Britai į Ukrainą siunčia šiuos šarvuočius. Kuo jie ypatingi?

Po atitinkamų „Rheinmetall BAE Systems Land“ (RBSL) kompanijos specialistų mokymų Jungtinė Karalystė į Ukrainą išsiųs „Scimitar Mk2“ modifikacijos kovinės žvalgybos mašinas CVR(T).

 Jungtinė Karalystė į Ukrainą išsiųs „Scimitar Mk2“ modifikacijos kovinės žvalgybos mašinas CVR(T).
 Jungtinė Karalystė į Ukrainą išsiųs „Scimitar Mk2“ modifikacijos kovinės žvalgybos mašinas CVR(T).
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 7, 2023, 8:47 AM, atnaujinta Sep 7, 2023, 8:59 AM

Pažymima, kad neseniai į Vokietiją buvo išsiųsti RBSL atstovai, kurie padėjo Didžiosios Britanijos kariuomenei paruošti keletą CVR(T) Mk2 mašinų siuntimui į Ukrainą.

„Atstovai turėjo galimybę padėti diagnozuodami gedimus, teikdami techninius patarimus ir rekomendacijas dėl remonto, konsultuodami mašinų saugos klausimais, atlikdami bandymus kelyje ir atlikdami remonto darbus. Dėl šių pastangų per 32 dienas Ukrainai buvo suteiktos 23 mašinos“, – rašoma ataskaitoje.

CVR(T) modifikacijos, be kita ko, apima lengvuosius tankus „Scorpion“ ir „Scimitar“, šarvuotąjį transporterį „Spartan“, savaeigį prieštankinių raketų paleidimo įrenginį „Striker“ ir vadavietės bei štabo automobilį „Sultan“.

„Scimitar Mark (Mk) 2“ – tai modernizuota šarvuotos žvalgybinės mašinos „Scimitar“ versija, sukurta ir gaminama „Alvis“ (dabar „BAE Systems“). Modernizuota mašina naudojama Didžiosios Britanijos kariuomenėje.

Lengvoji žvalgybos mašina „Scimitar Mk2“ pasižymi didesne ugnies galia ir didesniu mobilumu, jos eksploatavimo sąnaudos taip pat yra mažesnės.

Pirmosios patobulintos „Scimitar Mk2“ mašinos buvo pristatytos 2011 m. rugsėjį, pagal skubaus operatyvinio poreikio programą Didžiosios Britanijos kariuomenei – ir buvo dislokuotos Afganistane.

Modernizuotoje „Scimitar Mk2“ įdiegta nauja aliuminio korpuso konstrukcija, pagrįsta šarvuočio „Spartan“ korpusu. Konstrukcijoje numatyta papildoma vairuotojo galvos erdvė, todėl galima integruoti sprogimą slopinančią sėdynę. Išorinės dalys padengtos antikorozinėmis apsauginėmis dangomis. Mašina pasižymi puikiu mobilumu ir dideliu patikimumu, gali veikti įvairiomis aplinkos sąlygomis dieną ir naktį. Didžiausias jos kovinis svoris – 12 250 kg.

Žvalgybinėje mašinoje naujose sėdynėse, kurios yra ne pritvirtintos ant dugno, bet pakabintos nuo lubų, telpa trijų narių įgula. Taip sėdynės labiau apsaugotos nuo minų sprogimų, o padidinta mašinos erdvė suteikia įgulai patogias darbo sąlygas. Vairuotojui įrengta naktinio matymo sistema.

Modernizuota įranga, sumontuota lengvojoje žvalgybos mašinoje, apima ryšių sistemas, elektros sistemą, sankabą, gervę, stabdžių sistemą, pakabos sistemą su amortizatoriais, oro kondicionavimo sistemą ir pertvarkytus degalų bakus su padidinta talpa. „Scimitar Mk2“ taip pat turi patobulintą važiuoklę, kurią sudaro „Cook Defence Systems DST 414“ metaliniai vikšrai ir patobulinti ratai.

Lengvojoje šarvuotoje žvalgybos mašinoje „Scimitar Mk2“ sumontuota nuotolinė ginkluotės sistema ir papildomi bokštelio sprendimai, užtikrinantys didesnį smogiamąjį poveikį. Mašina gali veiksmingiau atakuoti visų tipų priešo taikinius.

Pagrindinė ant bokštelio sumontuota ginkluotė – 30 mm „L21 Rarden“ pabūklas, galintis iššauti 90 šūvių per minutę. Kaip antrinė ginkluotė sumontuotas 7,62 mm bendrosios paskirties kulkosvaidis. Abiejose bokštelio pusėse taip pat sumontuoti keturi 66 mm dūminiai granatsvaidžiai.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.