sąrašo. Puolimui sausumoje pritaikytos priešlaivinės raketos „R-360 Neptun“ veikimo nuotolis turimais duomenimis yra iki 400 km.

Todėl, anot „Defense Express“, smūgiui suduoti galėjo būti panaudoti bepiločiai orlaiviai – tačiau šiuo atveju gali būti daug versijų, kurių autentiškumo negalima patikrinti.

Vakarų žiniasklaidoje buvo pranešta, kad Ukraina jau kuria 6 tipų bepiločius orlaivius, kurių veikimo nuotolis gali siekti 1000 km. Tačiau, pasak „Defense Express“, jei susitelktume tik į atvirųjų šaltinių duomenis, rastume informacijos tik apie du žinomus tokio nuotolio dronų tipus: bepilotį orlaivį pavadinimu „Bober“ (liet. „Bebras“), kuriuo buvo atakuojami objektai Maskvoje, ir droną pavadinimu „Morok“, kurį neseniai savo publikacijoje paminėjo „The Economist“ – kiti keturi modeliai vis dar lieka paslaptimi.

Apie „Bebrą“ žinoma nedaug, tačiau ekspertai jau anksčiau atliko šio bepiločio orlaivio analizę iš filmuotos medžiagos.

„Iš turimų nuotraukų ir vaizdo įrašų matyti, kad prieš Maskvą naudojami dronai savo svoriu ir dydžiu prilygsta „Shahed“, nors jų sparnų plotis šiek tiek didesnis“ – „Newsweek“ sakė Londone įsikūrusio analitinio centro Karališkojo Jungtinių tarnybų instituto (angl. Royal United Services Institute, RUSI) ekspertas Justina Bronkas

Jis pridūrė, kad „Bebras“, atrodo, turi palyginti nedidelį benzininį variklį – tačiau manoma, kad jo veikimo nuotolis viršija 1000 kilometrų.

Ekspertai „Bebrą“ apibūdina kaip kanardo („anties“) tipo orlaivį, turintį nedidelį priekinį sparną, įtaisytą priešais pagrindinį sparną – todėl, pasak JK dronų eksperto Steve Wrighto, jis yra „labai savitos formos“. „Bebras“ skrenda ir labai lėtai, ir labai stabiliai – o didžiausias dėmesys skiriamas nuotoliui.

Iš šiuo metu turimos filmuotos medžiagos matyti, kad dronas turi vidaus degimo variklį, sraigtą ir važiuoklę – o tai rodo, kad jis paleidžiamas į orą nuo asfalto, nurodo S.Wrightas.

Įdomu, kad rusai jau skelbia savo prielaidas apie Ukrainos drono pavadinimu „Bebras“ taktines ir technines charakteristikas. Pirmiausia, pagal rusų prielaidas, šio bepiločio orlaivio veikimo nuotolis yra 700–1000 km, maksimali skrydžio trukmė – 7 valandos, jis gali nešti 20 kg sveriančią kovinę galvutę ir gali keisti aukštį, kad išvengtų oro gynybos zonų ir pakeistų taikinius. Jei šie skaičiavimai pasitvirtintų, tai gali reikšti, kad ukrainiečių konstruktoriams pavyko sukurti tolimojo nuotolio kamikadzių bepilotį orlaivį, kuris yra pažangesnis už Irano gamybos „Shahed-131“, teigia „Defense Express“.

Apie droną „Morok“ žinoma dar mažiau. Praėjusią savaitę portalas „The Economist“, remdamasis šio drono prototipo kūrėjams artimu šaltiniu, rašė, kad „greitas ir galintis gabenti didelį krovinį kelis šimtus kilometrų, „Morok“ yra vienas iš perspektyviausių Ukrainos svarstomų fiksuoto sparno kamikadzių dronų projektų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.